Бисер Деянов – една балетна легенда на 65

Снимка: Кирчо Стоичков

Един от най-блестящите солисти в историята на българския балет – Бисер Деянов – е роден на 11 март 1949 г. Завършва в Санкт Петербург академичното хореографско училище „Агрипина Ваганова” в класа на известния педагог Генадий Селюцкий. В продължение на почти три десетилетия Бисер Деянов е премиер солист в Софийска Национална опера и балет. Репертоарът му обхваща огромен брой солови роли от класическия, съвременния български, руски и западноевропейски балет. Сред отличията му е златен медал от Международния балетен конкурс във Варна, който по-късно многократно е журирал. Бисер Деянов е работил с едни от най-големите хореографи на XX век, като Юрий Григорович, Серж Лифар и др. Танцувал е на престижни сцени в Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Дълги години е  преподавал в Националното училище за танцово изкуство в столицата. Сега е педагог в катедра „Хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, както и в частно училище за танцово изкуство „Галина Уланова” при Руския лицей в София. Сред големите заслуги на Бисер Деянов е възраждането през 2008 г. на първия балетен шедьовър, представен на родна сцена – „Копелия” от Лео Делиб. Спектакълът е поставен по случай 80-годишнината от създаването на българския балет.

Още от рубриката

Концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев

Все по-често наричаме 90-ия сезон на Софийската филхармония „звезден“ – съвсем заслужено, като се има предвид наситената програма, в която са включени десетки големи имена от нашата и световните сцени. Предстои още един от концертите, посветени на..

публикувано на 18.04.19 в 11:18

Electronic Dreams – нов проект на Мирослава Кацарова

На 17 април в София и на 18-и в Пловдив Мирослава Кацарова ще представи нов проект, озаглавен Electronic Dreams. Той е посветен на взаимодействието между акустични инструменти и електронни изразни средства. Певицата е избрала отново месец април за..

публикувано на 16.04.19 в 10:53

Ангел Заберски-син: „Импровизацията ми дава свобода…“

Ангел Заберски-син и неговото трио представят новия си албум с концерт на 18 април, в зала № 6 на НДК. Like Jazz-Volume 2 е третият съвместен албум на джаз пианиста и „музикалните хамелеони“, както на шега нарича своите колеги във формацията –..

публикувано на 15.04.19 в 13:08