Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Именитият цигулар и педагог Йосиф Радионов на 60 години

Цигуларят проф. Йосиф Радионов – обичан изпълнител и педагог, тази година отпразнува 60-и рожден ден.

Първите уроци по цигулка Йосиф Радионов взема на 6-годишна възраст от своя баща. Младежът продължава да развива дарбата си с редица видни преподаватели:

© Снимка: www.nma.bg

„Реших да се посветя на цигулката две години преди да постъпя в консерваторията. Междувременно вземах уроци от много добри педагози като Тодор Съмналиев, някогашен концертмайстор на Софийската филхармония и Ана Иванова от музикалното училище. Безкрайно съм благодарен на цигуларя Леон Сурожон, че така грижливо ме подготви за постъпване в консерваторията. Конкуренцията беше на много високо ниво. Мои състуденти бяха личности, които днес са стожери в цигулковата педагогика като знаменитият Минчо Минчев. По-късно проф. Сурожон замина за Белгия и станах студент на друг известен преподавател – Владимир Аврамов. Благодарение на неговото усърдие, добро отношение и моите усилия, днес съм един от преподавателите в Държавна музикална академия „Панчо Владигеров”.”

В продължение на повече от три десетилетия ученици на проф. Йосиф Радионов са десетки цигулари. Мнозина от тях правят световна кариера. Валя Дервенска е концертмайстор в Хайлдерберг, Мирослав Чакърян оглавява симфоничния оркестър в Йоханесбург, ЮАР. Мартин Пантелеев, диригент на Софийската филхармония, също е сред възпитаниците на проф. Радионов. Сред забележителните музиканти, учили при него са Йоана Каменарска, завършила Моцартеума и Зефира Вълова, посветила се на бароковото изкуство.

Тази година Йосиф Радионов за първи път представи пред българска публика Трети концерт за цигулка и оркестър в ми мажор от Николо Паганини. Премиерата се състоя през май в Разград, а следващото изпълнение бе със Софийската филхармония, под диригентството на Мартин Пантелеев. За предстоящите си изяви проф. Радионов сподели:

„Ще имаме участие с Ангел Станков като солисти на Плевенската филхармония по случай 70-годишнината на композитора Михаил Пеков. Той написа забележителни произведения за нашето дуо, което съществува повече от 35 години. Със съпругата ми имаме покана за концерти във Франция и Швейцария. На 17-и декември, по повод 90-годишнината на Национална музикална академия „Панчо Владигеров”, ще направим коледен концерт с участие на моя клас.”

Артист с международно признание, Йосиф Радионов е изнесъл стотици концерти у нас и в чужбина. През 1981 година министерството на културата на Унгария го удостоява с медал „100 години Бела Барток”. Освен като цигулар, именитият изпълнител се изявява и като виолист. Повече от десет години е бил концертмайстор на Софийската филхармония. За принос към изкуството изтъкнатият музикант със свищовски корени бе отличен с наградата „Достоен за Свищов”.
По публикацията работи: Моника Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05