Иван Пановски – с българската народна песен от село на село, от град на град

Иван Пановски (29.01.1921-03.07.1998) е един от най-популярните северняшки народни певци. Роден в сeло Борован, Врачанско, едва 13-годишен запява песента, която по-късно ще се превърне в емблема на неговото артистично присъствие – „Еничари ходят мамо”. Житейските пътища временно го отдалечават от народната песен (през младежките си години Пановски е офицер от армията), но не го откъсват от нея. Участвал в много любителски конкурси и фестивали, Иван Пановски натрупва сценичен опит и постепенно изгражда професионализма на народен певец. Включва се активно в концертната дейност. Три десетилетия той е ръководител на концертни групи за народна музика, в които са пели Кайчо Каменов, Костадин Гугов... Певци и свирачи ходят от село на село, от град на град, за да напълнят душите на хората с любими песни и майсторски изпълнения на народна музика.

Иван Пановски има десетки записи в БНР и „Балкантон”. Сред най-известните му песни са тежките безмензурни „Еничари ходят, мамо” и „Покани Гендо кумички”, ритмичните хороводни „Стано ле”, „Провикна се Радин баща”, „Две ябълки”, „Беда бедили Тодора”.

И днес, четиринадесет години след кончината му, Иван Пановски остава сред любимите народни певци за много българи. Заради своите красиви и съдържателни песни. Заради характерния си, дълбок, мек и топъл глас. Заради душевните вибрации, закодирани в неговите изпълнения, които проникват в душите на хората.

Още от рубриката

Концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев

Все по-често наричаме 90-ия сезон на Софийската филхармония „звезден“ – съвсем заслужено, като се има предвид наситената програма, в която са включени десетки големи имена от нашата и световните сцени. Предстои още един от концертите, посветени на..

публикувано на 18.04.19 в 11:18

Electronic Dreams – нов проект на Мирослава Кацарова

На 17 април в София и на 18-и в Пловдив Мирослава Кацарова ще представи нов проект, озаглавен Electronic Dreams. Той е посветен на взаимодействието между акустични инструменти и електронни изразни средства. Певицата е избрала отново месец април за..

публикувано на 16.04.19 в 10:53

Ангел Заберски-син: „Импровизацията ми дава свобода…“

Ангел Заберски-син и неговото трио представят новия си албум с концерт на 18 април, в зала № 6 на НДК. Like Jazz-Volume 2 е третият съвместен албум на джаз пианиста и „музикалните хамелеони“, както на шега нарича своите колеги във формацията –..

публикувано на 15.04.19 в 13:08