Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасни ексцесии в съседна Македония

Убийство на петима души край Скопие предизвика високо обществено напрежение.
Снимка: БГНЕС
Неразкрито още петорно убийство на четирима младежи и един мъж, застреляни в упор докато ловили риба в езеро край Скопие, потресе Македония по Великден и създаде напрежение в страната. Инцидентът бе предшестван от други през март, които макар несвързани с него, предизвикаха опасения за опит за дестабилизиране на държавата. Ставащото в Македония намери отзвук и в България.

Лидерът на македонския Демократичен съюз и бивш министър на вътрешните работи Павле Траянов, чиято формация е партньор в управляващата коалиция, определи убийството като „клане и класически терористичен акт” с тежки последици за мира и стабилността. И наистина, трагичното събитие предизвика високо обществено напрежение. Активисти и потребители на социалните интернет мрежи в Македония организираха прояви на мирен протест за отдаване на почит на убитите. Въпреки намеренията за мирен протест обаче, в Скопие няколкостотин демонстранти скандираха пред сградата на правителството антиалбански лозунги и хвърляха камъни срещу полицията. Опитът за етнизиране на протеста напомни за сблъсъците през март между македонци и албанци в Скопие и в Тетово.

Явно в страната има тлеещо етническо напрежение, защото от началото на годината в нея са станали общо 25 инцидента на етническа основа, при които са пострадали 38 души, а две църкви са били подпалени. Пак през март, радикални политици от Албания и Македония подписаха „договор за подкрепа на инициативата за обединяване на всички албански територии”. Новата държава, според документа, трябвало да се казва Илирида, а в нея щели да влизат цяла Албания и части от Македония. В публичното пространство се появи и неизвестна досега Армия за освобождение на окупираните албански земи от Косово, която призова македонските власти да се изтеглят от „окупираните” територии.

Ставащото има отрицателен ефект за Македония, защото усложнява каузата й за интегриране в НАТО и Европейския съюз. Възникналите напрежения едва ли ще благоприятстват очакваното от Скопие окуражително послание от срещата на върха на НАТО в Чикаго относно перспективата за приемане в алианса, нито пък ще ускорят започването на разговори за членство в Европейския съюз.

Събитията в съседна Македония намериха отзвук и в България. Политическият наблюдател и директор на информационната агенция „Фокус” Красимир Узунов видя аналогии между ставащото сега и сблъсъците между македонци и албанци в началото на 2001г. и коментира пред Българското национално радио, че Македония върви категорично по пътя на федерализиране, конфедерализиране или разделяне. Аналогии между ставащото в Македония сега и станалото през 2001 г. видяха и други наблюдатели. Към момента обаче официална реакция на България няма, а може да се допусне, че няма и да има. Позицията на правителството очевидно е изчаквателна и сходна с тази на международната общност, която е по-скоро окуражителна за македонските власти. Синтезиран израз тази позиция намери в една съвместна декларация на ръководителите на мисиите на ЕС, НАТО, ОССЕ и САЩ в Македония, които осъждайки петорното убийство изказаха подкрепа на усилията на правителството да извърши разследването и юридическите процедури възможно най-бързо. Но освен подкрепа за властите, в международните реакции прозвуча и тревога, защото говорител на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле отправи и призив до всички страни да запазят спокойствие и да спомогнат „за запазване на етническата хармония”.
По публикацията работи: Стоимен Павлов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30