Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минидискотека

Снимка: www.dobrinite.com

„Искрен и Благовест” е дует, създаден в началото на 2013 година. Той събира популярните изпълнители – Искрен Пецов – фронтменът на „Латинопартизани” и Благовест Зерлиев, вокалист на група „Атлас”. Двамата случайно разбират, че имат обща страст – музиката на „Бийтълс”. Първоначалната им идея е да запишат в акустичен албум песни на Джон Ленън и Пол Маккартни. Дали това ще се осъществи – времето ще покаже. Но Искрен и Благовест са в ефира с авторската си поп балада „Три сърца”.

                                                    ***

© Снимка: архив

Песента „Розови очила” е вторият съвместен проект на певицата Нора Караиванова с китариста Бисер Иванов. Двамата музиканти може да чуем с акустични концерти в столичните клубове. Мнозина забелязаха за първи път таланта на гласовитата Нора на състезанието „Мюзик Айдъл”, но музикалният й път започва години по-рано. Като дете пее във формация „Патиланци” в град Горна Оряховица на която е солист. Печели и редица отличия от национални и международни конкурси. В момента завършва Музикалната академия в София, специалност „Поп и джаз пеене” в класа на Алис Боварян. Нора споделя, че харесва всякаква музика, но предпочита да пее в стил рок и ар енд би.

                                                   ***

© Снимка: www.slusham.com

На 3 август в Летния театър в град Бургас ще се проведе традиционния конкурс за нова българска песен. Вече са известни 12-те композиции, които са допуснати до финала на „Бургас и морето”. Сред тях е „Малка песен за любов”, изпълнена от младата певица Неделяна Христова. Тя е на 22 години. Завършила музикално училище с кларинет, сега следва в Академията в София, но специалност „поп и джаз пеене”. Като певица се изявява от детските си години. Има множество отличия, сред които Гранд При от състезание в Доминиканската република, първи награди от конкурси в Полша, Румъния и Германия. Последният проект, в който Неделяна участва, се нарича „Супернова” – група от пет момичета.

                                                   ***

© Снимка: Facebook

Любовта към блуса събира четирима български музиканти в един състав – „Delta Roosters”. На 4 юли с концерт в столичен клуб той закрива „Дни на Чикаго в София”. Подробности за групата научаваме от нейния вокалист – Антон Серкеджиев: „Delta Roosters” съществува от година и половина. Първоначално свирихме с Петър Георгиев-Пешето като акустично дуо. След като получихме покана да участваме на традиционната среща „София блус митинг”, решихме да направим група. Към нас се присъедини Михаил Шишков, който е мултиинструменталист. В „Delta Roosters” той свири на „добро” и на „слайд” китара, типични за стила делта блус. Четвъртият от състава е Ееро Турка от Финландия. Завършил е с хармоника Консерваторията в Хелзинки. Неговата страст е блус музиката. Той живее в България, женен е за режисьора Неда Соколовска. С нашата акустична формация изпълняваме композиции, създадени на основата на делта блус. Харесваме тази музика, а тя не е и много популярна у нас. Авторските ни песни включват и производните на този стилове: суинг, рок енд рол, буги-буги. За нас е чест, че участваме в програмата на „Дни на Чикаго в София”, които се провеждат под егидата на фондация „Приятели на Чикаго”.

                                                   ***

За пети път в България се провежда „Голямо междучасие” – конкурс за училищни поп, рок и хип-хоп групи от цялата страна. Инициативата е на музикантите от обичания състав „Д 2” и набира все по-голяма популярност. По регламент в състезанието участват авторски песни или любителски видеоклипове, изпълнени от формация, в която минимум трима от членовете са ученици. До 14 септември е срокът, в който се изпращат предложенията, следва електронно гласуване и организиране на концерти в страната. Петте групи, събрали най-голям вот, ще участват на финала. Тогава „Д 2” ще определи най-добрата българска ученическа група за 2013 година. Голямата награда е продуциране и запис на песен в професионално студио и заснемане на видеоклип.

По публикацията работи: Елена Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15