Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолончелистът Анатоли Кръстев – „Музикантите сме част от световния елит”

Анатоли Кръстев е професор по виолончело в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София. Освен това е концертиращ артист с международно признание. Произхожда от семейство с традиции в областта на музиката. За Радио България той разказа:

© Снимка: архив

Започнах да се занимавам с музика на 5-годишна възраст. В рода ми има професионални виолончелисти. Баща ми е бил много талантлив музикант, но решава да стане инженер. На една Коледа бяхме се събрали цялото семейство. Аз го помолих да изпълни нещо, както правеше когато бях малък. Макар да не бе докосвал чело от близо 30 години, той хвана инструмента с такава идеална постановка, каквато бих искал да видя във всеки един от моите студенти, и засвири с прекрасно вибрато и много красив звук. Баща ми е учил при един от учениците на Иван Цибулка – основател на виолончеловата школа у нас. Сега в кабинета ми в Музикалната академия съм се постарал да има портрети на всички авторитетни български челисти от миналото до днес.

Юношеските си години Анатоли Кръстев прекарва със семейството си в Тунис. Учи във френски технически колеж, но настоява да свири на чело и е частен ученик в консерватория в града. По-късно продължава музикалното си развитие в родината:

В България работех с Радослав Дойчинов. Той бе един забележителен човек, в продължение на 30 години водеше виолончеловата група в оперетата. Беше невероятен и като преподавател. Мога да обобщя, че съм имал голям късмет с учителите си. Всъщност аз наследих класа на един от тях – Велко Карастоянов, брат на прочутия композитор Асен Карастоянов. Той даваше голяма свобода на учениците си в музицирането. Държеше да работим интензивно. Всяка седмица свирех на продукция вечери. По този начин започнах да уча бързо нови произведения. Велко Карастоянов ми даде невероятен старт. Станах негов асистент, а година по-късно той ми предложи да поема класа му в Академията.

Освен преподавател във висшето музикално училище, Анатоли Кръстев е и заместник-ректор. Чрез Радио България той отправи посланието си към младите музиканти:

Аз съм абсолютен оптимист, че културата в България ще се съхрани и ще продължи да се развива. Хората на изкуството тласкат човечеството напред. Винаги на откриването на новата учебна година в Академията казвам на новоприетите студенти, че са част от световния елит и са длъжни чрез музиката си да работят за развитието на човечеството.

В момента времето на известния виолончелист е погълнато от съвместен проект с пианиста Йовчо Крушев. Двамата довършват обработките на клавирни пиеси от Лист, Григ, Менделсон, Рахманинов за чело и пиано. Освен това начинание Анатоли Кръстев сподели и за друг интересен ангажимент:

Занимавам се с произведение, посветено на мен – седми концерт за виолончело от белгийския композитор и пианист Робер Гроло. Той е много известен в северозападна Европа. Подготвяме премиерата в България, след което ще запиша концерта в Антверпен. Догодина ще бъде включен в концертната програма на Софийска филхармония и нека всички, които искат да чуят творбата, да заповядат.

През 2012 година Анатоли Кръстев посети Ню Йорк по покана на свои ученици, с които организира майсторски класове и концерти. След това замина на турне из Испания. С цигуларя Ангел Станков и пианистката Борислава Танева свирят в най-големите зали в Мадрид, Барселона, Севиля и други градове. Последните изяви на музиканта извън граница са именно в кралството – на фестивал, посветен на големия руски композитор Пьотр Илич Чайковски. Там Анатоли Кръстев изпълни неговите вариации върху тема „Рококо”.

По публикацията работи: Моника Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05