Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: България още пише своето европейско домашно. От Брюксел започват да го харесват

Влизането на България в шенгенското пространство – кауза и приоритет на българското правителство, бе отново във фокуса на общественото внимание през седмицата. Още в понеделник членството ни в Шенген бе една от точките, дебатирана по време на Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от държавния глава. След заседанието президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов бяха категорични, че темата за включването на България в шенгенското пространство е била най-конструктивната и най-ползотворната част от дебата. През седмицата страната ни получи силна европейска подкрепа за скорошното присъединяване към зоната. „Когато бъдат изпълнени всички изисквания, влизането на България и Румъния в шенгенската зона остава приоритет на унгарското председателство на ЕС. Поздравявам българското правителство за свършеното до момента и за решителността да постигнете своите цели”, заяви при посещението си в София председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. „Ние в Европейския парламент сме срещу двойните стандарти и смятаме, че България и Румъния трябва да спазват същите разпоредби, които са в сила и за останалите страни в ЕС. За всички в европарламента е безспорно, че България и Румъния трябва да са част от шенгенското пространство” – това е становището на Карлуш Коелю – докладчик за България и Румъния в Европейския парламент. Евродепутатът от ГЕРБ в ЕНП Мария Неделчева придружи докладчика за Шенген по време на обиколката му на българските граници – въздушна, сухопътна и морска. Специално за предаването българският евродепутат сподели, че вследствие на визитата мнението на Карлуш Коелю за контрола и наблюдението по границите е много положително.

Европейската комисия представи междинния доклад за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка. Той отчита трайния ангажимент на правителството да изпълни своята стратегия за съдебна реформа посредством подробен план за действие. Ще чуете становището на политиците: Мария Неделчева – евродепутат в ЕНП и българските депутати Михаил Миков – Коалиция за България, Йордан Бакалов – Синята Коалиция и Юнал Лютфи – ДПС. Минутите за анализ на предаването предоставяме на Иванка Иванова – директор на правната програма на институт „Отворено общество”. По повод огласения междинен доклад тя напомни, че „това наблюдение, което е установено и договорено между българското правителство и ЕС, се основава на планирането на мерки, които самото правителството предлага”. От кръга мерки, отчетени в доклада, според Иванка Иванова прави впечатление, че са посочени промените в Закона за съдебната власт, промените в НПК, в Закона за конфликт на интереси, създаването на специализирани агенции за борба с корупцията. По отношение на борбата с корупцията е отбелязана мярката за създаването на специализиран съд, който ще гледа делата, свързани с организираната престъпност. Според Иванка Иванова положително развитие в доклада е отбелязването на мерки извън традиционната сфера на наказателно-правни органи, които комисията наблюдава. Освен реформата в полицията и съдебната система, която трябва да укрепи капацитета на правоохранителните органи да работят по специфичен вид дела, свързани с организираната престъпност и корупцията, много важно е да бъдат въведени определени механизми за превенция, които да пречат да се стига до възможност, от една страна, пари, натрупани от организирана престъпност да бъдат „изпирани” през почтени предприятия, от друга страна – да се попречи на празнотите в закона, които позволяват корупцията да процъфтява в администрацията. Становището на Иванка Иванова е, че двата вида мерки трябва да бъдат преследвани паралелно. Едните са мерки на наказателната политика, другите – на финансовата политика на държавата, които са свързани с мислене, с анализ. Положително е, според Иванка Иванова, че в този доклад комисията посочва и премества акцента на мерките, свързани с финансовата политика и правомощията на Министерството на финансите. Целият анализ на директора на правната програма на институт „Отворено общество” може да чуете в предаването.

Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54