Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роро: „Политическата промяна започва от самите нас”

Неотдавна привърженици на движение „Политическа промяна сега” са обвинени в антиправителствена пропаганда, след като сайтът събра сто хиляди поддръжници.
Снимка: facebook.com/bgpoliticalchangenow/

„С радост откривам, че вече има почва, на която да се посяват новите идеи и тя не е прогнила, не е старата кал, в която ровихме дълги години”. В това е убеден Радослав Кавалджиев, по-известен под творческия псевдоним Роро. Той е един от организаторите и най-ревностни привърженици на движение „Политическа промяна сега”, стартирало по време на последните парламентарни избори през май като иновативна интернет платформа. Нетърпимостта към корупцията на всички нива в държавата, към старите порядки на традиционните партии, обслужващи лични интереси, е искрата, подпалилa тази виртуална революция, която е на път да стане реална.

Родена само преди половин година, „Политическа промяна сега” има вече над 160 хиляди последователи в цялата страна. Основно това са млади хора, „достатъчно осъзнати, за да променят бъдещето си”, твърди Роро. Освен тях, сред привържениците на каузата са хора от различни възрасти, както и много българи, живеещи зад граница: във Франция, Белгия, Чикаго и дори в далечна Нова Зеландия. Каква е политическата промяна, която трябва да се случи?

„Политическата промяна започва отвътре, от всеки един от нас – обяснява Роро. – Първата стъпка, която аз направих, е да погледна навътре в себе си и да си направя ретроспекция. Но поглеждайки в себе си, видях ужасяващи неща. Видях много сериозни импланти, един от които е този на комунизма. Той до такава степен се е впил в нашето съзнание, че не го забелязваме. Аз самият, смятайки, че съм осъзнат млад човек, не го разпознавах дълги години. Това е имплант, който носи в себе си липса на вяра в теб самия, на вяра, че може нещо да се промени и който води до умишлено разединение на хората. Това е като един вирус, от който в България все още боледуваме. Той може да бъде отстранен само когато хората са будни, действат заедно, осъзнато, за да надскочат собствените си вярвания и убеждения. Освен импланта на комунизма открих доста травми и страхове, които съпътстват всеки човек и разбрах, че тези неща могат да се лекуват. Старата система се разпада. Всичко, което е основано на заграбване, на корупция, на лъжи и измами, вече не може да съществува.”

Допитване сред поддръжниците на движението показва, че те категорично застават зад идеята то да прерасне в партия. Такава позиция са изразили 92 процента от общо десет хиляди анкетирани. „Това създаде огромно противоречие лично в мен, защото ние сме крайно против партийния модел и начина, по който той обслужва личните интереси. Но това е единственият шанс да излезеш на сцената, да размахаш меча и да се изправиш срещу злото”, споделя Роро. Той обаче е категоричен, че матрицата, по която се създава новата общност, е коренно различна, основава се на пълна прозрачност. „При нас нещата не са като пирамида, на върха на която стои някой и изгражда мрежата от политици надолу, които започват да дирижират някаква „песен”, обслужваща личните интереси. При нас всичко идва от обикновените хора, като техните идеи, с помощта на експертите, добиват структура”, разяснява Роро. Името на новия играч, който има амбицията да излезе съвсем скоро на политическата сцена, ще бъде „Нова България”. За Роро и съмишлениците му You Tube и социалните мрежи са най-доброто средство за създаване на активно гражданско общество, което ще донесе позитивната промяна в България.

„Ние създаваме приложения за мобилни телефони, които ще осветят най-тъмните кътчета на държавата – пояснява той. – Първото нещо, което излиза сега, е една корупционна карта на България. Върху нея ще бъдат отбелязвани всички сигнали, подавани от хората в реално време, изпращайки ни през телефоните си снимки и доказателства. Подготвяме още едно приложение, което ще „взриви” България. Само ще загатна, че ще навлезем в сферата на социологическите изследвания и ще покажем обективно много скоро каква е реалната картина на обществените нагласи в страната. Новите технологии, Фейсбук и тази откритост, която е заложена в интернет, е основният ни коз и инструмент, с който ще се изправим срещу старата система. Тя е обречена.”

Екип от експерти на „Политическа промяна сега” работи над създаването на „Системна стратегия за ускорен икономически растеж на Република България”. Периодично документът се публикува във Фейсбук страницата на движението, което дава възможност на хората да се включат със свои предложения, както и да подложат на критика нещата, които не одобряват. Крайният вариант на „нашата Библия за спасението на България”, както я нарича Роро, трябва да бъде окончателно готов в началото на март. Амбициите и намеренията на новото движение, което с всеки нов ден набира все по-голяма сила, не остават незабелязани от старите политически играчи. „Още когато ударихме камбаната, че вече имаме сто хиляди поддръжници, атаките започнаха”, твърди Роро. Неотдавна самият той бил обвинен в антиправителствена пропаганда. Интересът към „Политическа промяна сега” прехвърли границите на България. Неотдавна за тях излезе специален материал и във френското издание „Le Nouvel Observateur”.

По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17