Акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски – европейски граждани на годината

Връчена бе Гражданската награда на Европейския парламент за 2013 г. на акад. Валери Петров и на д-р Милен Врабевски. Наградата на Валери Петров получи неговата внучка Ана Хаджимишева.
Снимка: БГНЕС
Големият български поет, писател и преводач академик Валери Петров и председателят на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски бяха удостоени с Гражданската награда на Европейския парламент за 2013 г. На 16 октомври на тържествена церемония в Брюксел лично председателят на ЕП Мартин Шулц ще връчи почетни дипломи на двамата видни българи. За 2013 г. 43 лауреати от 21 страни-членки ще получат приза. Високото отличие се присъжда от 2008 г. на граждани и организации с принос за по-доброто взаимно разбиране и интеграцията на гражданите на ЕС. България за втора поредна година има лауреати.

Кандидатурата на акад. Валери Петров бе издигната от българския евродепутат Ивайло Калфин (ПЕС), а на д-р Врабевски – от евродепутатите ни Андрей Ковачев и Преслав Борисов (ЕНП). Наградите на двамата лауреати бяха представени и връчени на специална церемония в София, организирана от Информационното бюро на ЕП в България. Почетен гост на събитието бе президентът Росен Плевнелиев. По думите на държавния глава „най-голямата сила на ЕС са неговите граждани. А 2013 г. е Европейската година на гражданите, на техните права, произтичащи от членството в ЕС. През тази година диалогът между гражданите, институциите и бизнеса е издигнат на съвсем ново равнище в цяла Европа.“ Ето какво още допълни президентът: „Европа задължително трябва да чуе гласа на титан на духовността като акад. Валери Петров и да познава радетели на българщината, какъвто е д-р Милен Врабевски.“

Почетния медал на акад. Валери Петров получи неговата внучка Ана Хаджимишева. От негово име тя благодари за високото отличие. И прочете обръщение, написано по този повод от нейния дядо:

© Снимка: БГНЕС


„Новината за номинирането ми ме зарадва, естествено. Макар да смятам, че има немалко български граждани, които с право биха носили званието „Гражданин на Европа”. Колкото до мен, аз смятам наистина, че се чувствам европейски гражданин. Навярно нещо съм направил в тази посока. И като го търся, струва ми се, че го намирам главно в основната област, в която работя цял живот - поезията, моята лична, която цял живот се е стремяла да утвърждава хуманизма. Мисля, че другата линия, по която се мъча да дам своя малък принос в европейското дело, са преводите ми от различни езици, приближаващи българските читатели към великите произведения на Европа. Винаги, във всичко, което съм писал и пиша, ме е водил призивът на Шилер и Бетовен към радостното братство на всички хора. Много ви благодаря. Валери Петров.”

Ето как другият тазгодишен носител на престижното европейско отличие – д-р Милен Врабевски, очерта каузата на ръководената от него фондация „Българска памет”:

„Фондацията работи в рамките на считаните от мен национални приоритети - борбата с демографската криза, интеграцията на диаспората и реализацията на младите хора в България , културно-историческото наследство и ползата от него – всичко пречупено през призмата на евроинтеграционните процеси и качественото образование.“
Ще добавим, че д-р Врабевски се бори кирилицата в ЕС да се нарича българската азбука.

„За мен е изключително важно да спомена, че успяхме да покрием за пореден път един много широк спектър в обществено-политическото пространство – посочи той. – И да докажем в международен план, че заедно можем повече. От една страна с титан на българската литература, защото, ако стъпваш на раменете на такива мъдри хора, както е известно, се вижда много по-надалеч. И от друга страна – битката за национални приоритети, пречупени през призмата на евроинтеграцията. Това няма как да не води до голям успех. А нашата битка е благородна. Тя е за утвърждаване на българщината и изграждане у младото поколение на усещане за европейска културна идентичност. Която не само че не изключва националната принадлежност, а я издига в нова орбита. Орбитата на хората, които са се научили да живеят заедно и които разбират какво означават принципите „единни в многообразието” и „свободно движение на хора и капитали”, обединени от идеята за прогрес.”
Още от рубриката

Владимир Персенски: Българските мандри произвеждат качествени продукти, но вкусът на младите е различен

От 14 януари влязоха в сила новите правила за продажба на имитиращи млечни продукти в България. Те трябва да се продават на отделни щандове, забранява се употребата на думата „млечни” в наименованието им, а на етикетите с достатъчно големи букви..

публикувано на 21.01.19 в 12:04

Изложбата „Еврика“ разкрива тайни от света на науката в Европейската столица на културата

Детският научен център „Музейко“ гостува в Пловдив със своята нова изложба „Еврика“. Тя остава в Града под тепетата през цялата 2019 г., за да запознава жителите и гостите на Европейската столица на културата с многобройни любопитни открития и тайни..

публикувано на 20.01.19 в 08:35

Ръкавиците на Милена Стефанова са бижу за ръцете на всяка жена

Милена Стефанова започва да се занимава с плетене още като ученичка, попивайки майсторлъка от баба си и майка си. Пренася любовта към красивото и изящното през годините, сътворявайки от прежда прекрасни чанти и плетива, повечето от които..

публикувано на 19.01.19 в 08:00