Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Росен Плевнелиев обобщи резултатите от консултациите си с политическите партии

Снимка: БТА
Българският президент Росен Плевнелиев представи в Народното събрание обобщените резултати от разговорите си с парламентарно представените сили у нас през инициирания от него „месец на политически консултации”. В първото си обръщение пред депутатите след встъпването си в длъжност на 22 януари 2012 г. той открои четири ключови приоритета за страната, около които са се обединили всички партии. Те са: Националната програма за развитие „България 2020”; мерки в подкрепа на икономиката, растежа и заетостта; енергийната ефективност и диверсификация; забързване на реформите през 2012 г.

Сред стратегическите приоритети президентът Плевнелиев постави на първо място Националната програма за развитие „България 2020”, която трябва да бъде изготвена до края на 2012 г. след широк публичен дебат.

„Ще търсим надпартийност, устойчивост на набелязаните цели и гаранции, че независимо кой е на власт, ще работи за изпълнението им. Стратегията „България 2020” трябва да бъде формулирана и като план за действие, а не като поредния абстрактен документ. Най-важното е не само да определим целите, а да отговорим как и кога ще се случат и кой носи отговорност за това. Изработването на „България 2020” в широк обществен консенсус ще даде силен коз на правителството да преговаря през 2013 г. за максимално изгодни условия за страната в рамките на фискалната рамка 2014-2020 г. на Европейския съюз.”

Между конкретните задачи в областта на икономиката Росен Плевнелиев посочи ключовото значението на създаването на по-добри условия за стимулиране на инвестициите, в т.ч. и със законови промени. Държавният глава подчерта специално и нуждата от спешни мерки за преодоляване на младежката безработица, обезпечени и от бюджета на страната за 2013 г.

„Преодоляването на младежката безработица е от стратегическа важност за дългосрочното развитие на България. А за това е необходимо да осигурим качествено образование и бърз преход от обучение към заетост. Трябва да предоставим достъпни програми за предприемачество на младите хора. Мястото на тези програми е в средните и висши училища. Втората важна предпоставка е да улесним достъпа до финансиране на стартиращите предприемачи тогава, когато тяхната обещаваща идея трябва да се превърне в конкретен план за работа.”

Росен Плевнелиев не изневери на себе си и призова и от трибуната на НС, за енергийна ефективност и диверсификация на източниците на страната.

„България е европейски шампион по пилеене на енергия – с много енергия произвеждаме малко продукция. Това е голям проблем, но и огромна възможност. Инвестициите в енергийната ефективност са изключително перспективни, с добра възвращаемост и, освен че създават десетки хиляди работни места в малки и средни предприятия, те правят уютни градовете и значително намаляват сметките. Най-евтината енергия е икономисаната. Чрез национална програма за енергийна ефективност ще търсим резултат за всички българи, а не само за група влиятелни хора в енергетиката.”

Държавният глава обаче изрази отново пълната си подкрепа за решението на българското правителство да спре строителството на АЕЦ „Белене”.

„Независимо че не постигнахме съгласие за бъдещето на проекта, бяхме на едно мнение, че не Москва, Берлин и Вашингтон, а София следва да вземе своето решение, основано на икономическата изгода за страната ни, оценка на риска и защита на националния интерес. За мен взетото от правителството и парламента решение за спиране на проекта АЕЦ „Белене” е правилно. По начина, по който беше структуриран и започнат проекта, той е икономически неизгоден, финансово необезпечен, с неосигурен пазар за реализацията на произведената електроенергия и поради това крие сериозен риск за бъдещите поколения.”

Росен Плевнелиев е убеден, че през тази година трябва да се задвижат и реформите в ключовите сектори като националната сигурност и съдебната система, администрацията и водния сектор. Промените в Изборния кодекс и провеждането на честни и демократични избори е също важна задача за имиджа на България, убеден е Росен Плевнелиев.

„2012 година е важна за членството ни в Шенген. Правителството и институциите положиха много усилия и ние сме на финалната права. Нека да си пожелаем успешно присъединяване, с подкрепата на всички вас, към Шенгенското пространство през 2012 година.”

Независимо от политическите различия, всички партии, и отдясно, и отляво, одобриха обръщението на държавния глава в НС като събитие, случващо за първи път от доста години. Росен Плевнелиев пък подчерта положителния факт, че по важни теми те са загърбили политическото противопоставяне и са постъпили отговорно, създавайки надпартиен консенсус.
По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30