Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златна Костова за срещите си със звезди от „Ало, ало”

Златна Костова и Гай Сайнър, познат като лейтенант Грубер от култовия сериал
Снимка: личен архив

Българският културен институт в Лондон представи творчеството на артистичната двойка Златна Костова – Людмил Тодоров. Лондончани, както и наши сънародници, които живеят там, имаха възможност да научат повече за филмите и книгите на известния режисьор. А също – за поетичното творчество и майсторските преводи на съпругата му.

„Двете прекрасни вечери, които организира г-жа Светла Дионисиева, директор на института, бяха част от програмата на това истинско духовно средище. Толкова беше вълнуващо, че още сме като замаяни от това, което ни се случи там” – разказва Златна Костова.

Режисьор на филмите „Шивачки”, „Миграция на паламуда”, „Любовното лято на един льохман” и др., Людмил Тодоров е представил пред лондонската публика своята книга „Шлеп в пустинята” и сборник с разкази.

Елица Банчева, която от години живее в Лондон и работи в голяма филмова компания, е представила поетичната книга на Златна „Врабче в черупка”, както и преводаческата й дейност. Присъстващите на събитието са чули запис на „Циганско лято” в изпълнение на „Сентиментъл Суингърс” – дни преди българската премиера на песента. Текстът е от Златна Костова, музиката – на Михаил Йосифов. За сърдечната атмосфера на вечерта е допринесъл и г-н Найджъл Мидълсмит – учител по английски език на Златна от гимназията.

Голямата изненада на вечерта са поднесли световноизвестните музиканти от „Джайв Ейсес” , които пристигнали заедно с героите от „Ало, ало”. Срещата с тях е сбъдната мечта за преводачката, която намери български еквиваленти на трудни за превод фрази, някои от които навлязоха в ежедневия шеговит език. Като „Добрютро” или „Слушайте внимателно, няма да повтарям”. Чуйте още в интервюто със Златна Костова.

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37