Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският карикатурист Христо Комарницки е удостоен с Наградата за човешки права на Организацията на медиите в Южна и Източна Европа

Организацията на медиите в Южна и Източна Европа (SEEMO) обяви, че е удостоила със своята Награда за човешки права за 2010 г. българския политически карикатурист Христо Комарницки. "Добрият карикатурист е като добрия журналист" и не трябва да забравяме, че "много често карикатуристите са обект на същия вид натиск като журналистите", се цитира в съобщението на Оливер Вуйович, генерален секретар на организацията с централа във Виена. "Много често защитникът на човешките права може да каже много повече неща с една снимка или карикатура, отколкото с тонове думи. За радост няма войни заради карикатуристи, но точно сега някои карикатури са по-ценни и по-стойностни от много дипломатически намеси", заявява Милена Димитрова, член на управителния съвет на организацията. Христо Комарницки е роден през 1964 г. в Габрово. Носител е на над 10 национални и международни награди. Сътрудничи на всекидневника "Сега" и седмичниците "София еко" и "Стършел". Организацията на медиите в Южна и Източна Европа е мрежа от издатели, изпълнителни директори на медии и водещи журналисти от региона и е асоцииран член на Международния институт по печата. Наградата за човешки права е учредена през 2002 г. и се връчва веднъж годишно по случай Международния ден на правата на човека, честван на 10 декември.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25