„Когато има защо…”

Снимка: Предоставена от Весела Венчева - PR

Нов албум на джаз певицата БелославаПреди месец концертната зала „България” в столицата бе изпълнена с прекрасна джаз музика и много танци. Поводът бе представянето на третия студиен албум на Белослава – „Когато има защо…”. Във времето певицата се превърна в емблема на стилния и мелодичен прочит на вокалната джаз музика у нас. Съумява интелигентно да съчетае нежния си глас с безупречните аранжименти на пианиста Живко Петров. През годините двамата създадоха много песни, участваха във фестивали и концерти. Така за родните меломани Белослава е етикет за стил, вкус и висок професионализъм. Този проект не прави изключение. Съчетал в себе си класически инструменти и джаз квартет, „Когато има защо…” е изпълнен с пиеси, излъчващи настроение, спокойствие и душевна пълнота.

Защо Белослава избра сцената на зала „България” за концерта си – сподели за Радио България. За мен тя е свързана с много спомени и има сантиментална стойност. Бях малка, когато пеех в Детския радиохор. Едно от първите ми участия със състава беше на тази сцена. В детските ми очи зала „България” беше като храм. Това място е най-близко до представите ми за празника, който с моите колеги искахме да пресъздадем. Желанието ни да споделим сцената с класически музиканти от „Арена Оркестра” не е отсега. С тях записахме няколко пиеси – елегантен компромис да представим в днешно време съвременна музика в съчетание с цигулка, виола и виолончело. Намирам го за голямо предизвикателство, защото събира, от една страна, публика от джаз меломани, а от друга – наши фенове, които харесват хаус, фънк, диско. С Живко Петров работим заедно от дванайсет години. Удоволствието да творим съвместно е огромно, тъй като за мен той е учител. Усещането за музика, за фразиране между нас е много силно. Предполагам, че и аз за него съм до някаква степен коректив. В музиката, която създаваме, ни водят интуицията, общият ни път и посока. Преди пет години с него решихме, че това, което правим, се случва „когато има защо…”. Оттогава се роди идеята за този албум и тази фраза се превърна в негово заглавие. Записахме много повече пиеси, но в проекта включихме най-обичаните от нас и от публиката ни.

Музикален продуцент и автор на музиката в целия албум „Когато има защо...” е пианистът Живко Петров. В записите участват Димитър Семов – ударни, Антони Рикев – китара, Калин Вельов – перкусии, Венцислав Благоев – тромпет и Васил Енчев – саксофон. Елена Кокорска и Александър Славчев са беквокали. Тонрежисьорът Димитър Ганчев е отговорен за качествения звук в албума.

На 27 май Белослава представи „Когато има защо…” и в Лондон. А на 11 юни ще закрие театралния фестивал във Варна с концерт, на който ще изпълни песни от албума си.

Още от рубриката

Мирослава Кацарова: „Пловдив винаги е привличал свободолюбиви артисти, хора на духа“

Песента е най-краткото музикално произведение, което само за няколко минути може да разкаже цяла огромна история , да предаде дълбини и перспективи, в които да се потопиш – думи на Мирослава Кацарова, споделени дни преди..

публикувано на 22.01.19 в 13:56

Росен Драганов строи първия български орган в музея „Земята и хората“

Само след няколко месеца първият изцяло български орган ще изпита своята мощ, енергия и обсебваща сила в Музея с кристалите. Сред природните богатства на музея “Земята и хората” един млад български музикант преследва сизифовската си мечта и..

публикувано на 21.01.19 в 11:33
Снимка: архив

Стойностни произведения, различни стилове и красива музика в програмата на СО на БНР

Симфоничният оркестър на БНР започва 2019 г. с концерт на 18 януари в столичната зала „България“. Програмата, подбрана от гост-диригента Пламен Джуров, е пъстра и включва наистина стойностни произведения, достъпни и приятни за слушане, с..

публикувано на 17.01.19 в 14:02