Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателствата за Българската армия през 2012 г.

Снимка: БГНЕС
В София се проведе Годишната конференция на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов с участие на висшия команден състав на армията и шефове на дирекции в Министерството на отбраната на България. Форумът очерта перспективите и действията на Българската армия през 2012 г., както и предизвикателствата пред нея в контекста на кризата у нас, в Европа и света. В заседанието на Съвета по отбраната за първи път след встъпването си в длъжност на 22 януари 2012 г. се включи и президентът Росен Плевнелиев.

По думите на държавния глава Българската армия има много добра репутация в НАТО. „България е активна, има позиция и това трябва да продължи и в следващите години. Българската армия и Министерството на отбраната са първите, които си направиха План за развитие на въоръжените сили до 2014 г. и дългосрочна стратегия до 2020 г., и ги следват неотклонно”, каза той след срещата с командващите различните родове войски. За Радио България Росен Плевнелиев уточни:

„Президентството и Министерството на отбраната ще работят заедно, ще съгласуват приоритетите и позициите си така, че когато съберем цялото „кралско” войнство – генералите и Националния съвет по отбрана, да имаме ясна визия какво искаме да направим през 2012 г. Целите са дефинирани ясно, реформите са разписани. Те са част от Националната програма до 2014 г. Министерство на отбраната и Президентството последователно полагат усилия да изпълнят целите, посочени в Бялата книга и Плана за развитие на въоръжените сили, приети от НС. Реформата продължава. Тя обхваща всички родове въоръжени сили. Набелязани са конкретни цели.”

Главнокомандващият армията Росен Плевнелиев обаче посочи, че въпреки кризата, изпълнението на Националната отбранителна стратегия и Плана за развитие до 2014 г. не е под угроза, модернизацията на войската върви, продължава работата по снабдяването на Военно въздушните сили с многоцелеви изтребители, както и въоръжаването на фрегатите с ракети:

„Държавата е малък длъжник на МО за това – призна обаче президентът Плевнелиев във връзка с предизвикателствата пред армията, свързани най-вече с намаления бюджет за отбрана за 2012 г. – Държавите-членки на НАТО от ЕС дават средно минимум по 1,5 на сто от БВП за отбраната. В България сме леко под този процент. Но финансово-икономическата криза, не трябва да се превръща и в криза на отбраната и сигурността.”

Годишната конференция на началника на отбраната традиционно завършва с анализ на бойната подготовка и дисциплината в Българската армия през предната година. Според анализа на трите задачи на армията според Бялата книга – отбрана на страната, подкрепа на международния мир и сигурност и принос към националната сигурност в мирно време, включително защита на населението при бедствия, постигнатите през 2011 г. резултати дават основание тя да се счита за успешна, заяви след края на форума ген. Симеон Симеонов. Основният извод е, че въпреки финансовите затруднения, армията е успяла по най-добрия начин да използва ограничения бюджетен ресурс, за да осигури най-добро ниво на боеспособност. Но предизвикателства за 2012 г. си остават свързани пак главно с намаленият бюджет за издръжка на армията, посочи той:

„Темата на тазгодишната конференция е избрана неслучайно, а именно „Предизвикателствата пред Българската армия през 2012 г.”. Както се знае, бюджетите на някои министерства, в т.ч. нашето, са намалени. И основната цел на конференцията бе да обсъдим с висшия команден състав какви да бъдат действията, подходите в тези условия. Особено как да оптимизираме усилията на трите вида въоръжени сили, съвместното командване и щаба на отбраната, за да може да се постигне максимален ефект от ученията. Следващата седмица започват сборовете на командващите трите рода войски – сухопътни, морски и въздушни. Те ще обсъдят този въпрос на оперативно и техническо ниво. Целта е всички резерви, които до момента евентуално не са били използвани, да могат се използват по най-добрия начин. Тази година също имаме амбициозна програма за изпълнение на учения, международни и наши. Програмата на трите рода войски ще е много наситена. Целта е една – повишаване на оперативните способности на БА.”

Генерал Симеонов посочи още, че въпреки финансовите затруднения, има ръст на проведените учения с щабове и формирования на Българската армия с 30 на сто през 2011 г. спрямо 2010 г. и спад на инцидентите с 23 процента. По думите му задача на армията и през 2012 г. остава отново приоритет № 1 по Плана – подготовката на всички български екипажи и поделения, участващи в операциите на НАТО и ЕС. „За да може по най-добрия начин да подготвим бойците, а ангажиментите – изпълнявани без произшествия” – обоснова се началникът на отбраната на БА ген. Симеон Симеонов.
По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51