Проф. Венета Вичева – 55 години творческа дейност

Снимка: Албена Безовска

Известен хоров диригент, неуморен организатор и инициатор на културни събития проф. Венета Вичева е на сцената повече от половин век. 2011 година е свързана с няколко важни годишнини, белязали не само личната й творческа биография, а преди всичко историята на хоровото изкуство у нас.

Родният град на проф. Вичева е Шумен. Там са първите й уроци по музика, както и първите стъпки в хоровото изкуство – докато е в гимназията, пее в смесения хор „Родни звуци”. Основан преди 113 години към читалище „Добри Войников”, този състав има впечатляваща история. Половин век от нея е свързана с проф. Вичева. Това е и един от празничните поводи, които обществеността в Шумен отбеляза наскоро – 50 години откакто проф. Вичева е главен диригент на хор „Родни звуци”.
Завършила е първия курс по дирижиране в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” при големия наш хоров композитор, диригент и педагог Георги Димитров. Първата й професионална дейност е в гр. Дупница, където е от 1956 до 1961 г. Там е директор на музикалната школа и диригент на смесения хор. Ръководи музикалната подготовка на две оперети, които многократно дирижира на сцена. Ето и още подробности – разказва проф. Вичева.

„Тази година се навършват 50 години, откакто ръководя „Родни звуци”. Отбелязвам и 55 години творческа дейност. Петте години в гр. Дупница дадоха голямо отражение върху професионалното ми развитие. Работих активно, хората бяха ентусиазирани. Интересно и полезно беше заниманието с оперетните постановки – „Хубавата Елена” и „Царицата на чардаша”. Солистите и голяма част от оркестрантите бяха от Музикалния театър в София. В родния ми град ме поканиха да дирижирам смесения хор през 1961 г. Годините минаха в работа, в хубави моменти на сцената, пътувания, награди. Много радостно тази година е и още един събитие – 40-годишнината от основаването на Детски хорови празници „Добри Войников”. През април 2011 г. беше двадесет и първото издание. И тази година кметът на града г-н Красимир Костов беше патрон на събитието. Винаги съм имала голяма подкрепа от ръководителите на общината. Както и много отзивчива публика.”

Детските хорови празници „Добри Войников” се провеждат на всеки две години. Първото им издание е през 1971 г. Идеята е на проф. Вичева. И до днес тя е в основата на организацията. Наред с българските хорови формации, в програмата на празниците са участвали редица чуждестранни детски състави. От тази година фестивалът официално е обявен за международен. Хор „Бодра песен” също е основан от проф. Вичева. Само две години след като застава начело на смесения състав „Родни звуци”, тя решава, че трябва да продължи вековната традиция на училищното хорово дело в Шумен. През 1963 г. е първата репетиция на „Бодра песен”. Съставът е към Общинския детски комплекс в града. Носител е на званието „Посланик на европейската култура по светa”, дадено от Европейската хорова федерация към Европейския съюз.

Много от хористите в двата състава, ръководени от проф. Вичева, продължават заниманията си с музика в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Там тя преподава дирижиране. Основател е на специалността „Педагогика на обучението по музика”. Носител е на титлата „Доктор хонорис кауза” към университета. В богатата колекция от награди, получени през годините, е „Кристална лира” от Съюза на музикалните и танцови дейци в България, орден „Св. Св. Кирил и Методий” І степен. Както и десетки първи награди от престижни хорови конкурси в Белгия, Италия и редица други страни. Под нейно ръководство двата състава са изнасяли концерти по цял свят – Германия, Русия, Гърция, Белгия, Франция.

„Най-голямото ми постижение през всичките тези години е, че имах сили да бъда на мястото си като диригент – продължава проф. Вичева. Имах и имам достатъчно енергия. Получавам я от хористите, колегите, от всички хора в града. За един творец това е особено важно. Успехите ни са плод на съпричастието и подкрепата на много хора.”

Още от рубриката

Мирослава Кацарова: „Пловдив винаги е привличал свободолюбиви артисти, хора на духа“

Песента е най-краткото музикално произведение, което само за няколко минути може да разкаже цяла огромна история , да предаде дълбини и перспективи, в които да се потопиш – думи на Мирослава Кацарова, споделени дни преди..

публикувано на 22.01.19 в 13:56

Росен Драганов строи първия български орган в музея „Земята и хората“

Само след няколко месеца първият изцяло български орган ще изпита своята мощ, енергия и обсебваща сила в Музея с кристалите. Сред природните богатства на музея “Земята и хората” един млад български музикант преследва сизифовската си мечта и..

публикувано на 21.01.19 в 11:33
Снимка: архив

Стойностни произведения, различни стилове и красива музика в програмата на СО на БНР

Симфоничният оркестър на БНР започва 2019 г. с концерт на 18 януари в столичната зала „България“. Програмата, подбрана от гост-диригента Пламен Джуров, е пъстра и включва наистина стойностни произведения, достъпни и приятни за слушане, с..

публикувано на 17.01.19 в 14:02