Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културна хроника

„Няма време за четене... но живей в ритъма на книгата” е посланието на инсталацията със сензори. Автор – Велика Прахова, с любезното съдействие на Любомир Атанасов.
Снимка: Венета Павлова

До края на юни в книжарница „Хеликон” на столичния булевард „Патриарх Евтимий” може да се види една любопитна и създадена с много въображение изложба – на разделители за книги. Тя се организира за пети път. Още от входа ни посреща инсталация, в която има сензори и голяма книга. Сензорите се задвижват при минаването на всеки посетител и листовете на четивото започват сами да се прелистват. В шеметен ритъм – като ритъма на живота, който водим, и в който невинаги има време за четене. Книгоразделителят е стар колкото е стара книгата – каза в интервю за Радио България Михаела Пъдева, секретар на секция „Текстил” в Съюза на българските художници. – По света дори има музейни сбирки с такива изделия, ръчно изработени от кралици и други известни личности. Те са от коприна с бродерия, фина кожа и т. н. Дори древните папируси са имали специални щипчици за тази цел. Сега, разбира се, разделителите се печатат в голям тираж и имат широко разпространение. Но ние решихме да направим изложба с наши изделия, която да привлече интереса към книгите, към това, което преживяваме, докато ги четем. Затова имаме хартиени параходи, с които „пътуваме” из света. Имаме инсталация на Десислава Морозова, която позволява книгата да се проветри или да се осветява отвреме навреме – защото някои книги са тъжни и не бива да се оставят на тъмно. Разделителите са от най-различни материали: хартия, оплетена фина медна тел, бъркалки за кафе, дори малки цветни балони. В експозицията участват главно млади автори: текстилци, скулптор, мултимедиен артист, бижутер, сценограф, график, дори поет – Иван Христов. Той от три години се включва в нашия екип по свое желание. Този път е направил сбирка от билети за музеи у нас и в чужбина, концерти, самолети и т. н., които стават за разделители. Така, докато чете, човек си спомня къде е бил и какво е видял – обобщава Михаела Пъдева.

От 10 юни по екраните у нас е филмът на режисьора Драгомир Шолев „Подслон"- интригуваща история за различията между поколенията, разказана по забавен начин, с тънък черен хумор и усет за съвременното. Още преди да тръгне към масовото си разпространение, лентата спечели доста награди. На фестивала за българско игрално кино „Златна роза – 2010" тя бе отличена за най-добър дебют и за операторско майсторство. На София Филм Фест грабна голямата награда, отличието на „Кодак" за най-добро родно игрално заглавие и приза на публиката. Неотдавна прибави към колекцията си и четири награди на Българската филмова академия: за най-добър филм, режисура, монтаж и сценография. Пътят на „Подслон” в чужбина също е успешен, зрителите го посрещат топло. На Международния фестивал за филми от Югоизточна Европа в Лос Анджелис той взе приза за дебют, а журито го определи така: истински като живота филм-бижу от България. Има отличия и от Братислава и Кипър. Досега е селекциониран на близо 40 фестивала в Европа, Азия, Северна и Южна Америка.

На 16 юни в софийската галерия ФотоСинтезис се открива изложба на мотопътешественика Димо Калайджиев „Пътят до коприната”. През лятото на 2010 г. той изминава с мотоциклета си почти 20 000 км. от България до Памир и обратно. За близо два месеца прекосява три пустини, девет планински вериги и над десет държави, сред които са Турция, Иран, Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан, Казахстан... При пътуването разликата в надморската височина е от 0 до 4655 метра, а в температурите – от 12 до 50 градуса по Целзий. Заснетото от него е в изключително широка рамка – от следите на човешки цивилизации отпреди 4000 години до космодрума Байконур. От своето приключение-мечта Димо е подбрал 100 снимки. Те ни срещат със суровата красота на далечни планини и пустини, с погледите и усмивките, грижите и радостите на хората, живеещи днес там, където векове наред са минавали търговски кервани и завоеватели. Походът на Димо Калайджиев е романтичен, но е и своеобразен капан за него. Всъщност, аз духом още съм там. Не съм се върнал. Скитам с мотора си насам-натам в онези планини – сурови, смазващи с мащаба си, смайващи, нереални пустини в облаците – казва Димо и ни кани да споделим незабравимите мигове от неговото пътешествие.

Кюстендилският театър спечели проект за 70 хиляди евро по трансграничното сътрудничество на Министерството на регионалното развитие. В партньорство с община Щип от Република Македония ще се създаде Балканска работилница за театър. В нея деца от 7 до 14-годишна възраст от Кюстендил и Щип ще издирват приказки и предания за фолклорния герой Хитър Петър, известен със своята хитрост и остроумие. Целта е накрая да направят съвместна постановка по мотиви от народното творчество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55