„Родопската песен е животът ми” – Росица Пейчева с нов албум

Народната певица Росица Пейчева издаде нов самостоятелен албум, трети поред в творческата й биография. В него е включила образци от различни фолклорни области на България, но най-много са родопските. Албумът съдържа 16 песни и китки. Колекцията е озаглавена „Росни ми, росни, росице”. Така се нарича и любимата родопска песен на Росица Пейчева. Аранжиментите на всички родопски песни са дело на Димитър Петров. Песните от Пиринско звучат с почерка на Здравко Георгиев и оркестър „Щуро маке”, а тези от Тракия и Странджа обработва Владимир Великов. Интересни са двата дуета на Росица с родопчанина Николай Славеев, с когото я свързва успешна творческа работа.

Изпълнителката е родена през 1973 г. в град Лъки. Расте в музикално семейство, учи пиано, солфеж, тамбура. Завършва Националното музикално училище за фолклорни изкуства в Широка Лъка и продължава висшето си образование в Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Преди две години защитава и магистратура по арт-мениджмънт.

Ранните певчески изяви на Росица впечатляват Емил Узунски – ръководител на сватбарската група от родопското село Виево. Едва 18-годишна тя става солистка на формацията. Работата с музикантите допринася изключително много за оформянето й като народен изпълнител. Особено контакта с големия родопски певец Веселин Джигов, който също е солист на групата. Годините на съвместни изяви са изпълнени с труд, емоции и надежди. В този период Росица получава една от първите си награди –на надсвирването в Стамболово, което се провеждаше до началото на 90-те години на миналия век. Среща и съпруга си Милко Узунски, изпълнител на ударни инструменти. Росица решава да напусне Виевската група през 2007 г. и да започне самостоятелна кариера. Още с първите си солови изяви отбелязва успехи. През 2008 печели първата награда за авторска песен в конкурса „Пирин фолк”, Сандански. Издава последователно два самостоятелни албума.

Харесвана и търсена като изпълнител, Росица Пейчева споделя: „Родопската песен е животът ми! Старая се да давам максимума от себе си.”
Още от рубриката

В търсене на нови решения – "Палячи" от Леонкавало

„Палячи“ от Руджеро Леонкавало е в духа на емблематичната комедия дел арте – пътуваща театрална трупа, чиито актьори се превъплъщават в образите на Коломбина, Арлекин… Сюжетът е съвсем подходящ за „сливане“ на двете съвременни сцени – циркова и..

публикувано на 16.11.18 в 12:40

Петър Джурков: „Ние запалихме искрицата, а младите продължават традицията“

През 1971 г. Веселин Николов – саксофонист, композитор и търсещ човек, основава в Пазарджик една от най-емблематичните и уважавани български джаз формации. Три месеца по-късно е първият концерт на „Бели, зелени, червени“. За началото и..

публикувано на 14.11.18 в 11:00

Elephunky Trip – новият албум на Koka Mass Jazz

Константин Кацарски е артист, отдавна познат на родната публика. Перкусионист, барабанист и DJ, той дълги години бе част от Bluba Lu – формация, добила популярност с експериментаторското си търсене. Продължавайки тази тенденция, Косьо Кацарски създава..

публикувано на 13.11.18 в 10:30