Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петото решение на Аполониевата задача, тормозила човечеството 2000 години, бе открито от български ученик

Радко Котев, който реши Аполониевата задача.
Снимка: ec.europa.eu
Поставената през 260 г. пр.н.е. Аполониева задача намери своето пето решение през ХХI век в България. Задачата се състои в това с линия и пергел да се построи окръжност, която да минава през три дадени точки, а най-интересната й разновидност е, когато има три окръжности и е необходимо да се очертае четвърта, която да се допира до тях. Сложната геометрична задача е поставена първоначално от Евклид, а след това е доразвита от ученика му Аполоний. Оригиналното й решение обаче е загубено завинаги при пожара в Александрийската библиотека. До този момент през вековете са известни само четири решения, при това от математици, останали в историята. 18-годишният ученик от Националната природо-математическа гимназия в София Радко Котев стана петият в света, намерил решение на Аполониевата задача.

„Ние в момента разполагаме с компютри, които са изключително мощни инструменти за работа – разказва Радко Котев. – С няколко кликвания на мишката можем да скрием всичко, което се намира на чертежа и това е много голямо улеснение, защото можем да видим всичко по-ясно. Работих през цялото време на компютър за основните неща, които съм доказал. Разбира се, писал съм много и на хартия, но главните неща, които забелязах, бяха благодарение на компютъра и не смятам, че бих постигнал много без него.”

Радко Котев работи две години над проекта. До него неотлъчно е неговият учител по математика. Пътят към успеха се оказва с остри завои. Доказателството на основния факт, който води до решението на задачата, му отнема два месеца. „След като бях пробвал няколко подхода и не излизаше нищо, реших да оставя всичко да ми отлежи в главата”, разказва талантливият ученик. И една сутрин намира решението:

„Беше много странно – спомня си той. – Легнах си вечерта, мислех си за задачата и сутринта просто реших – защо не пробвам по този начин. Взех един лист, начертах си го и се оказа, че много, много лесно излиза решението.”

Първо показва доказателството на родителите си, които са математици, после на учителя си. Така Радко Котев открива решение на загадката, тормозила човечеството близо 2000 години. На Европейското състезание за млади учени в Лисабон, Португалия – интересът към неговия проект е огромен. В конкуренция с 85 проекта на ученици от цял свят, Радко Котев получава Специалната награда на “EIROforum” (европейска междуправителствена организация, обединяваща 7 европейски научни института), която е едноседмична визита в Института Лауе-Ланжевен (ILL) в Гренобъл. В началото на март Радко Котев ще представи своя проект в най-модерния научен център в света. От есента се надява да учи приложна математика и компютърни науки в университета в Глазгоу – Шотландия. Така ще изпълни една от детските си мечти – да учи в чужбина. Надява се обаче да се върне в България и да работи тук.

„Не смятам, че решението на Аполониевата задача трябва да ми отваря вратите навсякъде – споделя Радко Котев. – Аз го направих, защото ми беше интересно, а не за да ми носи някакви плюсове в живота.Това е резултат от годините труд, който съм положил в гимназията. Не мога да кажа, че решението на тази задача беше моята голяма мечта, просто ми беше интересно.”

Радко е лъчезарно и скромно момче. Признава си, че мечтите му са постижими. Друга негова детска мечта е да посети Дисниленд в Париж, нищо, че вече е пораснал. За разлика от връстниците си, не стои пред компютъра си денонощно, използва го за работа. Обича да се разхожда с приятели, чете много книги, но фаворит му е Джон Гришам. Израснал е в семейство пълно с любов и разбирателство. Получил е онези уроци, възпитан е в онези ценности – да знаеш кой си и къде си. Иска да промени света с позитивно мислене и интересни идеи. Радко Котев чистосърдечно споделя тайната на успеха си:

„Никога не съм приемал математиката като задължение. Никога не съм мислил, че трябва да решавам само задачи и да си пиша домашното. Винаги съм го правил за забавление. Това е като мое хоби.”
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38