Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Спортна панорама”: Със зрелищен спектакъл бяха открити XXII Зимни олимпийски игри

БНР Новини
Снимка: БТА

Със зрелищен спектакъл, започнал символично в 20,14 часа московско време, в петък, 7 февруари, на стадион „Фишт” в Сочи бяха открити XXII Зимни олимпийски игри. 40 000 зрители на стадиона и още около 3 млрд. пред малките екрани станаха свидетели на бляскавия спектакъл, с който бе даден старт на най-голямото спортно събитие за годината. Знаменосец на българската олимпийска делегация бе състезателката по ски алпийски дисциплини Мария Киркова. България участва на Игрите в Сочи с 18 спортисти, като най-големи надежди се възлагат на сноубордистката Александра Жекова. За съжаление засега няма български спортист, заел място сред първите 30 в олимпийските стартове. Първият златен олимпийски медал на игрите в Сочи спечели американецът Сейдж Коценбърг. Той заслужи титлата в дебютиращата в олимпийската програма дисциплина от сноуборда – слоупстайл. На второ място се класира Стаале Сандбех от Норвегия, а с бронза се окичи Марк МакМорис от Канада.

Димитър Бербатов изигра първите си 30 минути за новия си отбор „Монако”. Българският нападател влезе като резерва за своя отбор в 65-ата минута на домакинския мач срещу лидера във френското първенство „Пари Сен Жермен”. Дербито завърши наравно 1:1 и така се запази преднината от 5 точки на парижани във временното класиране.

Българският отбор по тенис запази мястото си в първа група на Евро-африканската зона във „Фед къп”. Това стана след успеха с 2:0 победи срещу Люксембург. Елица Костова спечели трудно с 6:3, 6:7 (7), 7:6 (7) срещу Ан Кремер във втората среща. Преди това Изабелла Шиникова се наложи срещу Клодин Шол. По-рано в турнира България загуби от Португалия, Турция и Беларус и трябваше да играе в плейофа с Люксембург, за да запази мястото си в групата.

Гросмайстор Иван Чепаринов спечели турнира „Мастърс” на традиционния шахматен фестивал Гибралтар 2014. Според регламента на турнира за определяне на шампиона, при разделено първо място веднага след завършване на партиите се играят „плейофи”. В първия от тях Витюгов надделя над Иванчук, но в решаващата среща Чепаринов победи руснака с 1,5:0,5 точки. В турнира „Мастърс” участваха 253 шахматисти от 49 държави, като 10 от участниците бяха от т.нар. „Клуб 2700”, т.е. с личен рейтинг над супергросмайсторката граница – над 2700.

Калоян Махлянов-Котоошу вече е с японско гражданство. 30-годишният сумист стана поданик на Япония и така получава възможността да стане треньор след приключване на състезателната си кариера. Това е причината, принудила Махлянов да се откаже от българското си гражданство, като прие фамилията на съпругата си – Андо. Котоошу проби в японското сумо през ноември 2002-ра година. От ноември 2005-а година до края на 2013-а той носеше званието „одзеки”, второто най-високо в йерархията на сумото. През месец май 2008-ма Махлянов спечели Купата на Императора, с което стана първият европеец, спечелил най-престижния трофей в древния японски спорт. Той все още няма лиценз за треньор „ояката”, но като бивш „одзеки” може да работи като наставник в течение на три години след приключване на кариерата си на борец, като в този период ще запази прозвището си Котоошу.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40
Елвира Краснобаева

Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната купа в Баку

Седмица след изключително успешната за българските гимнастички Световна купа в София, на която те спечелиха пълен комплект медали в многобоя, на състезанието от същия ранг в Баку нашите момичета завършиха с един сребърен медал. С тилияна Николова..

публикувано на 21.04.24 в 09:07