Международен учебен център в Монтана подготвя спасители

/ 1758 преглеждания
Снимка: Архив

През 2000 г. службата „Гражданска защита” у нас е девоенизирана. Днес нейните функции се изпълняват от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Така възниква необходимостта новата цивилна структура да има свой учебен център. От 2005 г. в град Монтана функционира Международен център за професионално обучение на спасители при бедствия, аварии и катастрофи. В него се подготвят професионалисти от цялата спасителна система в страната, провеждат се и тренировки на международни формирования. Тренировъчната база на центъра е разработена за обучение в реални условия при всички видове бедствия, аварии и катастрофи. Има например симулатори за наводнения, земетресения, за химически аварии, автомобилни катастрофи и т.н. Това дава възможност спасителните групи да достигнат високо ниво на професионализъм в случай на аварийна ситуация. Директорът на центъра Николай Пенчев пояснява, че в него едновременно могат да бъдат обучени над сто аварийни екипа с общо 500 души личен състав.

„Към момента работим по няколко международни проекта – споделя г-н Пенчев. – От 2010 г. ние сме регионален център на НАТО за обучение по Международната програма за ядрена, химическа и биологическа защита. А през октомври тази година успешно се проведе първият пилотен курс, в който участваха представители от 13 държави. Също така работим съвместно с консорциум от Дания и Холандия за обучение при бедствия, аварии и катастрофи по модулите на ЕС. Участваме с шест държави и в международен проект, чиято цел е производството на ново оборудване с цифрови технологии за спасители и пожарникари. То ще се тества в центъра през 2012 г. Провеждаме и съвместна дейност със Съвета за сигурност на ООН за обучение на спасители от развиващите се държави.”

© Снимка: Анна Капитанова

През октомври в Центъра в Монтана се обучаваха служители от Силите за сигурност на Република Косово. Курсът премина на два етапа – теоретична и практическа част, като всички получиха и медицинска подготовка. Обучението завърши с изпит и връчване на сертификати по специалност „Търсене, спасяване на хора и извършване на аварийно-възстановителни работи”. Николай Пенчев е на мнение, че друг такъв център на Балканите в момента няма и че специалистите в Монтана биха могли да помогнат за обучението на формирования от съседните държави. Инструкторите в него имат дългогодишен страж в бившата система на „Гражданска защита”. Освен че преподават, в случай на аварии и катастрофи те се включват в спасителните операции.

Снимките са предоставени от Международния център за професионално обучение на спасители при бедствия, аварии и катастрофи.
print Отпечатай
Още от рубриката

Фотографът Богдан Боев: Зад всеки кадър стои скъпа за мен история

Богдан Боев обича да гледа небето през фотообектив и да увековечава... свободата. Неговите птици се реят сред облаци и слънчеви лъчи и докосват най-съкровената мечта в човешката душа – да полетим! Той е човек на двете крайности – като..

публикувано на 27.05.16 в 12:27

Паметникът, който предизвиква усмивки и размисли за миналото, настоящето и бъдещето

Лошото време напоследък не ни позволява дълги разходки из центъра на София, но точно на „Витошка“ има нещо ново, което си заслужава да видим. Това е паметникът на българския писател, адвокат, общественик и основател на Организираното туристическо..

публикувано на 26.05.16 в 12:19

И българите в Бразилия посрещнаха Деня на Българската просвета

Със стихове, песни, вълнуващи разкази за живота на братята Кирил и Методий, игри и викторини, а така също и българска кулинарна изложба Деня на българската просвета и култура 24 май отбелязаха децата от Българското училище в Сао Пауло, Бразилия...

публикувано на 24.05.16 в 10:25