Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарина Златарска: „Изпрати послание с шоколад”

Снимка: личен архив

Мечта, смелост, трансформация, шоколад, усмивки, вдъхновение. Това са думите, с които бих описала накратко Дарина Златарска. Тя е млада дама, „почти на 35 години”, както сама казва. Преди няколко години дръзва да зареже успешната си кариера, която я води сигурно нагоре по професионалната стълбица, за да последва мечтата си и да стартира от нулата собствен бизнес. Така животът й се разделя на преди и след трасформацията. Преди: развива се в областта на корпоративните обучения в няколко големи международни компании, стигайки до позицията директор. След: в един момент решава да обърне на 180 градуса курса на своя живот, заменяйки луксозен офис, костюми, обучения с... шоколадови послания. Сигурно вече се чудите какви са пък тези шоколадови послания? Всъщност, те са бизнесът на Дарина. Когато думите се окажат безсилни, на помощ им се притичват изкусителни шоколадови бонбони, чрез които всеки може да отправи своето романтично, а и не само, послание: от „Обичам те”, „Ще се омъжиш ли за мен?”, през снимка, та до всяка собствена, оригинална хрумка. Заради нестандартната си кариерна промяна, неотдавна Дарина бе сред победителите в конкурс на агенция за подбор на кадри за „Най-интересните професионалисти в България”. Какво провокира тази трансформация?

Снимка„Може би трябва да се върна малко назад във времето. Преди 5-6 години се наложи със съпруга ми да заминем за една арабска държава – припомня си Дарина. – От човек, който е работил много и е бил във вихъра на работата си, аз се оказах жена без всякакви ангажименти и с достатъчно свободно време. Това беше преломният момент, в който трябваше да взема решение какво ще правя оттук насетне със собственото си професионално развитие. Години наред преди това съм смятала, че трябва и искам да имам собствен бизнес, но винаги съм чакала да дойде подходящият момент за това. И всъщност, тъй като живеехме в Сирия и бяхме там, когато започна войната, тогава си дадох сметка, че животът е прекалено кратък и не знаеш какво ще се случи утре. Осъзнах, че ако искаш да направиш нещо, трябва да го направиш сега, защото може да няма утре. След като се върнахме в България, реализирах идеите и мечтите си за собствен бизнес.”

Така Дарина създава малката си фирма за шоколадови бонбони с пожелания за всякакви поводи:

„Шоколадите с послания върху тях са подходящи за всички лични и професионални празници – обяснява младата дама. – Но най-често клиентите ги предпочитат за големи събития от типа на сватби, както и за рождени дни. Друг повод, за който ги правим, е желанието да изненадаш половинката си. Правим т. нар. шоколадови пъзели, т. е. на всяко шоколадче има различна буква или дума, и задачата на получателя е да си събере това послание, подредено като пъзел и да се наслади на удоволствието от шоколада.”

Дарина разказва още, че хората са отправяли всякакви нетрадиционни пожелания чрез шоколадовите й бонбони, включително чрез стихотворения или някаква шега и закачка, която е лично свързана с конкретните влюбени, приятели, колеги...Оказва се, че 90% от клиентите на Дарина са дами. Обяснява си го с факта, че може би те са по-новаторски ориентирани и по-активни в онлайн пазаруването. „Жените обичат да се ровят из мрежата, да разглеждат и търсят нещо по-интересно, оригинално. Докато при мъжете нещата са по-простички. Те трябва да видят нещо конкретно или да знаят, че то съществува някъде, за да го купят”, казва шоколадовата фея. „Чрез шоколада искам да усмихна хората и се получава. Всички са доволни и щастливи чрез малките жестове, които си разменят”, споделя Дарина. Сходството между шоколада и любовта е в сладостта и удоволствието, което предизвикват, категорична е тя. Още щом научих за Дарина Златарска и нейното сладко и носещо удоволствие за много хора занимание, първата ми асоциация беше с Жулиет Бинош, героинята на Джоан Харис от култовия роман „Шоколад”. Затова и не се сдържах да попитам събеседничката си дали донякъде се припознава в образа на героинята.

„По-скоро не. Да кажем, че съм по-прагматичен и здраво стъпил на земята човек. Искам в бъдеще да се припозная в образите на успешните хора, изградили собствен бизнес”, признава Дарина.

Мечтата й е един ден, когато е сигурна, че бизнесът й е успешен, чрез личния си опит и пример да вдъхнови повече хора да променят начина си на живот и да дръзнат да следват мечтите си. Споделя, че когато стартираш малък бизнес, много е важна емоционалната подкрепа на близките. А тя със сигурност я намира в семейството си. И ако тайната на изкусителния шоколад се крие в приготвянето и поднасянето му с много любов, то каква е тайната за успех в бизнеса?

„Рецептата ми за успех е да бъдеш различен, да предлагаш нещо уникално, красиво, стилно. Също така да работиш и да не се отказваш от целите, които си си поставил и да не губиш фокуса. Защото важни са не краткосрочните резултати, а визията за нещата в годините”, споделя шоколадовата фея.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите се тревожат за по-важни проблеми от политическата криза

Сред водещите проблеми на българите не са престъпността, имиграцията, жилищата, околната среда и климатичните промени, сочи представително проучване на Евробарометър от февруари 2024 г. За 2/3 от запитаните най-важните проблеми са „безработицата“ – 39% и..

публикувано на 27.03.24 в 15:23

Три български региона са с най-високата смъртност в ЕС

Трите региона в ЕС с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност през 2021 г. са в България, съобщи статистическата агенция на общността Евростат. В район Югозападен смъртността е 390 души на 100 000 жители, в Северен централен регион е..

публикувано на 27.03.24 в 09:55

В средата на седмицата ни очаква променливо, пролетно време

В сряда минималните температури в България ще са между 4° и 9°, в София 5°. Сутринта, нощните валежи в страната ще спират. Облачността ще се разкъсва до слънчево време. Максималните температури ще са между 15°- 20°, по морето 9-12°, в столицата 17°. По..

публикувано на 26.03.24 в 19:33