Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Пановски – с българската народна песен от село на село, от град на град

Иван Пановски (29.01.1921-03.07.1998) е един от най-популярните северняшки народни певци. Роден в сeло Борован, Врачанско, едва 13-годишен запява песента, която по-късно ще се превърне в емблема на неговото артистично присъствие – „Еничари ходят мамо”. Житейските пътища временно го отдалечават от народната песен (през младежките си години Пановски е офицер от армията), но не го откъсват от нея. Участвал в много любителски конкурси и фестивали, Иван Пановски натрупва сценичен опит и постепенно изгражда професионализма на народен певец. Включва се активно в концертната дейност. Три десетилетия той е ръководител на концертни групи за народна музика, в които са пели Кайчо Каменов, Костадин Гугов... Певци и свирачи ходят от село на село, от град на град, за да напълнят душите на хората с любими песни и майсторски изпълнения на народна музика.

Иван Пановски има десетки записи в БНР и „Балкантон”. Сред най-известните му песни са тежките безмензурни „Еничари ходят, мамо” и „Покани Гендо кумички”, ритмичните хороводни „Стано ле”, „Провикна се Радин баща”, „Две ябълки”, „Беда бедили Тодора”.

И днес, четиринадесет години след кончината му, Иван Пановски остава сред любимите народни певци за много българи. Заради своите красиви и съдържателни песни. Заради характерния си, дълбок, мек и топъл глас. Заради душевните вибрации, закодирани в неговите изпълнения, които проникват в душите на хората.
По публикацията работи: проф. Лозанка Пейчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Музикантите от X-R@Y са готови с новата си песен – "Върни се при мен"

Група X-R@Y, известна с нестандартните си звукови търсения, включващи гъдулка, е готова с нова песен – "Върни се при мен". Тяе посветена на спомена за летните емоции и търсенето на лятото и любовта вътре и извън нас. Носталгичната нотка на..

публикувано на 13.03.24 в 10:15

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ Quartet излизат пред софийската публика

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ Quartet представят „Гласове и струни“ в столичната зала „България“. След успешно представяне в Италия в градовете Белуно и Венеция в началото на февруари 2024, изпълнителите отново се събират пред..

публикувано на 12.03.24 в 18:54

"Напред" – рок завръщането на Тома Здравков

След редица интересни изживявания в различни жанрове и на различни сцени, беше въпрос на време Тома Здравков да се завърне към суровото рок звучене с нова песен. И както говори заглавието ѝ – "Напред" – натрупал разнообразен опит, Тома продължава..

публикувано на 12.03.24 в 10:15