Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поп вести

Група „Торнадо”
Снимка: архив

От 13 до 15 септември, в Летния театър на град Пловдив, се проведе първото издание на „Poline ROCK fest”. Сред участниците бяха Васко Кръпката със своя бенд, пловдивската рок формация „Ренегат” със специалното участие на народната певица Валя Балканска, Звезди Керемедчиев от „Ахат” и други български състави. За първи път пред родна публика свириха сърбите от „Ajbar Млевен Банда”. Хедлайнери на музикалното събитие бяха рокаджиите от „Торнадо”. Те представиха авторски песни, както и няколко световни кавъра. Специално за гостите на фестивала, „Торнадо” имаше съвместно изпълнение с рок певеца Тома Здравков, в памет на Джон Лорд от Deep Purple. Последният радиосингъл на групата „Изгубен” продължава да е в класацията на „ZRock РОК 40”. Музикантите са готови със записите на две нови песни. През октомври ще е факт и видеото към следващия им сингъл.

                                                    ***

© Снимка: архив

На 18 септември, по случай празника на София, група „Мери Бойс Бенд” изнесе концерт. Песента й „Непознати улици” даде името на музикалното събитие, а мотото бе „Изгрев за София с вяра, надежда и любов”. „Мери Бойс Бенд” е лауреат на тазгодишните награди на BG Радио за „Група на 2012”. Вече 17 години Мария Мутафчиева (вокал), Мирослав Мутафчиев (китара), Илиян Георгиев (клавишни), Стефан Чобанов (бас) и Иван Димов (барабани) са на сцената и имат своята вярна публика. Изнесли са над 1500 концерта, спечелили са много награди и номинации. „Непознати улици”, „Дългият път към дома”, „Само за теб” са емблематични песни, а клипът към песента „Не гледай влюбено” е излъчван в класацията „World Chart Express на MTV”.

                                                   ***

Васил Найденов, Графа, Любо Киров и „Акага” изнесоха на 20 септември концерт в парка на Военната академия в столицата. Към тях се присъедини и „Нов симфоничен оркестър”, който изпълни няколко класически произведения. Събитието бе част от кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.

                                                   ***

© Снимка: Danish

На 20 септември, Rubikub представи в столичен клуб най-новата си песен, озаглавена „Всичко”. Формацията включва Ангел Дюлгеров (китара), Веселин Веселинов-Еко (контрабас), Гери Турийска (вокали) и Росен Ватев (ударни). След музикалното лято, което бандата направи, клубният й сезон започва с този сингъл. „Всичко” е първата й песен на български език за изненада на феновете, след „Uh Ah Oh” и „Still Together”. Специално за посетителите на клуба музикантите от Rubikub бяха подготвили акустични аранжименти на песните си.

                                                   ***

© Снимка: БГНЕС

Британският изпълнител Фиш откри фестивала „Sounds of the Ages 2012” в Пловдив

На 20 и 21 септември се проведе рок форум „Sounds of the Ages 2012” в Пловдив. Музикалното събитие се организира от „Тангра Мега Рок” и общината на града. Това е второ издание на фестивала, който бе открит с изпълнения на Fish – бивш вокалист на Marillion. Заедно с Пловдивската филхармония той изпълни няколко парчета, сред които „Lavender”, „Vigil”, „The Perception of Johnny Punter”, пред повече от две хиляди фенове. През втория ден концерт изнесе английската група Anathema. Тя поднесе на своите почитатели 90-минутно шоу, заедно със същия симфоничен състав. Музикалното събитие бе заснето на DVD и ще бъде издадено догодина. След като през ноември 2010 г. Anathema изнесе първия си рок концерт у нас в столичната зала „България”, сега музикантите се завърнаха с нов студиен албум, озаглавен „Weather Systems”. Той излезе на световния музикален пазар на 16 април и бе определен от феновете на групата, като „най-силният в историята й”.

По публикацията работи: Сибила Лилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15