Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават се спецекипи за борба с корупцията по високите етажи на властта

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Върховната касационна прокуратура, МВР и ДАНС се споразумяха за създаване на общи специализирани звена за разследване на финансови измами и корупция по високите етажи на властта. Документа подписаха главният прокурор Борис Велчев, министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов и председателят на ДАНС Константин Казаков. Актът е в отговор на препоръките на ЕК в доклада за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка, да има дела и присъди и срещу висши политици. През юли 2012 г. Еврокомисията ще направи оценка за целия петгодишен период на прилагане на Механизма от 2007 г. досега и ще реши дали Механизмът да бъде прекратен. По думите на Борис Велчев това е сред основните мотиви за съдаване на спецекипите.

© Снимка: БГНЕС

Тези, които внимателно следят докладите на ЕК, са констатирали, че през годините многократно ни бе напомняно за това, че добрата практика на досегашните съвместни екипи за разследване на организирана престъпност трябва да се разпростре и върху корупционните и финансови престъпления – припомни гланият прокурор Борис Велчев. – Не от подценяване на проблема обаче, а заради други съображения, решихме, че трябва да се натрупа повече опит в спецекипите срещу организираната престъпност, преди да го използваме в разследвания на корупционните и финансови престъпления. Създаването на екипите сега е свързано и с приемането на една методика за провеждане на всеобхватни финансови разследвания – препоръка, която традиционно присъства също в докладите на ЕК. Текстът й бе окончателно финализиран едва сега и ще бъде консултиран с екперти на ЕК. И споразумението е етап в ускоряване на усилията за по-ефективно противодействие на корупцията и финансовите престъпления.

Борис Велчев подчерта, че досегашните спецзвена срещу организираната престъпност са свършили отлична работа, но вече са загубили правното си основание и смисъл. Именно затова на тяхното място се създават новите спецекипи за борба с финасовите измами и корупцията. Първоначално ще са ограничен брой – общо четири екипа и ще раследват около двадесет от най-важните дела с висок обществен интерес, уточни Велчев. Той е убеден, че след пробен период от шест месеца спецекипите ще могат да произведат и първите си обвинения. За Радио България главният прокурор потвърди, че разследванията наистина ще обхванат и лица на висши държавни постове: Това е една от целите на създаването на специализираните екипи – да се противодейства максимално координирано и съсредоточено на корупцията по високите етажи на властта, включително и на корупцията, извършена от магистрати – категоричен бе Борис Велчев.

© Снимка: БГНЕС

Споразумението между Прокуратурата, МВР и ДАНС за новите спецекипи е продължение на това от септември 2009 г., припомни вътрешният министър Цветан Цветанов.

Изключително важно е, каза той, че създаването на тези екипи ще позволи да концентрираме усилията си за изграждане на административен капацитет, който да може да профилира разследващите полицаи и наблюдаващи прокурори – участници в тези досъдебни производства. Финансовите и корупционните престъпления изискват допълнително надграждане на такъв капацитет. Вече сме правили съвместни семинари в някои случаи, ползвали сме опита и на евроатлантическите ни партньори. Но трябва и специализирано обучение на служителите-участници в тези спецекипи.

Важни за успеха на смесените екипи са концентрацията на усилията на служителите, които пряко ще участват в тях, както и специализацията им – потвърди думите на вицепремиера Цветанов и шефът на ДАНС Константин Казаков:

© Снимка: БГНЕС

Специализацията е изключително необходима, тъй като става въпрос за разследвания от изключително голяма сложност не само от правна гледна точка, но и с оглед на оперативно-издиравтелната дейност. Убеден съм, че всяки един участник в екипите от трите институции – МВР, Прокуратура и ДАНС, ще участва със своята компетентност и професионални умения. И мога да гарантирам, както и вицепремиерът Цветанов, че в екипите ще влязат компетентни служители, които ще направят всичко възможно, за да доведем тези сложни разследвания до положителен резултат.

Първите двадесет дела на новите спецекипи са вече започнати разследвания с известни извършители или оперативни разработки, които все още не са прераснали в досъдебни производства, но за тях има основания това скоро да се случи, уточни още главният прокурор Борис Велчев.

По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51