„Концертмайсторите на България” – цигуларката Галина Койчева

През 2007 година тя е едва 26-годишна, когато официално е назначена на поста концертмайстор на симфоничния оркестър на Българското национално радио.

Галина Койчева е родена във Варна през 1981 година. Още невръстна, пленява музикалните педагози с чаровната си външност и безпогрешен музикален слух. Ето какво разказва тя: Така се случи, че родителите ми искаха да запишат сестра ми на пиано в детска музикална школа. Когато ме видяха, преподавателите пожелаха да проверят и моя слух. Влязох в стаята доста изплашена. Вътре имаше някакви играчки и аз се успокоих. После започнаха да се чудят на какъв инструмент да свиря и накрая решиха – по-голямата сестра на пиано, а по-малката на цигулка. В средното музикално училище „Добри Христов” Геновева Бурова и Евгения Паскова ме напътстваха в заниманията със сложния инструмент. По време на висшето ми образование се усъвършенствах в класа на Гинка Гичкова.

Галина говори с голяма признателност за учителката си и твърди, че тя е човекът, оказал най-голямо влияние върху израстването й като музикант. Резултатите от съвместния им труд не закъсняват – втора награда от конкурса „Панчо Владигеров” през 2002 г., отличие от „Музиканти на новото хилядолетие” в Македония през 2004 г. и др.

През 1999 година цигуларката става част от българската група „Лот Лориен” – формация, която съчетава интонации от българския и световен фолклор с класическа музика, джаз, рок и др. Концертните й изяви с нея включват страни в Европа и Азия. Това е хубава и доста голяма част от живота ми – казва Галина. Започнах да свиря с групата преди да завърша училище. Нещата се случваха лесно, от само себе си. Всички бяхме големи идеалисти. Когато човек е млад, желае да покори върхове. Доста неща постигнахме, участвахме в голям брой фестивали, концерти, записахме няколко албума. Продължаваме да поддържаме контакти и да свирим, когато имаме възможност. За съжаление това се случва все по-рядко.

Галина Койчева е един от членовете на клавирно трио „Арденца”, където си партнира с пианистката Даниела Дикова и виолончелиста Джефри Дийн, който живее от дълги години в България. Мисля, че идеята за името дойде от Джефри. При една от началните ни репетиции водехме разгорещен музикален спор по отношение на работата. Точно този плам, тази разпаленост е основното значение на думата „арденте”.

За поста концертмайстор на радиооркестъра Галина Койчева споделя: Това е страхотна работа за млад и амбициозен музикант. Градивна професия за всеки цигулар, който желае да се развива и достига нови висоти. Предпоставката за това е голяма – трупаш репертоар, работиш в екип с много хора, срещаш невероятни диригенти. Концертмайсторът играе ролята на „спояващото звено” между тях и оркестъра. Аз определено имам какво да науча още и затова тази професия ми е интересна. Често се случва да имам сола като лидер на състава и винаги чувствам особен трепет – до последния момент преди да изляза на сцената. Отдавам се с цялото си същество на това което правя, а адреналинът, който е натрупан, в един момент се изразява в музиката.

Още от рубриката

Концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев

Все по-често наричаме 90-ия сезон на Софийската филхармония „звезден“ – съвсем заслужено, като се има предвид наситената програма, в която са включени десетки големи имена от нашата и световните сцени. Предстои още един от концертите, посветени на..

публикувано на 18.04.19 в 11:18

Electronic Dreams – нов проект на Мирослава Кацарова

На 17 април в София и на 18-и в Пловдив Мирослава Кацарова ще представи нов проект, озаглавен Electronic Dreams. Той е посветен на взаимодействието между акустични инструменти и електронни изразни средства. Певицата е избрала отново месец април за..

публикувано на 16.04.19 в 10:53

Ангел Заберски-син: „Импровизацията ми дава свобода…“

Ангел Заберски-син и неговото трио представят новия си албум с концерт на 18 април, в зала № 6 на НДК. Like Jazz-Volume 2 е третият съвместен албум на джаз пианиста и „музикалните хамелеони“, както на шега нарича своите колеги във формацията –..

публикувано на 15.04.19 в 13:08