„Когато има защо…”

Снимка: Предоставена от Весела Венчева - PR

Нов албум на джаз певицата БелославаПреди месец концертната зала „България” в столицата бе изпълнена с прекрасна джаз музика и много танци. Поводът бе представянето на третия студиен албум на Белослава – „Когато има защо…”. Във времето певицата се превърна в емблема на стилния и мелодичен прочит на вокалната джаз музика у нас. Съумява интелигентно да съчетае нежния си глас с безупречните аранжименти на пианиста Живко Петров. През годините двамата създадоха много песни, участваха във фестивали и концерти. Така за родните меломани Белослава е етикет за стил, вкус и висок професионализъм. Този проект не прави изключение. Съчетал в себе си класически инструменти и джаз квартет, „Когато има защо…” е изпълнен с пиеси, излъчващи настроение, спокойствие и душевна пълнота.

Защо Белослава избра сцената на зала „България” за концерта си – сподели за Радио България. За мен тя е свързана с много спомени и има сантиментална стойност. Бях малка, когато пеех в Детския радиохор. Едно от първите ми участия със състава беше на тази сцена. В детските ми очи зала „България” беше като храм. Това място е най-близко до представите ми за празника, който с моите колеги искахме да пресъздадем. Желанието ни да споделим сцената с класически музиканти от „Арена Оркестра” не е отсега. С тях записахме няколко пиеси – елегантен компромис да представим в днешно време съвременна музика в съчетание с цигулка, виола и виолончело. Намирам го за голямо предизвикателство, защото събира, от една страна, публика от джаз меломани, а от друга – наши фенове, които харесват хаус, фънк, диско. С Живко Петров работим заедно от дванайсет години. Удоволствието да творим съвместно е огромно, тъй като за мен той е учител. Усещането за музика, за фразиране между нас е много силно. Предполагам, че и аз за него съм до някаква степен коректив. В музиката, която създаваме, ни водят интуицията, общият ни път и посока. Преди пет години с него решихме, че това, което правим, се случва „когато има защо…”. Оттогава се роди идеята за този албум и тази фраза се превърна в негово заглавие. Записахме много повече пиеси, но в проекта включихме най-обичаните от нас и от публиката ни.

Музикален продуцент и автор на музиката в целия албум „Когато има защо...” е пианистът Живко Петров. В записите участват Димитър Семов – ударни, Антони Рикев – китара, Калин Вельов – перкусии, Венцислав Благоев – тромпет и Васил Енчев – саксофон. Елена Кокорска и Александър Славчев са беквокали. Тонрежисьорът Димитър Ганчев е отговорен за качествения звук в албума.

На 27 май Белослава представи „Когато има защо…” и в Лондон. А на 11 юни ще закрие театралния фестивал във Варна с концерт, на който ще изпълни песни от албума си.

Още от рубриката

Петър Джурков: „Ние запалихме искрицата, а младите продължават традицията“

През 1971 г. Веселин Николов – саксофонист, композитор и търсещ човек, основава в Пазарджик една от най-емблематичните и уважавани български джаз формации. Три месеца по-късно е първият концерт на „Бели, зелени, червени“. За началото и..

публикувано на 14.11.18 в 11:00

Elephunky Trip – новият албум на Koka Mass Jazz

Константин Кацарски е артист, отдавна познат на родната публика. Перкусионист, барабанист и DJ, той дълги години бе част от Bluba Lu – формация, добила популярност с експериментаторското си търсене. Продължавайки тази тенденция, Косьо Кацарски създава..

публикувано на 13.11.18 в 10:30

"Мисията възможна" – Васил Петров представя "Синатра: Вегас-2"

След успеха на мегаспектакъла „Синатра: Вегас“ в края на миналата година, поп и джаз певецът Васил Петров е подготвил бляскаво продължение. На 12 ноември сцената на зала № 1 в НДК отново ще се превърне в елегантен джаз клуб в стила на Лас Вегас от..

публикувано на 09.11.18 в 10:28