Замлъкна вълшебният глас на Илия Аргиров

© Снимка: архив

На 80 години, след кратко боледуване, на 17 ноември почина най-яркият изпълнител на македонски песни Илия Аргиров.

Славеят на Пиринска Македония е роден в Свети Врач, днес Сандански, на 19 март 1932 година. Дарен с мек и приятен глас, за полувековната си артистична дейност успява да завладее слушатели навсякъде по света с лириката и задушевността на изпълненията си.

Певческият талант наследява от майка си, Мария Лалева, известна местна певица. Записва македонски бисери от нейния репертоар, друга част издирва от самобитни народни изпълнители на Санданския край. Една от най-обичаните песни, която го направи популярен, е „Ой, девойче, бело и цървено”.

Първите професионални изяви на сцена Илия Аргиров прави през 1950 година. Пее в ансамбъла за македонски песни „Гоце Делчев”, записва за фонда на БНР, участва във фолклорни групи при столичната концертна дирекция. По покана на ръководителя на ансамбъл „Пирин”, Кирил Стефанов, от 1959 година започва работа в прочутия състав и остава негов солист повече от три десетилетия. С изпълненията му светът узнава колко красива и мелодична е народната песен от Пиринския край. Въздействащи са песните на Илия Аргиров с историческа тематика, гурбетчийските, които вълнуват българската емигрантска общност, песните за красивата Пирин планина, за хубостта на българката, за младостта, за любовта.

По време на дългогодишната си кариера Илия Аргиров има над двеста записани песни, седем самостоятелни албума и многобройни участия в малки плочи и сборни албуми с българска народна музика.

Редактор: Валя Божилова

Още от рубриката

Мирослава Кацарова: „Пловдив винаги е привличал свободолюбиви артисти, хора на духа“

Песента е най-краткото музикално произведение, което само за няколко минути може да разкаже цяла огромна история , да предаде дълбини и перспективи, в които да се потопиш – думи на Мирослава Кацарова, споделени дни преди..

публикувано на 22.01.19 в 13:56

Росен Драганов строи първия български орган в музея „Земята и хората“

Само след няколко месеца първият изцяло български орган ще изпита своята мощ, енергия и обсебваща сила в Музея с кристалите. Сред природните богатства на музея “Земята и хората” един млад български музикант преследва сизифовската си мечта и..

публикувано на 21.01.19 в 11:33
Снимка: архив

Стойностни произведения, различни стилове и красива музика в програмата на СО на БНР

Симфоничният оркестър на БНР започва 2019 г. с концерт на 18 януари в столичната зала „България“. Програмата, подбрана от гост-диригента Пламен Джуров, е пъстра и включва наистина стойностни произведения, достъпни и приятни за слушане, с..

публикувано на 17.01.19 в 14:02