Албена Данаилова – българката – концертмайстор на Виенската филхармония

Снимка: архив

Младата цигуларка Албена Данаилова израства в семейство на професионални музиканти. Нейни родители са пианистката Виолета Попова и цигулковият педагог Боян Данаилов. Обучението й в България преминава в двете основни институции – Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Панчо Владигеров” при преподавателите Нели Желева и проф. Дора Иванова. Продължава усъвършенстването си в Германия, във Висшето музикално училище в Росток при проф. Петру Мунтеану. Цигуларката е лауреат от редица конкурси в България и чужбина. Има богат опит като водач на оркестрите на Баварската държавна опера в Мюнхен и на Лондонската филхармония.

Албена Данаилова прикова вниманието към себе си преди четири години, когато след конкурс спечели престижното място концертмайстор на Виенската филхармония. Така се превърна в първата жена, заемаща този пост в прочутия оркестър.

Радвам се, че вече четири години съм в този оркестър – разказва Албена Данаилова. Работата върви с нормален ритъм. Заедно с останалите ми колеги имаме интензивна програма и се виждаме почти всеки ден. Да бъда концертмайстор е част от моето ежедневие. Опитвам се да имам свободни периоди, в които да свиря като солист и камерен музикант. Колкото до оркестъра – добре е музикантът да хване атмосферата му. В свиренето на всеки отделен човек се отразяват неговите лични качества. Те са важни и формират стила на целия състав. А той го отличава от останалите. Когато изберем нов оркестрант, в пробния период се установява дали сме сбъркали в чисто човешки план.

Албена Данаилова е поредният млад български музикант, който с таланта и професионализма си застава на ръководна позиция в европейски състав. Професионалните й ангажименти я срещат с музиканти и диригенти като Сейджи Озава, Даниел Баренбойм и Лорин Маазел. Това е повод за голяма гордост и размисъл за възможностите за развитие на българските музиканти извън пределите на родината ни.

Цигуларката е от изпълнителите, които продължават да поддържат силна връзката с българската публика. Всяка година имаме удоволствието да присъстваме на нейни концерти като солист или камерен изпълнител. Така е и през настоящия сезон. В началото на 2012-а тя бе солистка на Софийската филхармония. Заедно със своя колега от Германия, виолончелистът Александър Хюлсхоф, изпълниха двойния концерт от Брамс. На пулта бе нейният съученик и колега цигулар – Мартин Пантелеев, главен диригент на състава.

На Албена Данаилова й предстои участие във фестивала „Зимни музикални вечери” в Пазарджик, отново с виртуозни творби от цигулковия репертоар. Едновременно с ангажиментите си като концертмайстор, тя е първа цигулка на ансамбъл Виена. Съставът изнася камерен концертен цикъл в Брамсовата зала на Музикферайн от програма на юбилейния сезон 200. В края на 2011 година Албена Данаилова за първи път бе солист на Радиооркестъра, под палката на Емил Табаков. Заедно изпълниха Цигулковия концерт от Бетовен.

Още от рубриката

В търсене на нови решения – "Палячи" от Леонкавало

„Палячи“ от Руджеро Леонкавало е в духа на емблематичната комедия дел арте – пътуваща театрална трупа, чиито актьори се превъплъщават в образите на Коломбина, Арлекин… Сюжетът е съвсем подходящ за „сливане“ на двете съвременни сцени – циркова и..

публикувано на 16.11.18 в 12:40

Петър Джурков: „Ние запалихме искрицата, а младите продължават традицията“

През 1971 г. Веселин Николов – саксофонист, композитор и търсещ човек, основава в Пазарджик една от най-емблематичните и уважавани български джаз формации. Три месеца по-късно е първият концерт на „Бели, зелени, червени“. За началото и..

публикувано на 14.11.18 в 11:00

Elephunky Trip – новият албум на Koka Mass Jazz

Константин Кацарски е артист, отдавна познат на родната публика. Перкусионист, барабанист и DJ, той дълги години бе част от Bluba Lu – формация, добила популярност с експериментаторското си търсене. Продължавайки тази тенденция, Косьо Кацарски създава..

публикувано на 13.11.18 в 10:30