Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горд да съм Войвода

БНР Новини
Снимка: личен архив

„Има ли кой да ни забрави,
да ни прости още веднъж”

Вени Войвода”

Балканът нежно нашепва истории за отдавна изминали битки. Тихо крачат духове из храсталака на спомените и избледнелите архивни снимки. Войводите, изпълнили мисията си, са потънали в учебници по история. Но една българска група намира вдъхновение в корените си и напомня за славни имена като Митре Влаха и Васил Чекаларов. Това е „Войвода”.

Снимка: личен архивНие сме пост-пънк, колд-уейв банда от София с корени във Флорида – представя групата нейният основател Филип Филипов. – Нашата музика е леко странна за Балканските ширини. Aз свиря на китара, бас и пея. На барабаните е Серж, Мицата е на клавири и беквокали, а Николай Герджиков – Ники Джи е нашият басист. Трудно е да се каже точна дата, на която се роди групата. Докато завършвах образованието си във Флорида и ми беше писнало да се занимавам с конвенционалните стилове, исках да направя нещо сам. Тогава ми хрумна идеята за такава група и започнах да се движа в тази посока. През 2007 г. в България ни предложиха да свирим на един фестивал и тогава се събрахме.

Преди броени дни „Войвода” се завърна от турне, на което групата изминала 6500 км.

Имахме 10 концерта в 11 дни – разказва Филип. – С колата на басиста обиколихме Централна и Източна Европа, редувахме се зад волана и всеки ден имахме концерт на различно място. Супер беше. Откакто излезе “Изток” – вторият ни албум, който е издаден в Германия, това ни е третото турне в Европа. Смятам, че досега е най-успешното, имаше много добри концерти, някои от тях събраха около 500 души.




По принцип родните банди, които свирят в чужбина, привличат българска публика. Що се отнася до „Войвода” – Филип изненадва с отговора си:
При нас имаше само един сънародник на всичките концерти – професорка по българска филология в Полша – не знам дали това е за добро. Канят ни хора, които знаят групата, чули са втория ни албум и се свързват с нас. Сега е по-лесно отколкото в началото, когато "Войвода" прохождаше, вече ни познават, затова концертите ни са добре организирани.



А какво ново да очакваме от групата?

Сега завършваме един албум
– казва Филип. – Той се казва „Арамия” и трябва да излезе в края на пролетта. В момента водим разговори с различни компании в чужбина, които издават такава музика. Искаме да намерим най-добрата, която ще ни отвори вратите и ще популяризира диска ни. Не става въпрос за пари, а за възможността да свирим на интересни места, да прескочим в друг континент. Това ни е мечтата преди групата да се разпадне.


Уникалността на група „Войвода” и припознатата от тях мисия да продължават делото на войводите в един друг век и по един друг начин едва ли ще позволи това да се случи. Търсейки еквиваленти на стила на състава Филип заключва: Има групи, които свирят в този жанр, но аз се надявам ние да не приличаме на нито една от тях.

Носейки музикално знаме в ръцете си, „Войвода" самоотвержено се кълне във вярност към родината и пее:

“за нея ние се боримъ
за нея ние мремъ”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10