„Когато има защо…”

Снимка: Предоставена от Весела Венчева - PR

Нов албум на джаз певицата БелославаПреди месец концертната зала „България” в столицата бе изпълнена с прекрасна джаз музика и много танци. Поводът бе представянето на третия студиен албум на Белослава – „Когато има защо…”. Във времето певицата се превърна в емблема на стилния и мелодичен прочит на вокалната джаз музика у нас. Съумява интелигентно да съчетае нежния си глас с безупречните аранжименти на пианиста Живко Петров. През годините двамата създадоха много песни, участваха във фестивали и концерти. Така за родните меломани Белослава е етикет за стил, вкус и висок професионализъм. Този проект не прави изключение. Съчетал в себе си класически инструменти и джаз квартет, „Когато има защо…” е изпълнен с пиеси, излъчващи настроение, спокойствие и душевна пълнота.

Защо Белослава избра сцената на зала „България” за концерта си – сподели за Радио България. За мен тя е свързана с много спомени и има сантиментална стойност. Бях малка, когато пеех в Детския радиохор. Едно от първите ми участия със състава беше на тази сцена. В детските ми очи зала „България” беше като храм. Това място е най-близко до представите ми за празника, който с моите колеги искахме да пресъздадем. Желанието ни да споделим сцената с класически музиканти от „Арена Оркестра” не е отсега. С тях записахме няколко пиеси – елегантен компромис да представим в днешно време съвременна музика в съчетание с цигулка, виола и виолончело. Намирам го за голямо предизвикателство, защото събира, от една страна, публика от джаз меломани, а от друга – наши фенове, които харесват хаус, фънк, диско. С Живко Петров работим заедно от дванайсет години. Удоволствието да творим съвместно е огромно, тъй като за мен той е учител. Усещането за музика, за фразиране между нас е много силно. Предполагам, че и аз за него съм до някаква степен коректив. В музиката, която създаваме, ни водят интуицията, общият ни път и посока. Преди пет години с него решихме, че това, което правим, се случва „когато има защо…”. Оттогава се роди идеята за този албум и тази фраза се превърна в негово заглавие. Записахме много повече пиеси, но в проекта включихме най-обичаните от нас и от публиката ни.

Музикален продуцент и автор на музиката в целия албум „Когато има защо...” е пианистът Живко Петров. В записите участват Димитър Семов – ударни, Антони Рикев – китара, Калин Вельов – перкусии, Венцислав Благоев – тромпет и Васил Енчев – саксофон. Елена Кокорска и Александър Славчев са беквокали. Тонрежисьорът Димитър Ганчев е отговорен за качествения звук в албума.

На 27 май Белослава представи „Когато има защо…” и в Лондон. А на 11 юни ще закрие театралния фестивал във Варна с концерт, на който ще изпълни песни от албума си.

Още от рубриката

Концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев

Все по-често наричаме 90-ия сезон на Софийската филхармония „звезден“ – съвсем заслужено, като се има предвид наситената програма, в която са включени десетки големи имена от нашата и световните сцени. Предстои още един от концертите, посветени на..

публикувано на 18.04.19 в 11:18

Electronic Dreams – нов проект на Мирослава Кацарова

На 17 април в София и на 18-и в Пловдив Мирослава Кацарова ще представи нов проект, озаглавен Electronic Dreams. Той е посветен на взаимодействието между акустични инструменти и електронни изразни средства. Певицата е избрала отново месец април за..

публикувано на 16.04.19 в 10:53

Ангел Заберски-син: „Импровизацията ми дава свобода…“

Ангел Заберски-син и неговото трио представят новия си албум с концерт на 18 април, в зала № 6 на НДК. Like Jazz-Volume 2 е третият съвместен албум на джаз пианиста и „музикалните хамелеони“, както на шега нарича своите колеги във формацията –..

публикувано на 15.04.19 в 13:08