Българският карикатурист Христо Комарницки е удостоен с Наградата за човешки права на Организацията на медиите в Южна и Източна Европа

Организацията на медиите в Южна и Източна Европа (SEEMO) обяви, че е удостоила със своята Награда за човешки права за 2010 г. българския политически карикатурист Христо Комарницки. "Добрият карикатурист е като добрия журналист" и не трябва да забравяме, че "много често карикатуристите са обект на същия вид натиск като журналистите", се цитира в съобщението на Оливер Вуйович, генерален секретар на организацията с централа във Виена. "Много често защитникът на човешките права може да каже много повече неща с една снимка или карикатура, отколкото с тонове думи. За радост няма войни заради карикатуристи, но точно сега някои карикатури са по-ценни и по-стойностни от много дипломатически намеси", заявява Милена Димитрова, член на управителния съвет на организацията. Христо Комарницки е роден през 1964 г. в Габрово. Носител е на над 10 национални и международни награди. Сътрудничи на всекидневника "Сега" и седмичниците "София еко" и "Стършел". Организацията на медиите в Южна и Източна Европа е мрежа от издатели, изпълнителни директори на медии и водещи журналисти от региона и е асоцииран член на Международния институт по печата. Наградата за човешки права е учредена през 2002 г. и се връчва веднъж годишно по случай Международния ден на правата на човека, честван на 10 декември.
Още от рубриката

Йордан Радичков разказва за величието на обикновения човек

Тази година отбелязваме 90 години от рождението на Йордан Радичков (24.10.1929 г). Ненадминат майстор на късия разказ, изключителен драматург и сценарист, два пъти номиниран за Нобелова награда за литература, Радичков е един от емблематичните..

публикувано на 21.01.19 в 12:53

Фестивалът „София Менар“ събира отново любителите на киното

Българската столица е домакин на 11-тото издание на филмовия фестивал „София Менар“. Тази година той е посветен на игралното, документалното и късометражното кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка и среща своята публика с 40 заглавия,..

публикувано на 19.01.19 в 08:15

“Песента на дървото” звучи в етнографския музей

Културните достижения на европейската цивилизация навлизат с устрем в новоосвободеното ни отечество и срещат радушен прием в сърцата на жадните за нови знания и преживявания българи. Как се заражда градската култура – с откриването на..

публикувано на 14.01.19 в 11:30