Албена Данаилова – българката – концертмайстор на Виенската филхармония

Снимка: архив

Младата цигуларка Албена Данаилова израства в семейство на професионални музиканти. Нейни родители са пианистката Виолета Попова и цигулковият педагог Боян Данаилов. Обучението й в България преминава в двете основни институции – Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Панчо Владигеров” при преподавателите Нели Желева и проф. Дора Иванова. Продължава усъвършенстването си в Германия, във Висшето музикално училище в Росток при проф. Петру Мунтеану. Цигуларката е лауреат от редица конкурси в България и чужбина. Има богат опит като водач на оркестрите на Баварската държавна опера в Мюнхен и на Лондонската филхармония.

Албена Данаилова прикова вниманието към себе си преди четири години, когато след конкурс спечели престижното място концертмайстор на Виенската филхармония. Така се превърна в първата жена, заемаща този пост в прочутия оркестър.

Радвам се, че вече четири години съм в този оркестър – разказва Албена Данаилова. Работата върви с нормален ритъм. Заедно с останалите ми колеги имаме интензивна програма и се виждаме почти всеки ден. Да бъда концертмайстор е част от моето ежедневие. Опитвам се да имам свободни периоди, в които да свиря като солист и камерен музикант. Колкото до оркестъра – добре е музикантът да хване атмосферата му. В свиренето на всеки отделен човек се отразяват неговите лични качества. Те са важни и формират стила на целия състав. А той го отличава от останалите. Когато изберем нов оркестрант, в пробния период се установява дали сме сбъркали в чисто човешки план.

Албена Данаилова е поредният млад български музикант, който с таланта и професионализма си застава на ръководна позиция в европейски състав. Професионалните й ангажименти я срещат с музиканти и диригенти като Сейджи Озава, Даниел Баренбойм и Лорин Маазел. Това е повод за голяма гордост и размисъл за възможностите за развитие на българските музиканти извън пределите на родината ни.

Цигуларката е от изпълнителите, които продължават да поддържат силна връзката с българската публика. Всяка година имаме удоволствието да присъстваме на нейни концерти като солист или камерен изпълнител. Така е и през настоящия сезон. В началото на 2012-а тя бе солистка на Софийската филхармония. Заедно със своя колега от Германия, виолончелистът Александър Хюлсхоф, изпълниха двойния концерт от Брамс. На пулта бе нейният съученик и колега цигулар – Мартин Пантелеев, главен диригент на състава.

На Албена Данаилова й предстои участие във фестивала „Зимни музикални вечери” в Пазарджик, отново с виртуозни творби от цигулковия репертоар. Едновременно с ангажиментите си като концертмайстор, тя е първа цигулка на ансамбъл Виена. Съставът изнася камерен концертен цикъл в Брамсовата зала на Музикферайн от програма на юбилейния сезон 200. В края на 2011 година Албена Данаилова за първи път бе солист на Радиооркестъра, под палката на Емил Табаков. Заедно изпълниха Цигулковия концерт от Бетовен.

Още от рубриката

„Алиса в страната на джаза“ – за деца от 2 до 102 години

На 23 март в Студио 5 на НДК в столицата предстои второто издание на „Алиса в страната на джаза“ – музикално-театрален спектакъл, чиято успешна премиера беше през януари. Както гласи афишът на съботното матине, представлението е за деца от 2 до 102..

публикувано на 22.03.19 в 08:30
Неманя Радулович

Звездни имена и интересни проекти в програмата на „Европейския музикален фестивал“

Деветнадесетото издание на „Европейския музикален фестивал“ започва на 21 март с откриване на изложба и концерт в столичната зала „България“. Утвърдил се като едно от най-реномираните музикални събития у нас, фестивалът всяка година предлага..

публикувано на 21.03.19 в 12:03

Рок групата SEVI издаде нов албум – „Follow Me“

Българската рок-метъл група Sevi е създадена през 2010 г. от певицата Светлана Близнакова и Рали Велинов – бас китара. По-късно към тях се присъединяват различни музиканти, но Севи и Рали са в основата на формацията и като изпълнители, и като автори на..

публикувано на 20.03.19 в 11:42