Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Студио политика": Конфликтът в Либия - въпроси, които чакат отговор

Снимка: БГНЕС
Тема номер едно за международната общност е ситуацията в Либия. Либийският лидер Муамар Кадафи обеща дълга битка, а неизвестните около ръководството на операцията срещу режима остават. През седмицата, по време на заседанието на Съвета по сигурността към министър-председателя, е било постигнато пълно съгласие по позициите, които страната ни изразява до момента по отношение на кризата в Либия. По думите на министъра на външните работи Николай Младенов, България подкрепя изпълнението на резолюция 1973/2011 на Съвета за сигурност на ООН и ще подкрепи усилия на Североатлантическия алианс и нашите съюзници за налагане на оръжейно ембарго, както и за хуманитарни операции в Либия. Министърът на отбраната Аню Ангелов уточни, че по негови указания фрегатата „Дръзки” се подготвя за участие в операцията за налагане на оръжейно ембарго срещу Кадафи. Когато цивилното население в Либия получи сигурност и е защитено от заплахата да бъде атакувано, както и когато бъдат изпълнени условията на резолюция 1973/2011 на Съвета за сигурност на ООН, военната операция ще бъде прекратена. Това реши в първите часове на петъчния ден Европейският съвет, който заседава в Брюксел. Това бе една от темите на срещата на върха, в която участва и премиерът Борисов. Държавните и правителствените ръководители на ЕС възобновяват призива си Муамар Кадафи да се оттегли незабавно от властта, за да позволи на Либия да премине бързо към промяна в посока на демокрация, водена в условията на ред и със собствените сили на либийското общество, на основата на широк диалог и при гаранции за запазване на суверенитета и териториалната цялост на страната. Коментарът е на една българка от Холандия – Гергана Нучева – преподавател по международни отношения в департамент „Политология” на Университета в Маастрихт.

В последните три месеца песимизмът сред населението е достигнал най-високите нива от времето на тройната коалиция, сочат данните от националнопредставително проучване на общественото мнение, проведено от BBSS Gallup International. 86 на сто от хората очакват цените да продължат да растат, 52 на сто прогнозират ръст на безработицата, а 41процента се готвят за влошаване на материалното си положение в следващата една година. Според проучването, подкрепата за управляващата партия ГЕРБ е намаляла с 15 на сто за една година, достигайки 24.4 процента. Повишава се доверието към БСП – 17.8 на сто биха подкрепили социалистите сега, за сметка на 13.2 процента през март 2010 г. При ДПС няма съществена промяна в подкрепата – около 6 на сто. Близо 4 процента са за Синята коалиция – СДС и ДСБ, „Атака” събира 3 на сто. „Минутите за анализ” предоставяме на директора на социологическата агенция Първан Симеонов.

Вашите мнения и коментари очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00