Бисер Деянов – една балетна легенда на 65

Снимка: Кирчо Стоичков

Един от най-блестящите солисти в историята на българския балет – Бисер Деянов – е роден на 11 март 1949 г. Завършва в Санкт Петербург академичното хореографско училище „Агрипина Ваганова” в класа на известния педагог Генадий Селюцкий. В продължение на почти три десетилетия Бисер Деянов е премиер солист в Софийска Национална опера и балет. Репертоарът му обхваща огромен брой солови роли от класическия, съвременния български, руски и западноевропейски балет. Сред отличията му е златен медал от Международния балетен конкурс във Варна, който по-късно многократно е журирал. Бисер Деянов е работил с едни от най-големите хореографи на XX век, като Юрий Григорович, Серж Лифар и др. Танцувал е на престижни сцени в Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Дълги години е  преподавал в Националното училище за танцово изкуство в столицата. Сега е педагог в катедра „Хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, както и в частно училище за танцово изкуство „Галина Уланова” при Руския лицей в София. Сред големите заслуги на Бисер Деянов е възраждането през 2008 г. на първия балетен шедьовър, представен на родна сцена – „Копелия” от Лео Делиб. Спектакълът е поставен по случай 80-годишнината от създаването на българския балет.

Още от рубриката

Камен Чанев: „Аз съм обикновен човек, който обича работата си”

Тази вечер е второто представление на „Палячи” – съвместна продукция на Старозагорската опера и цирк „Балкански”. В ролята на Канио гостува Камен Чанев, един от най-забележителните български тенори. След 25 години на оперната сцена, репертоар..

публикувано на 20.11.18 в 12:15

В търсене на нови решения – "Палячи" от Леонкавало

„Палячи“ от Руджеро Леонкавало е в духа на емблематичната комедия дел арте – пътуваща театрална трупа, чиито актьори се превъплъщават в образите на Коломбина, Арлекин… Сюжетът е съвсем подходящ за „сливане“ на двете съвременни сцени – циркова и..

публикувано на 16.11.18 в 12:40

Петър Джурков: „Ние запалихме искрицата, а младите продължават традицията“

През 1971 г. Веселин Николов – саксофонист, композитор и търсещ човек, основава в Пазарджик една от най-емблематичните и уважавани български джаз формации. Три месеца по-късно е първият концерт на „Бели, зелени, червени“. За началото и..

публикувано на 14.11.18 в 11:00