Замлъкна вълшебният глас на Илия Аргиров

© Снимка: архив

На 80 години, след кратко боледуване, на 17 ноември почина най-яркият изпълнител на македонски песни Илия Аргиров.

Славеят на Пиринска Македония е роден в Свети Врач, днес Сандански, на 19 март 1932 година. Дарен с мек и приятен глас, за полувековната си артистична дейност успява да завладее слушатели навсякъде по света с лириката и задушевността на изпълненията си.

Певческият талант наследява от майка си, Мария Лалева, известна местна певица. Записва македонски бисери от нейния репертоар, друга част издирва от самобитни народни изпълнители на Санданския край. Една от най-обичаните песни, която го направи популярен, е „Ой, девойче, бело и цървено”.

Първите професионални изяви на сцена Илия Аргиров прави през 1950 година. Пее в ансамбъла за македонски песни „Гоце Делчев”, записва за фонда на БНР, участва във фолклорни групи при столичната концертна дирекция. По покана на ръководителя на ансамбъл „Пирин”, Кирил Стефанов, от 1959 година започва работа в прочутия състав и остава негов солист повече от три десетилетия. С изпълненията му светът узнава колко красива и мелодична е народната песен от Пиринския край. Въздействащи са песните на Илия Аргиров с историческа тематика, гурбетчийските, които вълнуват българската емигрантска общност, песните за красивата Пирин планина, за хубостта на българката, за младостта, за любовта.

По време на дългогодишната си кариера Илия Аргиров има над двеста записани песни, седем самостоятелни албума и многобройни участия в малки плочи и сборни албуми с българска народна музика.

Редактор: Валя Божилова

Още от рубриката

Концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев

Все по-често наричаме 90-ия сезон на Софийската филхармония „звезден“ – съвсем заслужено, като се има предвид наситената програма, в която са включени десетки големи имена от нашата и световните сцени. Предстои още един от концертите, посветени на..

публикувано на 18.04.19 в 11:18

Electronic Dreams – нов проект на Мирослава Кацарова

На 17 април в София и на 18-и в Пловдив Мирослава Кацарова ще представи нов проект, озаглавен Electronic Dreams. Той е посветен на взаимодействието между акустични инструменти и електронни изразни средства. Певицата е избрала отново месец април за..

публикувано на 16.04.19 в 10:53

Ангел Заберски-син: „Импровизацията ми дава свобода…“

Ангел Заберски-син и неговото трио представят новия си албум с концерт на 18 април, в зала № 6 на НДК. Like Jazz-Volume 2 е третият съвместен албум на джаз пианиста и „музикалните хамелеони“, както на шега нарича своите колеги във формацията –..

публикувано на 15.04.19 в 13:08