Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Слав Недев участва във фестивала „Артманду” в Непал

Идеята на художника Слав Недев е да насочи вниманието към проблемната тема за боклука, сътворявайки малък град от контейнери за отпадъци.
Снимка: личен архив

От 25 ноември до 21 декември 2012 г. в Катманду ще се проведе най-големият и престижен форум за съвременно изкуство в Непал. Основната цел на фестивала „Артманду” е да обедини в едно пространство съвременни артисти от цял свят. Замисълът е те да си сътрудничат и обменят идеи чрез изкуството. Основната цел на форума е творците да изразят своето отношение към глобалния свят и особено към климатичните промени. Тематичното мото на тазгодишното му издание е Earth/Body/Mind (Земя/Тяло/Съзнание). Нашата страна ще бъде представена от художника Слав Недев.

© Снимка: slavnedev.weebly.com

Видях в Интернет анонс от страна на фестивала за това събитие. Той се провежда за втори път и е с екологична насоченост. Една от посоките, в които работя, е в тази област. Затова изпратих моите предложения. Жури, съставено от представители на различни азиатски страни, оценява предложенията. Така ме поканиха на този международен форум. В него ще участват повече от 70 автори от цял свят. Инсталацията, която ще покажа, е с ясна екологична насоченост. Тя е свързана с темата за боклука и съвпадна с идеята на фестивала в Катманду. „Биотоп” е все още в проект, но вече съм създал и сдружение. Моята идея е да построя малък град от контейнери за отпадъци, който да престои около две седмици на площта пред Националната галерия в София. Това е свързано с много сериозна подготовка. Този „град” ще има улици и хората ще могат да се разхождат. Като става дума за обществени послания, мисля че един творец трябва да бъде ясен, за да бъде максимално разбран. Затова съм избрал и центъра на столицата – да достигне до повече нейни жители. Темата е актуална според мен за абсолютно всяко място на света. В Катманду няма да бъде направена самата инсталация, а ще я представя като 3D визуализации. Те имат сюрреалистично въздействие. Моят начин на работа е чрез изкуството да обърна внимание на един изключително наболял световен проблем.

© Снимка: личен архив

Участието на Слав Недев в Катманду ще бъде съпроводено от прожекция на кратък филм, който допълва представянето на инсталацията му „Биотоп”. Видеоматериалът е по идея на Андроника Мартонова – доц. д-р в Институт за изследване на изкуствата към БАН.

В своя артистичен път Недев експериментира и преминава през различни творчески периоди – от живопис, през дигитално изкуство до инсталации. На 22 години, след като решава да бъде „свободен художник”, Слав се заема с изучаване на православната икона. Докато усъвършенства своите технически умения, той се интересува от философия, митология, история на изкуството и психология. Музиката, литературата и общуването с природата са източник на допълнително вдъхновение и идеи, подхранващи естествената му склонност за изследване на социални, философски и психологически проблеми със средствата на изкуството. Ранните му творби са най-вече в областта на живописта и рисунката. Впоследствие работите му преминават от експресивност, през абстрактен и сюрреалистичен символизъм до архитектурни композиции. Тревогата за бъдещето на света намира израз в нова негова поредица.

Друго, върху което работя, е серия от маслени картини, които се казват „Постурбанистични визии” – пояснява художникът. – Процесът е бавен, отнема ми няколко години, но се надявам да направя изложба само с този цикъл. Повечето от тях представляват архитектурни перспективи в градска среда. Темата ме вълнува по принцип и често влиза в сюжетите ми на работа. В тези въображаеми бъдещи градски пейзажи има само силуети от хора. Идеята е, че по някаква причина животът е изчезнал и градовете са останали само като архитектурен артефакт, в който витаят само сенките на някогашните им обитатели.

По публикацията работи: Сибила Лилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37