Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приоритети на българската външна политика в контекста на глобалните предизвикателства

Снимка: БГНЕС
Министърът на външните работи Николай Младенов постави няколко ключови задачи на българската дипломация в контекста на глобалните предизвикателства. Той събра 60 ръководители на наши дипломатически мисии зад граница на тридневна конференция в София, за да очертаят целите и приоритетите на българската външна политика в променящия се свят. По думите му приоритет на приоритетите е приносът на дипломатите за излизането на България от кризата чрез активна и конструктивна работа.

Нашата ниша са чуждестранните пазари и привличането на чужди инвестиции в българската икономика – заяви Николай Младенов при откриването на посланическия форум в София. – По-старите дипломати си спомнят периода, когато въпреки призивите за икономизиране на нашата външна политика, външноикономическият сегмент е бил отнет от МВнР. – Груба грешка, която коства достъпа на България до ресурс вече години, дори десетилетия наред. Но днес става вече дума за друг тип поведение. Не да се върнем към модели от миналото, а да направим нови модели, които да работят в XXI век. Това на първо място означава да бъдем настъпателни в търсенето на възможности за българския бизнес, за идентифицирането на пазари и пазарни ниши за българските стоки, за промотиране на България и български марки по нов, интелигентен и адекватен на конкретните условия начин. Да изучаваме къде има неизползвани възможности за нас и да промотираме България в тези места. Да намираме инвеститори, които по законен начин да инвестират парите си в България.

Сред най-важните приоритети на българската външна политика министър Младенов постави и приноса на дипломацията ни за присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС, въпреки че тази перспектива към момента не вдъхва много ентузиазъм у някои страни-членки.

Трябва да започнем политика на конструктивно настъпление на Балканите – отбеляза той. – България е в период, когато седи на масата на вземане на решения в ЕС и може не само да участва, но и да даде насока за решаването на някои исторически въпроси на мира в Европа. ЕС бе създаден, за да направи войната невъзможна. За съжаление тя все още е възможна на Балканите – отбеляза Николай Младенов, като подчерта: Нашата историческа отговорност е да направим чрез разширяването на ЕС към Западните Балкани войната невъзможна и сред нашите съседи. Затова аз няма да се уморя да казвам, че стратегически, фундаментален, неотклонен интерес на българската външна политика, на българската сигурност, на българското икономическо развитие и социална стабилност, на българската историческа отговорност е присъединяването на всички наши съседки от Западните Балкани към ЕС. Това е нашето жизнено пространство и всичко, което става тук ни засяга пряко. Отношенията ни със съседите не могат да бъдат поставяни другояче, освен като основен приоритет. Те влизат във всеки един контекст, в който външната политика работи: друстранен, регионален, европейски, натовски, глобален, културен, икономически, социален, контекст на сигурност и т. н. Откъдето и да ги погледнете, тези съседи са ключови за нас. Ние сме заявили подкрепата си за европейската перспектива на всичките ни съседи. Но тази подкрепа не би била оправдана обаче, ако не постигнем и защита на националните ни цели и интереси в преговорния процес. А след като имаме единствено законни интереси и се отнасяме максимално конструктивно по всеки въпрос, не би следвало да имаме проблем с постигането им. Това е теорията. На практика обаче това означава като дипломатическа служба да променим начина, по който работим със съседите си в региона, за да бъдем реален носител и фактор за постигане на национални ни цели и интереси.

Сред останалите ключови приоритети външният министър посочи новото качество на работа в ЕС чрез активно участие на страната във вземането на решенията на всички нива, в т. ч. в новата европейска дипломатическа служба. Друг важен приоритет е нуждата от запазване на добри позиции на България в Арабския свят, като уникална възможност за задаване дори на посока на решенията. Сред ключовите задачи е и намирането на верния подход към Русия и източния регион с цел нови възможности за бизнес, но решавайки вече проблемите поотделно, а не пакетно. Както и гъвкава политика с азиатските страни и Китай за привличане на инвестиции.

Като близките инициативи на министерството Николай Младенов посочи организирането на голям балкански форум. МВнР ще предложи също обзор на българската външна политика и ежегоден доклад за българските общности зад граница, които да се обсъждат и приемат от парламента.
По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54