„Концертмайсторите на България” – цигуларката Галина Койчева

През 2007 година тя е едва 26-годишна, когато официално е назначена на поста концертмайстор на симфоничния оркестър на Българското национално радио.

Галина Койчева е родена във Варна през 1981 година. Още невръстна, пленява музикалните педагози с чаровната си външност и безпогрешен музикален слух. Ето какво разказва тя: Така се случи, че родителите ми искаха да запишат сестра ми на пиано в детска музикална школа. Когато ме видяха, преподавателите пожелаха да проверят и моя слух. Влязох в стаята доста изплашена. Вътре имаше някакви играчки и аз се успокоих. После започнаха да се чудят на какъв инструмент да свиря и накрая решиха – по-голямата сестра на пиано, а по-малката на цигулка. В средното музикално училище „Добри Христов” Геновева Бурова и Евгения Паскова ме напътстваха в заниманията със сложния инструмент. По време на висшето ми образование се усъвършенствах в класа на Гинка Гичкова.

Галина говори с голяма признателност за учителката си и твърди, че тя е човекът, оказал най-голямо влияние върху израстването й като музикант. Резултатите от съвместния им труд не закъсняват – втора награда от конкурса „Панчо Владигеров” през 2002 г., отличие от „Музиканти на новото хилядолетие” в Македония през 2004 г. и др.

През 1999 година цигуларката става част от българската група „Лот Лориен” – формация, която съчетава интонации от българския и световен фолклор с класическа музика, джаз, рок и др. Концертните й изяви с нея включват страни в Европа и Азия. Това е хубава и доста голяма част от живота ми – казва Галина. Започнах да свиря с групата преди да завърша училище. Нещата се случваха лесно, от само себе си. Всички бяхме големи идеалисти. Когато човек е млад, желае да покори върхове. Доста неща постигнахме, участвахме в голям брой фестивали, концерти, записахме няколко албума. Продължаваме да поддържаме контакти и да свирим, когато имаме възможност. За съжаление това се случва все по-рядко.

Галина Койчева е един от членовете на клавирно трио „Арденца”, където си партнира с пианистката Даниела Дикова и виолончелиста Джефри Дийн, който живее от дълги години в България. Мисля, че идеята за името дойде от Джефри. При една от началните ни репетиции водехме разгорещен музикален спор по отношение на работата. Точно този плам, тази разпаленост е основното значение на думата „арденте”.

За поста концертмайстор на радиооркестъра Галина Койчева споделя: Това е страхотна работа за млад и амбициозен музикант. Градивна професия за всеки цигулар, който желае да се развива и достига нови висоти. Предпоставката за това е голяма – трупаш репертоар, работиш в екип с много хора, срещаш невероятни диригенти. Концертмайсторът играе ролята на „спояващото звено” между тях и оркестъра. Аз определено имам какво да науча още и затова тази професия ми е интересна. Често се случва да имам сола като лидер на състава и винаги чувствам особен трепет – до последния момент преди да изляза на сцената. Отдавам се с цялото си същество на това което правя, а адреналинът, който е натрупан, в един момент се изразява в музиката.
Още от рубриката

В търсене на нови решения – "Палячи" от Леонкавало

„Палячи“ от Руджеро Леонкавало е в духа на емблематичната комедия дел арте – пътуваща театрална трупа, чиито актьори се превъплъщават в образите на Коломбина, Арлекин… Сюжетът е съвсем подходящ за „сливане“ на двете съвременни сцени – циркова и..

публикувано на 16.11.18 в 12:40

Петър Джурков: „Ние запалихме искрицата, а младите продължават традицията“

През 1971 г. Веселин Николов – саксофонист, композитор и търсещ човек, основава в Пазарджик една от най-емблематичните и уважавани български джаз формации. Три месеца по-късно е първият концерт на „Бели, зелени, червени“. За началото и..

публикувано на 14.11.18 в 11:00

Elephunky Trip – новият албум на Koka Mass Jazz

Константин Кацарски е артист, отдавна познат на родната публика. Перкусионист, барабанист и DJ, той дълги години бе част от Bluba Lu – формация, добила популярност с експериментаторското си търсене. Продължавайки тази тенденция, Косьо Кацарски създава..

публикувано на 13.11.18 в 10:30