Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управлението на ГЕРБ - две години по-късно

На 5 юли 2009 г. партия ГЕРБ спечели убедително парламентарните избори. Днес, 2 години по-късно, оценките за нейното управление са доста нееднозначни.
Снимка: БГНЕС
Точно преди две години – на 5 юли ГЕРБ се поздравиха с поредната си изборна победа. След изборите за местни органи на властта и за членове на ЕП, парламентарният вот им отреди да са най-голямата група в 41-ото Народно събрание. На 27 юли 2009 г. бе конституирано еднопартийното правителство на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов. Характеристиките на управлението през последните две години коментира политологът д-р Борис Попиванов – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски.

„Убедителното спечелване на парламентарните избори до голяма степен се дължеше на това, че партията и нейният лидер отговаряха на актуалното състояние на обществените нагласи и очаквания, на желанията за постигане на ред, справедливост и превъзмогване на всички отрицателни явления, които до голяма степен бяха приписани на предишното управление.”

Връщането на доверието към България в рамките на ЕС, което бе компрометирано от предното правителство, както и напредъкът по усвояването на еврофондовете, са безспорни постижения. Други позитивни моменти са усилията в борбата с корупцията и престъпността, строителството на пътища и магистрали. Според Борис Попиванов овладяването на механизмите на властта и ефективното провеждане на секторните политики бяха основните предизвикателства пред правителството на ГЕРБ.

„В тази посока има все още какво да се желае – коментира  д-р Попиванов. – Трябва да правим разлика между овладяването на механизмите на властта и ефективното приложение на секторни политики. Характерно за това управление е, че то не почива на стратегически замисъл за цялата икономика, за развитието на българското общество и държава. А по-скоро създава усещането за хаотичност, за работа на парче, което не ни напуска вече две години. От друга страна кабинетът на ГЕРБ наложи изключително високо темпо, огромна динамика, каквато бе непозната за българската политика от предишните мандати. Практика стана всекидневната комуникация с обществото, което води до това, че корабът на управляващите не попада на тежки рифове, не получава големи пробойни, не се допуска политическа нестабилност.”

„Независимо че социолозите отчитат спад на рейтинга на правителството и на министър-председателя, тяхната популярност остава забележително висока в сравнение с това, което сме наблюдавали по средата на мандата на всяко досегашно мнозинство. Това управление се доминира от финансовия министър Симеон Дянков и неговото разбиране за политика, финанси и бюджет. Така на практика днес можем спокойно да говорим за антисоциална природа на управлението. Видяхме сериозни удари върху образованието и науката, допълнително влошаване на здравната система. Липсата на ясни приоритети, липсата на насочване на държавни инвестиции към определени отрасли, които биха могли да изведат България на един по-сигурен бряг. Дребният и средният бизнес се намират в тежко положение. Говоренето за излизане от икономическата криза, за стабилни и прилични за общото европейско ниво параметри на икономиката и финансите, в никакъв случай не е утешително понеже има твърде висока социална цена” – заявява Борис Попиванов.
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05