Международен учебен център в Монтана подготвя спасители

/ 1870 преглеждания
Снимка: Архив

През 2000 г. службата „Гражданска защита” у нас е девоенизирана. Днес нейните функции се изпълняват от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Така възниква необходимостта новата цивилна структура да има свой учебен център. От 2005 г. в град Монтана функционира Международен център за професионално обучение на спасители при бедствия, аварии и катастрофи. В него се подготвят професионалисти от цялата спасителна система в страната, провеждат се и тренировки на международни формирования. Тренировъчната база на центъра е разработена за обучение в реални условия при всички видове бедствия, аварии и катастрофи. Има например симулатори за наводнения, земетресения, за химически аварии, автомобилни катастрофи и т.н. Това дава възможност спасителните групи да достигнат високо ниво на професионализъм в случай на аварийна ситуация. Директорът на центъра Николай Пенчев пояснява, че в него едновременно могат да бъдат обучени над сто аварийни екипа с общо 500 души личен състав.

„Към момента работим по няколко международни проекта – споделя г-н Пенчев. – От 2010 г. ние сме регионален център на НАТО за обучение по Международната програма за ядрена, химическа и биологическа защита. А през октомври тази година успешно се проведе първият пилотен курс, в който участваха представители от 13 държави. Също така работим съвместно с консорциум от Дания и Холандия за обучение при бедствия, аварии и катастрофи по модулите на ЕС. Участваме с шест държави и в международен проект, чиято цел е производството на ново оборудване с цифрови технологии за спасители и пожарникари. То ще се тества в центъра през 2012 г. Провеждаме и съвместна дейност със Съвета за сигурност на ООН за обучение на спасители от развиващите се държави.”

© Снимка: Анна Капитанова

През октомври в Центъра в Монтана се обучаваха служители от Силите за сигурност на Република Косово. Курсът премина на два етапа – теоретична и практическа част, като всички получиха и медицинска подготовка. Обучението завърши с изпит и връчване на сертификати по специалност „Търсене, спасяване на хора и извършване на аварийно-възстановителни работи”. Николай Пенчев е на мнение, че друг такъв център на Балканите в момента няма и че специалистите в Монтана биха могли да помогнат за обучението на формирования от съседните държави. Инструкторите в него имат дългогодишен страж в бившата система на „Гражданска защита”. Освен че преподават, в случай на аварии и катастрофи те се включват в спасителните операции.

Снимките са предоставени от Международния център за професионално обучение на спасители при бедствия, аварии и катастрофи.
print Отпечатай
Още от рубриката

Ваканционна работилница „Играя и зная“ забавлява и обучава децата през лятото

С какво да запълним времето на малчуганите през лятната ваканция? – този въпрос вълнува много родители, които нямат финансовата възможност да изпратят децата си на летни училища и занимални. Студенти от Нов български университет намират отговора и..

публикувано на 25.07.16 в 11:54
Анита и Калин Класанови представят поредния нов продукт.

Да сбъдваш мечтите си в България – мисията е възможна

Началото е през 2006 година с първия биомагазин в София. Съсобственичката е Анита Класанова, която дотогава е плувала във водите на модата и на графичния дизайн. Днес тя е една от 100-те най-успешни основателки на стартъпи според немското издание The..

публикувано на 25.07.16 в 11:44

„Академия ГРАДЪТ” облагородява средата, в която живеем

Студенти, млади професионалисти и дори ученици се включиха в третото издание на инициативата „Академия ГРАДЪТ”. В нея участват възпитаници на 5 български и 12 чуждестранни университета. Събитието прехвърля мостове и извън страната, където учат и работят..

публикувано на 22.07.16 в 13:06