Бисер Деянов – една балетна легенда на 65

Снимка: Кирчо Стоичков

Един от най-блестящите солисти в историята на българския балет – Бисер Деянов – е роден на 11 март 1949 г. Завършва в Санкт Петербург академичното хореографско училище „Агрипина Ваганова” в класа на известния педагог Генадий Селюцкий. В продължение на почти три десетилетия Бисер Деянов е премиер солист в Софийска Национална опера и балет. Репертоарът му обхваща огромен брой солови роли от класическия, съвременния български, руски и западноевропейски балет. Сред отличията му е златен медал от Международния балетен конкурс във Варна, който по-късно многократно е журирал. Бисер Деянов е работил с едни от най-големите хореографи на XX век, като Юрий Григорович, Серж Лифар и др. Танцувал е на престижни сцени в Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Дълги години е  преподавал в Националното училище за танцово изкуство в столицата. Сега е педагог в катедра „Хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, както и в частно училище за танцово изкуство „Галина Уланова” при Руския лицей в София. Сред големите заслуги на Бисер Деянов е възраждането през 2008 г. на първия балетен шедьовър, представен на родна сцена – „Копелия” от Лео Делиб. Спектакълът е поставен по случай 80-годишнината от създаването на българския балет.

Още от рубриката

Голям успех на Софийската филхармония на първото й турне в Китай

В 90-годишната история на Софийската филхармония за първи път оркестрантите се срещнаха с китайската публика. Музикантите изпратиха 2018 г. на сцената на препълнената зала в Чунцин – един от четирите най-големи града в Китай. Владимир..

публикувано на 23.01.19 в 11:46

Мирослава Кацарова: „Пловдив винаги е привличал свободолюбиви артисти, хора на духа“

Песента е най-краткото музикално произведение, което само за няколко минути може да разкаже цяла огромна история , да предаде дълбини и перспективи, в които да се потопиш – думи на Мирослава Кацарова, споделени дни преди концерта..

публикувано на 22.01.19 в 13:56

Росен Драганов строи първия български орган в музея „Земята и хората“

Само след няколко месеца първият изцяло български орган ще изпита своята мощ, енергия и обсебваща сила в Музея с кристалите. Сред природните богатства на музея “Земята и хората” един млад български музикант преследва сизифовската си мечта и..

публикувано на 21.01.19 в 11:33