Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етносватбите – късче традиция в модерните дни

Гергана и Йонко се вричат във вярност според старинни сватбени обичаи
Снимка: Георги Величков

„Това е едно от най-хубавите неща, които са ми се случвали в живота досега” – Гергана се усмихва щастливо и потъва в приказни спомени за сватбения си ден. И наистина, всеки, който разглежда сватбените снимки на Гергана и Йонко Назърови, има чувството, че е попаднал в света на слънчева вълшебна приказка. Защото това не е обикновена сватба. Булката и женихът не са облечени в стандартните бяла рокля и черен костюм. Гостите не са в официални одежди и обувки с високи токчета. Всичко е така, както се пее в старите народни песни и се разказва в старите народни приказки. Младоженците и техните гости са облечени в празнични народни носии, а всички заедно изживяват магията на един сватбен ден, изпълнен със стари български традиции и обичаи.

© Снимка: Георги Величков

Младоженецът със сватбеното знаме

Гергана и Йонко живеят в София и от години танцуват в голям столичен клуб за народни танци. Българският фолклор им е близък, така че не е било никак трудно да убедят и гостите си за сватбата да участват в старинните ритуали. За автентичната атмосфера пък още повече е помогнало и това, че сватбеният ден е отпразнуван в Копривщица – един от градовете с най-автентична възрожденска атмосфера в България. Семейство Назърови обаче не са единствените щастливци с такава приказна сватба. През последните няколко години много млади двойки са избрали да изживеят този съдбоносен за тях ден в атмосферата на българския фолклор и старинните сватбени ритуали, озвучени с народните ни песни и хора. Невена Жекова е специалист в подготовката на такива сватби. След като през 2006 г. тя и бъдещият й съпруг решават да се впуснат в едно красиво приключение, наречено „сватба по стар народен обичай”, съвсем естествено идва идеята техният опит да бъде от полза и за други хора. Невена е завършила специалност PR и реклама, има натрупан професионален опит в организиране на различни събития, а любовта й към фолклора и българските традиции се съчетават идеално с уменията, които вече е натрупала. Така тя успява да организира екип от още ентусиазирани любители на българските народни традиции. Обединява ги символът на пъстрата българска черга като олицетворение на някогашия народен бит, когато много от ритуалите по време на сватби, раждане, кръщаване са били свързани с нея. Шарената тъкана черга някога е била и постеля, и завивка, и сватбен дар. В днешните модерни времена не всичко може да бъде както някога, но Невена Жекова се старае да внесе колкото се може повече автентични елементи в празничния сватбен ден на една съвременна двойка младоженци. Ако едно време сватбените ритуали са продължавали цяла седмица, то сега празникът се събира в един-единствен ден. Той обаче винаги оставя щастливи спомени за цял живот. Невена разказва как протича един съвременен сватбен ден, подготвен в традициите на старите български обичаи от екипа на „Черга”:

© Снимка: Георги Величков

Ритуално бръснене на момъка

Подготовката започва още от сутринта в двете къщи на момчето и на момичето, защото едно време те не са се срещали преди сватбата, а всеки си е живял до последно в своята къща, обяснява Невена Жекова. Има различни ритуали по подготовката и на двамата. При младоженеца се започва с ритуалното бръснене. То все още е запазено в някои части на България. При него в специална кърпа се е събирало това, което падне от брадата на мъжа. Кърпата се е давала на момата, която е трябвало или да я пази на скрито място, или да я пусне в река, или да я изгори, за да не попадне тази кърпа в нечисти ръце, които да направят магия и да урочасат младото семейство. При момата обаче обредността е доста по-богата, уточнява Невена Жекова. Започва се с ритуално сплитане на косата на много плитки, които трябва да са нечетен брой. Около момичето винаги има много приятелки. Някога настроението е било много тъжно. Сега, разбира се, не е точно така. В миналото обаче е имало даже обреден плач заради това, че момичето се разделя с моминството, с безгрижния живот, отива в чужда къща при чужди родители, където всичко пада на нейните плещи. След като я сплетат, обличат й носията и следва ритуал, при който главата на момичето се забулва с червено було. Така е било някога, но и сега се стараем да пресъздаваме този ритуал, казва Невена Жекова.

© Снимка: Георги Величков

Ритуално „сплитане на момата

При ритуала със забулването младоженката отхвърля булото два пъти, с което я покрива най-близката й приятелка. Това символизира съпротивата на бъдещата невеста. Едва при третото забулване момата скланя глава и приема да бъде омъжена жена. Много емоции има и по пътя на момчето към къщата на момичето. Трябвало е бъдещият жених да мине през редица изпитания:

© Снимка: Георги Величков

Поднасяне на кумово дръвце

Например да цепи дърва в двора на момичето, за да покаже колко ще е работлив и дали ще може да се справи с грижите по къщата, описва ритуала Невена Жекова. След тези препятствия бащата на момичето извежда дъщеря си и всички гости танцуват заедно сватбено хоро. По пътя за съвета, където ще сключват гражданския брак, или към църквата, ако бракът ще е църковен, кумът също има много забавна роля. Понеже неговата дума е решаваща, в един момент той може да каже, че се е изморил, или пък че му се допива ракия, или кафе. Веднага му се изважда едно столче по средата на пътя. Дава му се, каквото е поискал. Ако пък му е топло, му се вее пред лицето, за да се поохлади. Всякакви капризи може да си позволи кумът, а младоженците и гостите се стараят да му угодят, обяснява Невена.

© Снимка: Георги Величков

Сватбено веселие

Много важна за настроението на гостите е и музиката, която звучи в сватбения ден. Йонко Назъров споделя своите преживявания, свързани с музиката на сватбения му ден с Гергана:

Според мен, тъй като музиката по българските сватби е звучала толкова много години, тя вече носи духа на този ден, казва Йонко Назъров. В момента, в който подготвят сватбата си, младоженците не се замислят много за тази музика. Когато обаче я чуят в деня на сватбата, те разбират, че именно народната музика носи и създава настроението на празника. На нашата сватба специално бяхме инструктирали диджея да не прекалява с народните хора. Не бяхме сигурни дали всички гости ще играят хора, макар че предварително цял месец бяхме обучавали тези, които искаха да се научат. Но в крайна сметка в сватбения ден стана ясно, че всички гости искаха да се пуска само народна музика. Оказа се, че много малко друга музика се слушаше. Всички много се забавляваха и искаха именно народна музика да слушат, спомня си Йонко Назъров.

По публикацията работи: Лина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37