Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: Шенген – толкова желан, но все още много далечен

Снимка: Архив
От 1 януари до 30 юни 2011 г. ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз се поема за първи път от Унгария. Това е голяма отговорност за страната, тъй като през първото шестмесечие на годината дневният ред на ЕС включва особено значими въпроси за бъдещето на европейската интеграция. За българските приоритети по време на унгарското председателство ще научите от зам.-министъра на външните работи Константин Димитров. По повод един от най-важните за страната – влизане в Шенгенското пространство, той заяви, че България трябва да изпълни техническите изисквания до пролетта на 2011 г., „след което ще бъдем готови според обективните критерии на процеса за присъединяване”. Паралелно усилено ще бъде воден политически диалог с онези държави, които имат резерви към скорошното присъединяване на България и Румъния към Шенген. Подходът е спокоен, премерен, неотстъпчив без повод. Защото, според Константин Димитров, комбинацията от изпълнение на техническите изисквания и убеждаването с политически аргументи на нашите партньори в това, че е ценно за ЕС да станем външна граница в контекста на Шенген – това е верният път, по който да се постигне успех в рамките на приоритетните срокове на българското правителство. Зам.-министърът на външните работи очерта предизвикателствата пред българската външна политика за 2011 година.
В края на декември с писмо Франция и Германия поискаха официално отлагане на България и Румъния за „Шенген” с мотива, че двете нови страни – членки на ЕС, все още не изпълняват всички условия за присъединяването. Бяха посочени недостатъци в областта на сигурността и правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност. Според Париж, двете страни ще бъдат приети, когато са готови, което можело да стане и след три години. Румънският външен министър Теодор Баконски посочи, че Букурещ няма да приеме намерението на Париж и Берлин да „променят правилата по време на играта” и ще се придържа към принципната си позиция, че те трябва да се спазват. София посрещна новината без възражения. Българският премиер заяви, че писмата на Германия и Франция са напълно основателни. За разлика от Румъния, която определи френско-германската позиция като дискриминационна, Бойко Борисов заяви, че България ще използва времето до следващия доклад, за да изпълни отправените препоръки.
„България в Шенген – между надеждата и реалността” е темата на анализа на политолога Владимир Шопов. Ще намерите отговор на въпросите: каква е разликата между българската и румънската реакция на изпратените писма от Германия и Франция и коя е по-печеливша, само технически ли трябва да бъдем подготвени, за да влезем в Шенген, защо от Брюксел отново се правят опити влизането ни в това пространство да се обвърже с Механизма за сътрудничество и контрол.
Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30