Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетен веломаратон “България 2011”

Карта на маршрута на велопохода.
Снимка: factor-foundation.org

Всеки ден ние сякаш минаваме край природата, гледаме я през рамката на един паралелен свят, който ни увлича с динамиката си и не ни позволява да бъдем част от нея. Така, постепенно я превръщаме в една красива гледка, на която все по-малко обръщаме внимание. Пътуваме в ограничените пространства на превозните средства, затворени в собствените си мисли и не забелязваме колко красив и вълнуващ е този пейзаж. А да уловиш красотата на природата – означава да се докоснеш до нея, да усетиш дъха й, да чуеш звуците й, да те обгърне нейният свят. Как да стане това в ежедневието ни, когато времето е ограничено и все бързаме за някъде? Пътуваме с превозните средства по необходимост, за да стигнем навреме. Все пак има начин да се освободим от тази зависимост, като променим придвижването си. Да ходим пеша за кратките разстояния и с велосипед – за по-дългите. В много страни карането на колело отдавна е навлязло не само в ежедневието на хората, но се е превърнало в любимо съчетание на спорт, туризъм и начин на живот. Защо това да не стане и в България?

Именно такава е целта и на Първия любителски веломаратон “България 2011”, който стартира в началото на април. Обиколката с дължина общо 2500 км преминава през 28 областни центъра. Участниците в нея са около 30 души, сред които има представители на Русия, Украйна, Молдова и Турция. Към тях в отделни отсечки от маршрута се присъединяват и други ентусиасти от различните краища на България. Организатор и водач на групата е велопътешественикът Вячеслав Стоянов. Той е познат на българите с каузата за събиране и рециклиране на отпадъците край пътищата, коритата на реките и морските плажове.

“Преди 5 години смених транспортното си средство с колело – разказва Вячеслав. – Почувствах се доста по-жизнен, по-здрав и по-гъвкав. Станах и по-независим. Това много ми хареса, защото по този начин спестявах доста време за себе си, вместо да стоя затворен в задръстванията. Обикаляйки света събрах много ценна информация за това по какъв начин хората популяризират велосипеда като транспортно средство и затова реших да го приложа в България. Така се роди тази идея. Като организатор и председател на фондация “Фактор” организирах въпросния маратон. Обикаляйки, чрез мултимедийни средства и други рекламни материали, привличаме общественото внимание към алтернативния транспорт. България не е само черноморски и ски-курорт. В нея има прекрасни условия за велотуризъм. Обикаляйки цяла България срещаме много позитивни възгласи. Шофьорите малко или много се съобразяват с нас като видят голямата ни група  със светлоотразителни жилетки.”

Велопоходът е част от Националната кампания на Министерството на околната среда и водите “Обичам природата – и аз участвам”. Затова  чрез публични беседи в различните градове, през които минава маршрутът на похода, участниците в него отправят послания за опазване на въздуха, водата и почвата от замърсяване и вредни отпадъци.

“Искаме да насърчим общините да кандидатстват по европейските проекти за създаване на здравословни условия в населените места – обяснява Вячеслав Стоянов. – Насърчаваме и самите хора да се ориентират към велосипедния туризъм. Това е една от добрите възможности, с които всеки един би могъл да привлече вниманието на чуждестранните туристи да дойдат да видят красотите на България. Страната ни е много малка и много красива и всички ние наистина се гордеем от това, че живеем тук. Бихме искали да покажем също, че не е чак толкова трудно човек за използва тялото си като транспортно средство. От хората, които обикалят с нас има 5-6 души на около 60 години, като най-възрастният от тях е на 67 години. При медицински преглед неговото кръвно налягане беше като на юноша и всичко това благодарение на активния му начин на живот. Естествено той се чувства като младеж. Затова искам да кажа на хората, че здравето е в движението. Ние живеем здравословно, мислим здравословно, живеем активно и сме положително настроени и усмихнати.”

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

Правителството определи авиопревозвачите за полети до Китай

Правителството назначи три български авиокомпании за превозвачи по международните въздушни линии между България и Китай. Авиокомпания "Компас Карго Еърлайнс" ще осъществява редовни товарни полети по линиите София-Шанхай-София, София-Джънджоу-София и..

публикувано на 27.03.24 в 16:41

Българите се тревожат за по-важни проблеми от политическата криза

Сред водещите проблеми на българите не са престъпността, имиграцията, жилищата, околната среда и климатичните промени, сочи представително проучване на Евробарометър от февруари 2024 г. За 2/3 от запитаните най-важните проблеми са „безработицата“ – 39% и..

публикувано на 27.03.24 в 15:23