Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: В търсене на съвременна българска идентичност

През седмицата България отбеляза своя национален празник. На 3 март 1878 г. в малкото градче Сан Стефано край Истанбул последните залпове на руско-турската война заглъхват в дипломатическия хлад на един двустранен договор. След неговото подписване на политическата карта на нашия континент се появи възстановената след петвековно робство българска държава, получила своята независимост по-късно през 1908 г. Всяка държава, както и всеки човек, има три образа. Първият е такъв, какъвто тя иска да е, каквато сама се представя и показва. Вторият се изгражда от представата на другите за нея. И най-сетне – третият образ, е такъв, каквато наистина е самата държава.

Имаме повод да поставим въпроси извън актуалния политически дневен ред. Като тези за националният ни идеал и за националната ни кауза, за търсенето на съвременните цели на българското общество, за това как всеки от нас да участва в това търсене и откриване. Първият български еврокомисар Меглена Кунева, историкът – проф.Иван Илчев, ректор на СУ „Св. Климент Охридски” и младият политолог Първан Симеонов имат своите отговори на тези въпроси и така можем да поставим началото на един така нужен ни разговор.

Голямото предизвикателство пред българите е голямото предизвикателство пред повечето малките народи в света – тяхното оцеляване като самобитност – на езика им, на културната им идентичност. Кои ценности могат да сплотят българите, където и да се намират? Как искаме да изглежда страната ни и какво бъдеще искаме за следващите поколения? С отговорите на тези въпроси може да започне разговор, който е наложително да се води всекидневно и на всички нива. Колкото повече хора участват в този задочен диалог, толкова по-приобщени ще се чувстваме към собственото си настояще и бъдеще. Затова очакваме вашите мнения и коментари на адреса на предаването: politika@bnr.bg
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30