Античен комплекс е обявен за групов паметник от национално значение

Античният комплекс в района на връх Кози грамади получава статут за групов паметник от национално значение, съобщи Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей. Решението е много важен акт, тъй като не става въпрос само за тракийската владетелска резиденция, а за един огромен античен комплекс, разположен на 61 хектара в същинска Средна гора в землището на община Хисаря. Оттук нататък страната вече има още един значим археологически комплекс, който далеч надхвърля и рамките на национално значение, тъй като самата владетелска резиденция, разположена в югоизточното подножие на Кози грамади, е уникална за България и за Югоизточна Европа, отбеляза Иван Христов.

Още от рубриката

България като вдъхновение

Джулиано Долло е фотограф и оператор с интересна биография. Артистичният му псевдоним е Хулио Дожо. Роден е през 1992 г. в Германия, откъдето е баща му – агент по недвижими имоти. Майка му е българка и по професия е художничка. Владее двата си родни..

публикувано на 09.05.19 в 15:25

„София хартиен арт фест“ гостува на НДК

Деветото издание на „София хартиен арт фест“ започна на 16 април. Уникалният международен проект е разгърнат в няколко столични галерии, а днес (2 май) в НДК ще бъде открита изложбата, представяща творбите от конкурса „Аматерас”, както и експозицията на..

публикувано на 02.05.19 в 14:20

Красотата на старинните мотиви и модерното им приложение в творбите на Лорета Велкова

С невероятен усет, присъщ на големите творци, Лорета Велкова пресъздава традиционните чипровски мотиви по нов начин, съчетавайки ги с модерното изкуство, а ръчно изтъканите пътеки, стенни пана, възглавници, картини и други предмети не само греят в..

публикувано на 25.04.19 в 10:00