„Родопската песен е животът ми” – Росица Пейчева с нов албум

Народната певица Росица Пейчева издаде нов самостоятелен албум, трети поред в творческата й биография. В него е включила образци от различни фолклорни области на България, но най-много са родопските. Албумът съдържа 16 песни и китки. Колекцията е озаглавена „Росни ми, росни, росице”. Така се нарича и любимата родопска песен на Росица Пейчева. Аранжиментите на всички родопски песни са дело на Димитър Петров. Песните от Пиринско звучат с почерка на Здравко Георгиев и оркестър „Щуро маке”, а тези от Тракия и Странджа обработва Владимир Великов. Интересни са двата дуета на Росица с родопчанина Николай Славеев, с когото я свързва успешна творческа работа.

Изпълнителката е родена през 1973 г. в град Лъки. Расте в музикално семейство, учи пиано, солфеж, тамбура. Завършва Националното музикално училище за фолклорни изкуства в Широка Лъка и продължава висшето си образование в Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Преди две години защитава и магистратура по арт-мениджмънт.

Ранните певчески изяви на Росица впечатляват Емил Узунски – ръководител на сватбарската група от родопското село Виево. Едва 18-годишна тя става солистка на формацията. Работата с музикантите допринася изключително много за оформянето й като народен изпълнител. Особено контакта с големия родопски певец Веселин Джигов, който също е солист на групата. Годините на съвместни изяви са изпълнени с труд, емоции и надежди. В този период Росица получава една от първите си награди –на надсвирването в Стамболово, което се провеждаше до началото на 90-те години на миналия век. Среща и съпруга си Милко Узунски, изпълнител на ударни инструменти. Росица решава да напусне Виевската група през 2007 г. и да започне самостоятелна кариера. Още с първите си солови изяви отбелязва успехи. През 2008 печели първата награда за авторска песен в конкурса „Пирин фолк”, Сандански. Издава последователно два самостоятелни албума.

Харесвана и търсена като изпълнител, Росица Пейчева споделя: „Родопската песен е животът ми! Старая се да давам максимума от себе си.”
Още от рубриката
Снимка: личен архив

Стилиян Киров: „Търсенето никога не спира и това е красотата на нашата професия“

Макар и малко над 30-те, Стилиян Киров има впечатляваща професионална биография. От есента на 2017 г. е музикален директор на Illinois Philharmonic – Chicago's Southland. На такава позиция е и в още два оркестъра в САЩ. През същата година печели..

публикувано на 15.01.19 в 13:03

Иван Гърбачев: Опитвам се „да намеря себе си“

Time-lapse е фотографска техника,при която се заснемат голям брой кадри през определен интервал от време, а след това се възпроизвеждат с многократно по-висока скорост. Така процеси, обхващащи голям период от време, се развиват пред очите ни за..

публикувано на 03.01.19 в 10:53

Ивайло Василев с първа награда от конкурса „Щелкунчик“ в Москва

Ивайло е едва на 11 години, но вече е натрупал известност, която се умножава с всяка следваща награда. Ръцете на това дете „хвърчат“ – казва за него българинът Владимир Владимиров, преподавател по пиано в Мадрид. Ивайло има много красиво..

публикувано на 02.01.19 в 08:30