Замлъкна вълшебният глас на Илия Аргиров

© Снимка: архив

На 80 години, след кратко боледуване, на 17 ноември почина най-яркият изпълнител на македонски песни Илия Аргиров.

Славеят на Пиринска Македония е роден в Свети Врач, днес Сандански, на 19 март 1932 година. Дарен с мек и приятен глас, за полувековната си артистична дейност успява да завладее слушатели навсякъде по света с лириката и задушевността на изпълненията си.

Певческият талант наследява от майка си, Мария Лалева, известна местна певица. Записва македонски бисери от нейния репертоар, друга част издирва от самобитни народни изпълнители на Санданския край. Една от най-обичаните песни, която го направи популярен, е „Ой, девойче, бело и цървено”.

Първите професионални изяви на сцена Илия Аргиров прави през 1950 година. Пее в ансамбъла за македонски песни „Гоце Делчев”, записва за фонда на БНР, участва във фолклорни групи при столичната концертна дирекция. По покана на ръководителя на ансамбъл „Пирин”, Кирил Стефанов, от 1959 година започва работа в прочутия състав и остава негов солист повече от три десетилетия. С изпълненията му светът узнава колко красива и мелодична е народната песен от Пиринския край. Въздействащи са песните на Илия Аргиров с историческа тематика, гурбетчийските, които вълнуват българската емигрантска общност, песните за красивата Пирин планина, за хубостта на българката, за младостта, за любовта.

По време на дългогодишната си кариера Илия Аргиров има над двеста записани песни, седем самостоятелни албума и многобройни участия в малки плочи и сборни албуми с българска народна музика.

Редактор: Валя Божилова

Още от рубриката

Петър Джурков: „Ние запалихме искрицата, а младите продължават традицията“

През 1971 г. Веселин Николов – саксофонист, композитор и търсещ човек, основава в Пазарджик една от най-емблематичните и уважавани български джаз формации. Три месеца по-късно е първият концерт на „Бели, зелени, червени“. За началото и..

публикувано на 14.11.18 в 11:00

Elephunky Trip – новият албум на Koka Mass Jazz

Константин Кацарски е артист, отдавна познат на родната публика. Перкусионист, барабанист и DJ, той дълги години бе част от Bluba Lu – формация, добила популярност с експериментаторското си търсене. Продължавайки тази тенденция, Косьо Кацарски създава..

публикувано на 13.11.18 в 10:30

"Мисията възможна" – Васил Петров представя "Синатра: Вегас-2"

След успеха на мегаспектакъла „Синатра: Вегас“ в края на миналата година, поп и джаз певецът Васил Петров е подготвил бляскаво продължение. На 12 ноември сцената на зала № 1 в НДК отново ще се превърне в елегантен джаз клуб в стила на Лас Вегас от..

публикувано на 09.11.18 в 10:28