Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Сатовча кандидатства за Гинес с 830 чешми в 14 села

Снимка: satovcha.net

Да спомогнат за развитието на селския туризъм, но и да представят себе си пред света са си поставили за цел жителите на родопската община Сатовча. Те кандидатстват за книгата на рекордите Гинес с едно своеобразно постижение – най-голям брой чешми. Справка показва, че на територията на 14-те села в общината има построени над 830 чешми. Те са заснети, описани и разделени в 14 албума – по един за всяко село от общината. Фотосите ще бъдат изпратени в централата на Гинес и се очаква в най-скоро време оттам да постъпи отговор. Ето какво разказва кметът на община Сатовча Арбен Мименов:

© Снимка: wikipedia.org

Откриване на първата чешма в село Сатовча – 1935 г.

„Тук има една традиция, която се наблюдава по принцип в Родопите – за изграждане на чешми – обяснява той – Направихме проучване и се оказа, че ние имаме най-голям брой чешми. Дадено семейство решава, че има намерение да изгради чешма, която да се ползва от минувачите. Обикновено тя се прави в памет на починал човек, но може и на жив човек или на цяло семейство за здраве и благоденствие. По този начин децата увековечават паметта на своите родители. Намира се изворна вода, която се изследва за това дали е годна за пиене. Има възрастни хора, които имат опит в направата на каптаж – хващането на водата. След това водата се отвежда на подходящо за изграждането на чешма място, където може да се ползва от повече хора. Почти около всички чешми има беседка с навес, барбекю и това дава възможност на хората да си правят пикник през лятото. Друго характерно е, че този, който е построил чешмата, няма никакви права над нея, тя става напълно обществена и ако отиде на своята чешма и там има хора, които вече са се настанили за пикник, не може да ги накара да напуснат. Чешмите са на всички и това е важно да се подчертае.”

© Снимка: zvezdichka.blog.bg

Чешма в село Долен

С някои от красивите чешми са свързани и много стари традиции. Например т. нар. Крачилова чешма в село Кочан е била мястото, където младите момчета и момичета са се срещали. По-късно в селото е прокарана ВиК мрежа, което наложило изместването на чешмите извън него. Интерес представлява и чешмата в местността Комитски бунар край село Плетена. Освен че тя е най-стара в общината, е известна и с това, че там са се срещали видният деец на българското националноосвободително движение в Македония Иван (Ванче) Михайлов и неговата съпруга Менча Кърничева, разказва местният краевед Кирил Караколев и допълва, че 64 от чешмите в Сатовча и района около нея са построени от един човек. Това е Асан Дзайнелов. Хората си го спомнят като човек, който никога не е стоял без работа. „Освободи ли се от ангажиментите си, веднага започваше строеж на нова”, разказа още Кирил Караколев. През 2012 година за първи път се провежда и Празник на чешмата в община Сатовча. Идеята е той да стане ежегоден и да се отбелязва всяка година в първата събота на месец юли. Очакванията са тогава много жители на общината, които живеят извън нейните предели, да се връщат по родните си места и да празнуват срещата си с близки и роднини сред природата.

По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09