Сувенири с дъх на роза

Истински антики с доказан произход търсете в специализираните магазини.
Снимка: Таня Харизанова

Какво е сувенирът? Това е инвестиция в нашите спомени! Това е пренасяне на традиции и култура от „онзи” край на света в нашия дом. Те ни напомнят за прекрасните преживявания и чудните места, които сме посетили. С развитието на туризма през последните години забелязваме и бум на сувенирната индустрия. Няма лошо, това помага на бизнеса на занаятчии и търговци. Но в същото време сувенирите започнаха да губят своята национална идентичност, защото китайските дрънкулки заливат европейските пазари. Днес ще говорим за пазара на сувенири в България.

Какво се продава у нас, какво търсят чуждите туристи, кое привлича вниманието им?

„Сувенирите, които най-много се търсят в България, са свързани с поклонническия туризъм – обобщава интересите на туристите в интервю за Радио България Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. – Те са намират в манастирите, черквите и представляват икони, кръстове и други предмети, свързани с българското православие. Като сувенири също така се купуват и произведения, прототип на народните музикални инструменти, изделия от тъкани, плетива, предмети с българска бродерия, пирография, традиционните мускали с розова есенция и по принцип розовото масло, както и съвременни предмети на приложното изкуство.”

Бижутерия от сребърен филигран, копия на музейни експонати, ръчна изработка, от български майстори по традиционни технологии, се предлагат в магазина със сувенири на Задругата на майсторите и в Етнографския музей.

Тези традиционни български сувенири могат да се намерят както в специализираните магазини, така и по сергиите около туристическите забележителности, където преминават огромни потоци от чужди туристи. Но истинските, традиционни изделия на сувенирната индустрия ще откриете в магазините, където може да видите уникални копия на музейни експонати от древни времена като български носии, троянска керамика с разноцветни шарки, ювелирни сребърни бижута от времето на траките и пафти от сребърен филигран. Всичко това е дело на Задругата на майсторите, ръчна изработка с естествени суровини и материали, направени с традиционни технологии и техники.

На сергиите пред храм-паметник „Св. Александър Невски” матрьошките тушират политическите противоречия между Ангела Меркел, Владимир Путин, Бойко Борисов, Никола Саркози, Силвио Берлускони... Все пак има и истински български сувенири пред тях - уникалните дървени мускалчета с розово масло.

Най-голямата туристическа атракция в България – Рилският манастир – се посещава годишно от около 780 хиляди посетители. Да не говорим за катедралния храм „Св. Александър Невски”, символ на столицата София, около който е меката на сувенирите и антиките, предназначени за туристи. Защо казваме предназначени за туристи? Защото по сергиите се предлага невероятен микс от български икони, руски матрьошки с портретите на известни политици /може да си купите дори матрьошка с лика на Хари Потър/, турски броеници, антични предмети с неясен произход, африкански маски, български сувенири, произведени в Китай. Всъщност проблемът с китайското производство на сувенири засяга всички туристически дестинации по света, като се започне от Париж и Венеция, и се стигне до Египет и Израел. То подбива цените на истинските занаятчии, а конкуренцията е жестока.

Все пак едно местенце до храма привлича погледа на ценителите. Там „автентични” баби плетат „автентични” дантелени покривки, шапки, ръкавици и шият шевици „на живо” пред туристите. Всъщност най-големи ценители на ръчната изработка се оказват американците. Французите харесват икони и българска музика, руснаците търсят дребни сувенири, интересът на италианци и испанци е подобен – повече и по-евтино за подаръци на близките. Скандинавци и германци естествено търсят практичните покупки – например цели керамични сервизи. Японците предпочитат български шевици и българското розово масло. Търговците вече знаят, че най-много пари пръскат американците, а най-много се пазарят руснаци, гърци и евреи.

"Меката" на сувенири за туристи пред храм-паметника „Св. Александър Невски” примамва с разнообразието от всевъзможни предмети, но произходът им е неясен...

„Младежите си купуват най-често тишърт като спомен от България, а по-възрастната категория туристи търсят преди всичко сувенирни чинии, битови тъкани с шевици, дори оригинални народни инструменти – допълва картината с предпочитанията на туристите Румен Драганов. – Много голям интерес предизвикват родопските чанове, хлопките, въобще кования метал. И то главно, защото много от тях събират подобен род сувенири и от други места. Примерно чиниите са известни като сувенир от всякакви дестинации. Този, който колекционира такива сувенири, търси точно тях. Но същевременно в България има и чисто специфични сувенири като везаните български покривки, блузи с шевици, предмети от метал и дърво. Българската керамика е уникална, тя е разпознаваема навсякъде по света. Ако влезете в някой дом в Германия, Холандия, Франция, Великобритания, веднага ще я познаете.”

Оригинални български сувенири, дело на Задругата на майсторите, можете да намерите в специализирания магазин на ул. Париж 4. Там ще видите и уникална българска керамика - копия на експонати от IX-X век, оригинални български носии и чипровски килими, без аналог в света.

„Черешката на тортата” в българската сувенирна индустрия е розовото масло. Българската роза, туристически символ на страната, и розовото масло са наистина традиционни сувенири. Новите козметични серии, произведени с българско розово масло, се радват на невероятен успех у нас и в чужбина. Но, ако търсите нещо наистина характерно, чисто българско, възпято дори в нашата литература, то чуйте препоръката на събеседника ни.

„Мускалчето с розово масло е специфичен сувенир, защото той е запазил своя вид в повече от 100 годишната история на сувенирите – разказва Румен Драганов. – Няма промяна нито във формата, нито в елементите на пирографията върху него, които символизират здраве и дълголетие, нито в нарисувания отгоре розов цвят. Специфичният аромат на розовото масло, сложен в кожена чанта, кожено портмоне или в бюрото в офиса, запазва с години трайността си.”

Не забравяйте да опитате и българското сладко от рози, както и розовата ракия! Те също са част от народните традиции!

Снимки: Таня Харизанова

Още от рубриката

Туристическият район „Южно Черноморие“ е вече факт

Кметове на 12 общини от региона на Бургас се обединиха около създаването на туристически клъстер, който да подпомага развитието на туризма в региона. Работата по създаване на район „Южно Черноморие“ започва през 2016 г , като отговор на заложената в..

публикувано на 21.04.18 в 09:05

Започва международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново

От 19 до 21 април   2018 година Велико Търново е домакин на традиционното за старопрестолната столица международно туристическо изложение „Културен туризъм“. Тазгодишното 15-о издание ще се проведе в двореца на културата и спорта „Васил Левски“,..

публикувано на 18.04.18 в 11:08

Иновация за туристи – аудио устройства за градски екскурзии очакват гостите на България

България привлича все повече чуждестранни туристи, а благодарение на нискотарифните авиокомпании малко познатата доскоро София става все по-достъпна. Млади хора, нарамили раници, разглеждат забележителностите на българската столица и от 17 април за тях..

публикувано на 17.04.18 в 11:28