Античен комплекс е обявен за групов паметник от национално значение

Античният комплекс в района на връх Кози грамади получава статут за групов паметник от национално значение, съобщи Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей. Решението е много важен акт, тъй като не става въпрос само за тракийската владетелска резиденция, а за един огромен античен комплекс, разположен на 61 хектара в същинска Средна гора в землището на община Хисаря. Оттук нататък страната вече има още един значим археологически комплекс, който далеч надхвърля и рамките на национално значение, тъй като самата владетелска резиденция, разположена в югоизточното подножие на Кози грамади, е уникална за България и за Югоизточна Европа, отбеляза Иван Христов.

Още от рубриката

Експозицията „С порива на птиците“ на Регионалния исторически музей-Добрич гостува на Столичната библиотека

В галерия „София“ на Столичната библиотека бе открита изложбата „С порива на птиците“ на Регионалния исторически музей-Добрич. Тя е посветена на 110-годишнината от рождението на писателя Петър Славински (Петър Атанасов Чолаков) и 140-годишнината от..

публикувано на 04.04.19 в 12:31

Кауза „Български творец”

Зад псевдонима Sobeiro стои семейството на Даниела и Събин, които с безпогрешния усет на истински творци с широка душа помагат на уникални български творци, като застават зад идеите, фантазията и трудолюбието на всеки един наш сънародник, решил да..

публикувано на 03.04.19 в 11:16
„Ицхак“

Изкуствата през погледа на документалното кино

Над седемдесет са филмите в предстоящото издание на фестивала, а петдесет и един от тях се състезават за голямата награда Master of Art. Шест са от български автори и ще си съперничат в още един конкурс – за най-добър български филм...

публикувано на 02.04.19 в 13:03