Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вацлав Клаус: Чехия подкрепя напълно България за членството в Шенген

Снимка: БГНЕС

Президентът на Чешката република Вацлав Клаус бе на еднодневна визита в България по покана на българския държавен глава Росен Плевнелиев. Двамата обсъдиха актуални въпроси на двустранните политически и търговско-икономически отношения.

Чехия подкрепя България напълно за членство в зоната Шенген, заяви в София Вацлав Клаус. Той е първият президент, който идва у нас след встъпването в длъжност на президента Росен Плевнелиев. Според него страната ни има всички основания да е част от европейската безвизова зона. Но е убеден, че ветото на Холандия за включването ни в Шенген не е дискриминация:

Аз не бих използвал толкова сериозна и остра дума. По-скоро става дума за подценяване и непознаване на ситуацията – поясни Вацлав Клаус. – Но това е много по-голям проблем, отколкото откритата дискриминация. Вярвам, че в най-скоро време този въпрос ще бъде разрешен. Чешката република напълно подкрепя усилията на България за включване в Шенгенската система.

От своя страна българският президент Росен Плевнелиев припомни, че:

България постави остро и ясно въпроса за приемането ни в Шенген. Но и доказа с действията си, че е един отговорен член и ще даде категорично и ясно да се разбере, че в много отношения ние се справяме по-добре, отколкото други държави, вече членки на Шенгенското пространство. Ние пазим денонощно по един достоен начин Шенгенската граница между България и Турция. И резултатите показват, че страната е изпълнила всички технически критерии и се справя блестящо, както и на границите с другите ни съседи. Вярваме, че през септември тази несправедливост ще бъде преодоляна. Дотогава обаче всички могат да са сигурни, че независимо от политическата ситуация, България ще си върши добре работата.

Росен Плевнелиев и Вацлав Клаус са констатирали, че между двете страни има изключително разбирателство и общи цели в рамките на ЕС и НАТО. Те работят активно в „Клуба на 12-те” в защита на интересите на новите страни-членки при преговорите за определяне на финансовата рамка за следващия програмен период на ЕС 2014-2020 г. Двамата президенти обаче се ангажираха да активизират и търговско-икономическите връзки между двете страни, в т. ч. и за увеличаване на инвестициите. Досега чешки компании са инвестирали в България над 1 милиард евро. През 2011 г. обемът на търговския обмен между двете страни е достигнал 500 милиона евро, а броят на чешките туристи у нас – 200 хиляди, като се очаква положителен ръст и в бъдеще. Още повече, че през 2012 г. ще има нови терминали по Черноморието с много по-ефективно, бързо и комфортно обслужване по летищата. Освен това страната ни инвестира сериозни пари и в атракции, за да покаже на гостите си богатото българско културно-исторически наследство, освен чудесната плажна ивица и морето, посочи Росен Плевнелиев. Двамата президенти виждат сериозни перспективи за реализация на българското земеделско производство, винопроизводството и други български продукти.

Разбира се, чешките инвестиции в България са във фокуса на работата на президентската институция – подчерта президентът Плевнелиев. – Чехия е един много голям производител на машини и съоръжения. И България ще се бори наши фабрики да се оборудват с такива машини и да се отворят нови работни места. А това със сигурност ще подкрепи и възможен износ от Чехия към България. Чешките предприятия имат много силни продукти и решения в областта на енергийната ефективност, ниско калоричната икономика, управлението на водите. А това са все проекти, от които България тепърва ще се надява на инвестиции за милиарди.

И двамата президенти имаме сериозен интерес да подкрепяме развитието на икономическите връзки между страните ни максимално – допълни Вацлав Клаус. – И България, и Чехия след падането на комунизма еднозначно се ориентирахме на Запад в икономиката. Забелязахме, че това не е най-доброто и сполучливо решение. И затова сега се стремим да се обърнем малко и на Изток, и на Юг. И в това България е един ключов партньор за нас.

Двамата президенти констатираха още много високо ниво на развитие и на културните отношения между двете държави, както и отлични инициативи на културните ни центрове. България е първата страна, признала Чешката Република преди 20 години. Във връзка с годишнината през есента Прага готви голяма изложба на тракийските и византийски златни съкровища на България. Показател за добрите културни взаимоотношения е другият личен повод за визитата на Вацлав Клаус у нас – представянето на 2 нови негови книги на български език – „Европейска интеграция без илюзии” и „Къде започва утре”. По думите на Клаус  книгите му тук стават вече 4, а това само по себе си е забележително.

По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54