Българският карикатурист Христо Комарницки е удостоен с Наградата за човешки права на Организацията на медиите в Южна и Източна Европа

Организацията на медиите в Южна и Източна Европа (SEEMO) обяви, че е удостоила със своята Награда за човешки права за 2010 г. българския политически карикатурист Христо Комарницки. "Добрият карикатурист е като добрия журналист" и не трябва да забравяме, че "много често карикатуристите са обект на същия вид натиск като журналистите", се цитира в съобщението на Оливер Вуйович, генерален секретар на организацията с централа във Виена. "Много често защитникът на човешките права може да каже много повече неща с една снимка или карикатура, отколкото с тонове думи. За радост няма войни заради карикатуристи, но точно сега някои карикатури са по-ценни и по-стойностни от много дипломатически намеси", заявява Милена Димитрова, член на управителния съвет на организацията. Христо Комарницки е роден през 1964 г. в Габрово. Носител е на над 10 национални и международни награди. Сътрудничи на всекидневника "Сега" и седмичниците "София еко" и "Стършел". Организацията на медиите в Южна и Източна Европа е мрежа от издатели, изпълнителни директори на медии и водещи журналисти от региона и е асоцииран член на Международния институт по печата. Наградата за човешки права е учредена през 2002 г. и се връчва веднъж годишно по случай Международния ден на правата на човека, честван на 10 декември.

Още от рубриката

Историите за деца на Зорница Иванова или как феята Розичка закриля българчетата по света

Кампанията „Походът на книгите” за осма поредна година влезе в училищата и в детските градини, за да покаже на децата, че четенето е полезно, приятно и винаги на мода , според организаторите от асоциация „Българска книга”. Оказва се, че се..

публикувано на 21.04.19 в 08:35

Митологичният, чувствен и духовен свят на Дончо Дончев

Митология и еротика се преплитат в новата изложба на Дончо Дончев, подредена в столичната галерия Валер. Търсещата натура на художника разкрива един свят, изпълнен с контрасти. Дончо Дончев е роден през 1974 г. в Габрово. Започва да изучава..

публикувано на 20.04.19 в 08:30
Виктория Попова с Калин Терзийски и на едно от представянията на романа „Лудост“ в Цюрих. Снимки: личен архив

Виктория Попова: Преводът също е изкуство

Родена съм в София, но на 11 години майка ми „ме емигрира“ в Швейцария, оттогава живея в Цюрих – представя се Виктория Попова. През февруари тя получи наградата Conrad Ferdinand Meyer за превод на романа „Лудост“ от Калин Терзийски на немски..

публикувано на 19.04.19 в 12:43