Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Студио политика": Новите задачи на НАТО и най-трудната задача в България

Стратегическата концепция на НАТО след срещата на върха в Лисабон и българската позиция за европейското бъдеще на Западните Балкани бяха публично коментирани през седмицата от министъра на външните работи Николай Младенов.

НАТО еволюира от един отбранителен съюз до съюз, поддържащ глобалната сигурност, подчерта министърът по време на публичната лекция на тема „НАТО след Лисабон: новите тенденции в новата концепция”, организирана от Атлантическия клуб. Сред най-важните за България акценти от новата стратегическа концепция и визията за развитие на Алианса Николай Младенов посочи, че основата на пакта остава колективната отбрана и се запазва чл. V на Вашингтонския договор, както и трансатлантическата връзка. Бе отбелязана и важността на решението за изграждане на противоракетна отбрана като мисия на НАТО.
Двата големи пробива от Лисабон според външния министър са признаването на заплахата и решението за изграждането на ПРО и съгласието между НАТО и Русия. Една от главните клаузи, за която българската делегация настояваше, също е намерила място в стратегията – политиката на отворени врати за Западните Балкани, които имат желание да станат членове на Алианса в бъдеще.

Нито една от държавите от Западните Балкани няма алтернатива на пътя към Европейския съюз, посочи министърът на външните работи по време. на дискусията по Стратегията за разширяване на Европейската комисия и докладите за напредъка за 2010 г. Николай Младенов определи като историческа следващата година, защото председателството на Европейския съюз ще бъде поето от две от новите страни-членки – Унгария и Полша и това е огромен шанс за разширяването. Той се спря и на чувствителния въпрос за положението на българите в страните от Западните Балкани. „Не искам да гледам на Македония само като на част от историята, защото това би обрекло общото ни бъдеще”, каза министърът. Тя трябва да получи същото отношение, както останалите ни съседи и да изпълни всички свои ангажименти. България ще подкрепи Македония, тъй като тя е част от стабилността на Балканите, но не и на цената на обиди към страната ни, подчерта Николай Младенов.

И тази седмица е почти невъзможно да отсеем зърното от плявата в информационната лавина, доминирана от позабравени истории, които мислехме, че са приключили, но те се оказаха полуистини. Всеки ден има нови детайли към този сюжет. Какво се случва в държавата в момента? Специалният гост на предаването доц. Иво Христов, доктор по политология, защитава своята гледна точка в отговор на въпроса.

Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54