„Родопската песен е животът ми” – Росица Пейчева с нов албум

Народната певица Росица Пейчева издаде нов самостоятелен албум, трети поред в творческата й биография. В него е включила образци от различни фолклорни области на България, но най-много са родопските. Албумът съдържа 16 песни и китки. Колекцията е озаглавена „Росни ми, росни, росице”. Така се нарича и любимата родопска песен на Росица Пейчева. Аранжиментите на всички родопски песни са дело на Димитър Петров. Песните от Пиринско звучат с почерка на Здравко Георгиев и оркестър „Щуро маке”, а тези от Тракия и Странджа обработва Владимир Великов. Интересни са двата дуета на Росица с родопчанина Николай Славеев, с когото я свързва успешна творческа работа.

Изпълнителката е родена през 1973 г. в град Лъки. Расте в музикално семейство, учи пиано, солфеж, тамбура. Завършва Националното музикално училище за фолклорни изкуства в Широка Лъка и продължава висшето си образование в Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Преди две години защитава и магистратура по арт-мениджмънт.

Ранните певчески изяви на Росица впечатляват Емил Узунски – ръководител на сватбарската група от родопското село Виево. Едва 18-годишна тя става солистка на формацията. Работата с музикантите допринася изключително много за оформянето й като народен изпълнител. Особено контакта с големия родопски певец Веселин Джигов, който също е солист на групата. Годините на съвместни изяви са изпълнени с труд, емоции и надежди. В този период Росица получава една от първите си награди –на надсвирването в Стамболово, което се провеждаше до началото на 90-те години на миналия век. Среща и съпруга си Милко Узунски, изпълнител на ударни инструменти. Росица решава да напусне Виевската група през 2007 г. и да започне самостоятелна кариера. Още с първите си солови изяви отбелязва успехи. През 2008 печели първата награда за авторска песен в конкурса „Пирин фолк”, Сандански. Издава последователно два самостоятелни албума.

Харесвана и търсена като изпълнител, Росица Пейчева споделя: „Родопската песен е животът ми! Старая се да давам максимума от себе си.”

Още от рубриката

Триша Доун Уилиямс

ppIANISSIMO’2019 – от разширено пиано до спонтанни импровизации

Фестивалът за съвременна клавирна музика pp IANISSIMO ще се проведе между 22 март и 7 април, в края на три поредни седмици. Концертите са в Първо студио на БНР и концертната зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, както и един – в Националното..

публикувано на 22.03.19 в 10:25

„Алиса в страната на джаза“ – за деца от 2 до 102 години

На 23 март в Студио 5 на НДК в столицата предстои второто издание на „Алиса в страната на джаза“ – музикално-театрален спектакъл, чиято успешна премиера беше през януари. Както гласи афишът на съботното матине, представлението е за деца от 2 до 102..

публикувано на 22.03.19 в 08:30
Неманя Радулович

Звездни имена и интересни проекти в програмата на „Европейския музикален фестивал“

Деветнадесетото издание на „Европейския музикален фестивал“ започва на 21 март с откриване на изложба и концерт в столичната зала „България“. Утвърдил се като едно от най-реномираните музикални събития у нас, фестивалът всяка година предлага..

публикувано на 21.03.19 в 12:03