Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронни учебници правят ученето забавно

Снимка: предоставена от издателство „Просвета”

На път е скуката и досадата да бъдат прогонени от училище, а сложното учебно съдържание да стане по-достъпно и лесно смилаемо за децата. Това ще стане с помощта на електронни интерактивни учебници, които издателство „Просвета” подготвя за предстоящата учебна година. Те представляват дигитален вариант на класическия хартиен учебник, включвайки освен цялото учебно съдържание и богат допълнителен материал под формата на видеофилми, звук, интерактивни задачи и тестове, карти, схеми, снимки… Засега се работи над създаването на такива електронни помагала за пети и шести клас и за някои основни предмети за първи и трети клас. Идеята е обаче в следващите години да бъдат изготвени за всички класове. „Целта на тези учебници не е да заменят класическите, а да подпомогнат учебния процес в класната стая” – обяснява Милена Константинова, завеждащ редактор „Електронно книгоиздаване” в издателство „Просвета”. Първоначално те ще бъдат използвани от учителите в рамките на учебния час, но за в бъдеще издателството предвижда да има учебници и за самостоятелна подготовка на децата вкъщи.

Какви са предимствата на електронните интерактивни учебници?
„Те улесняват много работата на учителя в час – обяснява Милена Константинова. – Дава му свобода да управлява гъвкаво ресурсите, с които разполага. Атрактивни са за учениците. Много подпомагат трайното запаметяване на учебния материал, защото в учебния процес участват всички сетива. Могат лесно и бързо да се осъвременят, например когато се промени политическата обстановка или политическата карта на дадена държава, веднага може да се качи нова, актуална информация.”

Електронните учебници се разработват от български екип, но са базирани на международен опит. Подобни учебни помагала се използват във Франция, Белгия, Финландия, Чехия, Унгария. Единственото техническо оборудване, което училищата трябва да притежават, за да могат да използват тези съвременни и модерни учебни помагала, са компютър и мултимедиен проектор. „Възможно е използването и на интерактивна дъска, но тя не е задължителна” – пояснява Милена Константинова. За това как използването в час на един такъв учебник обогатява и прави по-ефективен учебния процес, тя добавя:

„Мога да дам пример с уроците по география, които съм демонстрирала. В урока „Политическата карта на Африка”, например, картата е представена като един пъзел и държавите се подреждат с помощта на компютърната мишка или с помощта на интерактивната дъска. Подреждайки ги, децата много по-лесно могат да запаметят тази политическа карта. Така един сложен за учениците материал от 6-и клас, какъвто е този за населението и политическа карта, по-лесно се възприема от децата.”

Възможностите на електронните учебници са неограничени, в тях може да се включи всичко, което високите технологии позволяват, категорична е Милена Константинова. Новият учебен продукт вече е демонстриран пред учители и ученици. Какви са техните отзиви?

„Отзивите са много добри – казва г-жа Константинова. – Учителите са много впечатлени. Много им харесва това, че електронният учебник им спестява допълнителни усилия и време, за да намерят ресурси за обогатяване на техните часове. Харесва им, че могат гъвкаво да избират из многото възможности, които им осигурява учебникът, за да онагледят урока и това да бъде съобразено с индивидуалните особености на учениците и съответния клас. Харесва им това, че при възприемането на учебния материал се включват всички сетива на децата, което прави много по-ефективно усвояването на знанията. Отново ще дам пример с географията. Много им хареса това, че има снимки, много богат илюстративен материал, с който могат да подкрепят своите думи в час. На учениците също много им хареса. Всъщност децата се забавляват, учейки в час.”

По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00