Българският карикатурист Христо Комарницки е удостоен с Наградата за човешки права на Организацията на медиите в Южна и Източна Европа

Организацията на медиите в Южна и Източна Европа (SEEMO) обяви, че е удостоила със своята Награда за човешки права за 2010 г. българския политически карикатурист Христо Комарницки. "Добрият карикатурист е като добрия журналист" и не трябва да забравяме, че "много често карикатуристите са обект на същия вид натиск като журналистите", се цитира в съобщението на Оливер Вуйович, генерален секретар на организацията с централа във Виена. "Много често защитникът на човешките права може да каже много повече неща с една снимка или карикатура, отколкото с тонове думи. За радост няма войни заради карикатуристи, но точно сега някои карикатури са по-ценни и по-стойностни от много дипломатически намеси", заявява Милена Димитрова, член на управителния съвет на организацията. Христо Комарницки е роден през 1964 г. в Габрово. Носител е на над 10 национални и международни награди. Сътрудничи на всекидневника "Сега" и седмичниците "София еко" и "Стършел". Организацията на медиите в Южна и Източна Европа е мрежа от издатели, изпълнителни директори на медии и водещи журналисти от региона и е асоцииран член на Международния институт по печата. Наградата за човешки права е учредена през 2002 г. и се връчва веднъж годишно по случай Международния ден на правата на човека, честван на 10 декември.
Още от рубриката

Галерия “Лоранъ” представя ранни рисунки и графики на Димитър Казаков-Нерон

Ексцентричен, своенравен, особняк – той подминава етикетите на времето, а думите, родени в мълчание, превръща в образи и цветове. И въпреки че пред малцина открехва портите на интимния си свят, в изкуството е искрен и освободен. Деветнайсет..

публикувано на 13.11.18 в 11:56

Светлана Радева: За да опознаете България, трябва да я усетите със сърцето си

Едно ново списание на българския пазар – „Изживей България“, си поставя задача да разказва за историята, традиционния бит, културата и природата на България, като в него се подчертава: „За да я опознаете, трябва не просто да я съзрете с очите си,..

публикувано на 12.11.18 в 12:11

Български кино продукции се радват на зрителски интерес и в чужбина

Мнозинството от българските филми, създадени през последните две години, са били преведени и показани пред чуждестранна публика. Проучването, направено от журналисти, показва, че приблизително 82 на сто от българската филмова продукция достига до..

публикувано на 10.11.18 в 08:00