Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен учебен център в Монтана подготвя спасители

Снимка: Архив

През 2000 г. службата „Гражданска защита” у нас е девоенизирана. Днес нейните функции се изпълняват от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Така възниква необходимостта новата цивилна структура да има свой учебен център. От 2005 г. в град Монтана функционира Международен център за професионално обучение на спасители при бедствия, аварии и катастрофи. В него се подготвят професионалисти от цялата спасителна система в страната, провеждат се и тренировки на международни формирования. Тренировъчната база на центъра е разработена за обучение в реални условия при всички видове бедствия, аварии и катастрофи. Има например симулатори за наводнения, земетресения, за химически аварии, автомобилни катастрофи и т.н. Това дава възможност спасителните групи да достигнат високо ниво на професионализъм в случай на аварийна ситуация. Директорът на центъра Николай Пенчев пояснява, че в него едновременно могат да бъдат обучени над сто аварийни екипа с общо 500 души личен състав.

„Към момента работим по няколко международни проекта – споделя г-н Пенчев. – От 2010 г. ние сме регионален център на НАТО за обучение по Международната програма за ядрена, химическа и биологическа защита. А през октомври тази година успешно се проведе първият пилотен курс, в който участваха представители от 13 държави. Също така работим съвместно с консорциум от Дания и Холандия за обучение при бедствия, аварии и катастрофи по модулите на ЕС. Участваме с шест държави и в международен проект, чиято цел е производството на ново оборудване с цифрови технологии за спасители и пожарникари. То ще се тества в центъра през 2012 г. Провеждаме и съвместна дейност със Съвета за сигурност на ООН за обучение на спасители от развиващите се държави.”

© Снимка: Анна Капитанова

През октомври в Центъра в Монтана се обучаваха служители от Силите за сигурност на Република Косово. Курсът премина на два етапа – теоретична и практическа част, като всички получиха и медицинска подготовка. Обучението завърши с изпит и връчване на сертификати по специалност „Търсене, спасяване на хора и извършване на аварийно-възстановителни работи”. Николай Пенчев е на мнение, че друг такъв център на Балканите в момента няма и че специалистите в Монтана биха могли да помогнат за обучението на формирования от съседните държави. Инструкторите в него имат дългогодишен страж в бившата система на „Гражданска защита”. Освен че преподават, в случай на аварии и катастрофи те се включват в спасителните операции.

Снимките са предоставени от Международния център за професионално обучение на спасители при бедствия, аварии и катастрофи.
По публикацията работи: Анна Капитанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43