Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Александър Федотов – пътешественикът в тайнството на източните култури

Проф. Александър Федотов е роден през 1956 г. в руския град Новосибирск. Иначе майка му е от Петербург, баща му – също. Завършва Петербургския държавен университет. После идва в България, воден от голямата си любов към една българка, която среща в Петербург. Наричат го „полиглота”, защото превежда от старотибетски, старомонголски, съвременен монголски, хинди, корейски. Сам не помни броя на редките езици, които ползва. Превежда най-вече поезия, държи авторските права на книгата „Ежедневна медитация” на Далай Лама, която има вече две издания. Обича да чете литературни вестници. Сега Александър Федотов е директор на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, преподава и корейска литература.

Откога датира интересът му към Изтока?

© Снимка: архив

„За първи път посетих държава от Изтока – Монголия, още когато бях студент в Петербург – казва той. – Тогава цялата ни студентска група замина в Улан Батор за една година, в Уланбаторския държавен университет. Но всъщност моят интерес към Изтока е от по-рано, когато родителите ми бяха там. Тогава аз четях книги, гледах филми и реших като порасна къде ще кандидатствам. Записах се във Факултета по източни езици и култури в Санктпетербургския университет и съм много щастлив, че следвах точно там. А по отношение на пътешествията из Изтока, човек като посети една източна държава, му се иска да посети още, и още… Защото тайнството около източните култури е тяхната взаимна обусловеност, тяхната зависимост една от друга. Не можеш да разбереш например културата на Тибет или Монголия, ако не познаваш културата на Китай. По същия начин е и с културите на Корея и Япония, където конфуцианството е много силно, даоизмът – също. Всяка култура в Югоизточна Азия е свързана със съседната, защото в миналото е имало три културни мега-ареала: китайско-конфуцианският, индийско-будисткият и третият – арабо-мюсюлманският център, който се създава, когато възниква ислямът. И сега ислямската култура е разпространена в страните от Близкия Изток и Северна Африка чак до Малайзия и Бруней. Затова съм на мнение, че ако искаш да опознаеш спецификата на една държава, трябва да се запознаеш и с другите източни страни. Наскоро пък бях в Централна Америка. В дните около Нова година посетих Гватемала и Белиз – държави, намиращи се на територията на маите и ацтеките в далечното минало, където са се развивали по забележителен начин астрономията, селското стопанство, точните науки, архитектурата, популярна с типичните за региона паметници. Знаем и за майското писмо, за майския календар, за който толкова много се говори през тази година. Беше ми много интересно да се запозная отблизо с древната история на тези страни, на този континент, да видя с очите си тези древни обичаи, запазени и до днес, за които само съм чел и за които преподавам на студентите си. Защото, само когато човек се докосне до тях, може да усети величието на техните култури.”

За толкова нашумялото „идване на края на света през 2012-а” проф. Федотов отговори, опирайки се на Календара на маите:

„В никакъв случай не идва краят на света! Само идва един нов цикъл, който ще започне през декември тази година и който се нарича „Епоха на Възраждане”. Може да се каже – на прераждане, на духовно извисяване, а това отново говори за близост между източната и западната философии. Затова би трябвало да посрещнем декември тази година с високо вдигнати глави и усмивки на лицата.”

В кои други страни е пътешествал проф. Федотов?

„Миналата година посетих Перу и Боливия, за да се запозная по-отблизо с културата на тези държави. Това е културата на инките - една бивша империя, която се е разпростирала върху територията на днешно Перу, Боливия, Чили, Еквадор, Уругвай – империя, която по-късно е била съборена от испанското нашествие. А големите открития, които се правят там, като града Мачу Пикчу, често стават случайно. Зелената маса на джунглите и трайната влага благоприятстват за съхранението на тези градове. Този град е построен върху „срязания” връх на една планина и това е подвиг за жителите му.”

За арабския свят и пътешествията си в него проф. Федотов изрази съжаление, че е посетил дотук само Мароко, Египет, Ливан, Сирия, Йордания, Тунис и ОАЕ. И все пак:

„Много бих искал да посетя и арабските държави от Залива, Саудитска Арабия – страни с богата и древна култура. Това са страни с интересна инфраструктура, с модерна архитектура – Катар, Оман, Бахрейн, Кувейт. Арабският свят е много интересен – това са 23 държави с официален език – арабски. Един богат на култури и традиции свят.”

Можем само да пожелаем на проф. Федотов да допълни и без това богатите си познания по източни култури, както и да упражни езиците, които владее, в този необятен свят – на Изтока.

По публикацията работи: Кристияна Георгиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30