Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: И правителство, и ново гражданско сдружение – все в името на народа

„Атака” спаси най-важния правителствен законопроект на ГЕРБ – Държавния бюджет за 2011 г. „Синята коалиция” се въздържа, което е първият по-сериозен знак за разграничение от ГЕРБ, откакто Бойко Борисов пое управлението на страната през 2009-а. След близо седемчасови дебати Народното събрание прие на първо четене държавния бюджет за следващата година. Основните параметри, върху които той е изграден, останаха непроменени, въпреки критиките, които политици, икономисти и синдикати отправиха към тях. Най-много скептицизъм предизвикаха заложените цифри за икономическия растеж и за бюджетния дефицит.
За първи път в новата ни парламентарна история приемането на бюджета стана в отсъствието на кабинета и на министър-председателя. Това предизвика бурните реакции не само сред опозицията, но и на „Синята коалиция”. Единственият, който изслуша похвалите и обвиненията, беше финансовият министър Симеон Дянков. Какво ли не се изрече за основния закон за годината. От бюджет на стабилността, според финансовия министър Симеон Дянков, до бюджет на лъжата и безсилието, на мизерията, на икономическото замръзване. Позициите си „за” и „против” бюджета защитават: Сергей Станишев – Коалиция за България, Лютви Местан – ДПС, Мартин Димитров – „Синята коалиция”, Павел Шопов – „Атака”. Специално за предаването „Бюджет 2011” коментира Менда Стоянова – председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Едно събитие, дискутирано още преди да се случи, стана факт! Датата 11 ноември дойде и президентът Първанов обяви своя политически проект – „Алтернатива за българско Възраждане” – АБВ. Това стана на дискусия „България – на другия ден”, която събра познати политически фигури, експерти и интелектуалци. В програмна реч Георги Първанов определи проекта като гражданско, надпартийно движение, което ще бъде алтернатива на ГЕРБ. Той разкритикува управлението на Бойко Борисов и обяви, че са необходими нова политическа култура и приобщаващ модел на управление, в който решенията да се взимат в по-широк кръг, а не от един човек. Георги Първанов обяви, че със създаването на гражданския проект няма намерение да разцепва БСП и лансира за пореден път една от любимите си тези за обединение. В „Студио политика” ще ви срещнем с двама участници във форума– Ивайло Калфин – евродепутат и министър на външните работи в правителството на „тройната коалиция” и известния икономист от Лондон проф. Димитър Иванов.
Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00