Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студио политика: България и нейното място в новия европейски ред

Европа се пренарежда и това съвсем не е новина. Старият Европейски съюз вече го няма. Новият – още не знае къде иска да отиде, но се чуди дали да не включи на различна скорост, докато пътува на там. Дълговата драма, започнала като малка локална трудност в Гърция през 2010 г., се превърна в почти апокалиптичната криза за ЕС. Всяка държава, включително България, ще трябва да помисли внимателно какво място иска в новия европейски ред и как да си го осигури. Контурите на Европа на различни скорости вече се очертават. Германия иска налагането на строги фискални правила с право на Брюксел да се намесва пряко във финансовата политика на страните в еврозоната. Германският канцлер Ангела Меркел предложи на Европейската комисия да има предварителен и последващ контрол върху националните бюджети, т. е. да има правото да отхвърли предлаганите от министерствата на финансите планове, преди още да са гласувани от парламентите. След това, ако те не се изпълняват, да налага санкции. Европейската комисия вече предвижда нови правила за засилване на икономическото управление в еврозоната. Идеята е за засилване на надзора на бюджетните политики и изискване от страните да въведат дългови спирачки в конституциите си, да правят бюджетните си планове на базата на независими прогнози и да ги изпращат в Брюксел до 15 октомври за оценка от Европейската комисия. Ако е необходимо, тя може да поиска изготвянето на нов проектобюджет. Водещите европейски държави са притеснени, че еврозоната е много голяма и включва прекалено различни икономики. Възможно ли е това разделение да бъде безвъзвратно? Вратите на различните европейски нива ще останат ли отворени, за да може при възможност да се преминава от едно в друго? Анализът по темата е на политолога Владимир Шопов.

През седмицата бяха окончателно приети промените във Валутния закон. По този начин разписаните от 1999 г. текстове бяха уеднаквени с европейското законодателство. Какво трябва да имат предвид гражданите, когато пренасят през граница парични средства и изделия от благородни метали, ще научите от зам.-председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Димитър Главчев.
Вашите мнения и коментари за „Студио политика” очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54