Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорът вчера и днес – македонски песни с гласовете на Магдалена Морарова и Даниела Величкова

Магдалена Морарова – усмихната и енергична певица, която помнят поколения българи. Родена е през 1926 година в град Банско. В пъстрата палитра от народни изпълнители на този край, Магдалена заема централно място; Заради характерния си плътен тембър и 400-те си банскалийски песни с богатство на мотивите – любовни, сватбарски, гурбетчийски, седенкарски, хайдушки... Заради искреността и вдъхновението, с които ги представя на сцената. Най-популярна от тях безспорно е песента за хубавата българска мома „Петруно, пиле шарено”.

Магдалена Морарова
Израснала сред невероятната стара архитектура и певческа атмосфера на Банско, бъдещата певица слуша народна музика от баща си Димитър Герин. Той е поетична и артистична натура, свирел на тамбура. Знаел всички местни песни и добавял към тях свои. Характерни банскалийски песни Магдалена Морарова учи от него, майка си и други певци от града. Години по-късно, когато ги представя на фестивал в Русе, фолклористът Иван Качулев от БАН е впечатлен. Насочва я към радиото и през пролетта на 1957 година, одобрена от комисията, прави първи записи с оркестъра на Коста Колев. „Седнало е Джоре”, „Петруно пиле шарено”, „Огряла месечинка” и други нейни песни зазвучават в ефира и се превръщат почти в шлагери. Магдалена работи в софийска печатница, но решава да се отдаде на артистична дейност. От 1960 година става концертираща певица и пътува в България и чужбина с различни фолклорни групи. Най-известни от тях са тези на Борис Машалов и Иван Пановски. Прави много записи за радиото, телевизията, издава няколко дългосвирещи плочи. Живее далече от родния край, но той е в сърцето й: „Разнообразието от мелодии и поезия на нашите банскалийски песни не ми даваше покой, споделя приживе певицата. Исках все повече да науча и живях с вечния стремеж към песента, която ме окриляше...” Магдалена Морарова напусна този свят през 2009 година, като ни остави песни-бисери и неподражаемото си изпълнение.

Даниела Величкова, красива и гласовита млада жена, също наследява традицията на родния край. Нейните македонските песни се чуват често в едно от столичните заведения. Заедно с оркестър „Имало едно време” тя неведнъж очарова гости на града с плътния си глас и мелодичен репертоар. Също като Магдалена Морарова никога не е учила музика, но песните са неразделна част от живота й.

© Снимка: личен архив

Даниела Величкова
Родена е в Джигурово близо до град Сандански. Семейството й се мести в София и като ученичка за първи път се изявява като певица – участва в хорове и различни групи. Срещите й с музиката започват от дома в ранното й детство. Запомнила е семейните сбирки, огласяни от песни и свирни.

„Така преминава животът в повечето македонски къщи – с песни, коя от коя по-хубава – споделя Даниела. – „Майка ми Митра е пяла като млада по хорà и седенки в родното й село Склаве, а баща ми Саво Донков свирел на кавал. Умеел да работи с дърво и изработвал народни инструменти. Добър майстор на бъчви, отглеждал лозя и правел хубаво вино, а с виното се изпявали много песни. В селото казват, че, като засвирел със своя самоделен кларинет, събирал хората да го слушат и ги разигравал.”

След като завършва техникум, Даниела Величкова продължава образованието си в колеж за компютърна графика. Неспокойна натура е и сменя много професии. Дарена с финес и атрактивна визия, в последните десет години пътят й е свързан трайно с медиите. Работи в няколко телевизии. Но изпитва потребност да пее. Така след един концерт, известната народна певица Любка Рондова я насочва към ансамбъл „Гоце Делчев”-София, който претворява македонския фолклор. Там се радва на сърдечен прием, диригентът Никола Ваклинов й дава възможност за солови изяви. Ансамбълът и компанията на Николай Григоров „Сите българи заедно” съвместно издават поредица албуми с песни, в които е солистка. В тях се преплитат история и музика и това й допада. „Фолклорът изразява чувствата на хората, разкрива тяхното житие в даден момент и каквото е минало през сърцето е останало като песен. Иска ми се и днешното време да ражда песни, които разказват за живота ни”, казва Даниела.

© Снимка: личен архив

Даниела изпълнява народни песни с метъл-аранжимент.
Харесва й задружния живот, турнетата, песните в ансамбъл „Гоце Делчев”, но времето не стига за всичко. Когато „Сите българи заедно” се отделят като самостоятелна група, избира да остане в нея. По време на работата си с групата прави фолклорни предавания, издирва млади таланти, снима клипове на народни песни. Има потребност да прави живота си пъстър и интересен. Дори стъпва на рок сцената с група „Епизод” и изпълнява народни песни с метъл-аранжимент.

Така се редуват в живота й работа и песен. Той определено е по-артистичен с изявите в телевизията, с оркестър „Имало едно време”, но както споделя Даниела, винаги е имала две опорни точки и те са нейният дом и двете й дъщери. 
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"За теб"

Славин Славчев отдавна е познат като един от най-великолепните гласове на своето поколение в българската музика, и то не само в рок сферата, както личи и от най-новата му песен "За теб". Тя бележи няколко нови момента в развитието на Славин: в нея..

публикувано на 04.04.24 в 10:15

Деляна Лазарова дирижира оркестър на Румънското национално радио

Българката Деляна Лазарова – един от най-известните млади диригенти в света, изнесе концерт с Камерния оркестър на Румънското национално радио и с пианистката Александра Силоча. Това се случи в концертната зала на радиото в Букурещ. “За втори път идвам в..

публикувано на 04.04.24 в 09:08

"Обезумели"

Група P.I.F. продължава да издава нови песни след загубата на своя фронтмен и основен автор на музика – непрежалимия Димо Стоянов, с които следва неговата концепция за звученето на групата. Така е и с песента "Обезумели" – Димо създава музиката по..

публикувано на 02.04.24 в 10:15