Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Родопската песен е животът ми” – Росица Пейчева с нов албум

Народната певица Росица Пейчева издаде нов самостоятелен албум, трети поред в творческата й биография. В него е включила образци от различни фолклорни области на България, но най-много са родопските. Албумът съдържа 16 песни и китки. Колекцията е озаглавена „Росни ми, росни, росице”. Така се нарича и любимата родопска песен на Росица Пейчева. Аранжиментите на всички родопски песни са дело на Димитър Петров. Песните от Пиринско звучат с почерка на Здравко Георгиев и оркестър „Щуро маке”, а тези от Тракия и Странджа обработва Владимир Великов. Интересни са двата дуета на Росица с родопчанина Николай Славеев, с когото я свързва успешна творческа работа.

Изпълнителката е родена през 1973 г. в град Лъки. Расте в музикално семейство, учи пиано, солфеж, тамбура. Завършва Националното музикално училище за фолклорни изкуства в Широка Лъка и продължава висшето си образование в Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Преди две години защитава и магистратура по арт-мениджмънт.

Ранните певчески изяви на Росица впечатляват Емил Узунски – ръководител на сватбарската група от родопското село Виево. Едва 18-годишна тя става солистка на формацията. Работата с музикантите допринася изключително много за оформянето й като народен изпълнител. Особено контакта с големия родопски певец Веселин Джигов, който също е солист на групата. Годините на съвместни изяви са изпълнени с труд, емоции и надежди. В този период Росица получава една от първите си награди –на надсвирването в Стамболово, което се провеждаше до началото на 90-те години на миналия век. Среща и съпруга си Милко Узунски, изпълнител на ударни инструменти. Росица решава да напусне Виевската група през 2007 г. и да започне самостоятелна кариера. Още с първите си солови изяви отбелязва успехи. През 2008 печели първата награда за авторска песен в конкурса „Пирин фолк”, Сандански. Издава последователно два самостоятелни албума.

Харесвана и търсена като изпълнител, Росица Пейчева споделя: „Родопската песен е животът ми! Старая се да давам максимума от себе си.”
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10